domácí sekaná s vajíčkem

Domácí sekaná s vajíčkem

Z předchozího dne mi doma zbylo mleté maso, které, jak známo, se musí rychle zpracovat. Vymyslela jsem si sekanou, do jejíhož středu jsem posadila uvařená vejce, takže plátky sekané na řezu velmi pěkně vypadají.

TIP: Maso si melu doma na elektrickém mlýnku BOSCH (maximální spokojenost!)

Pátrala jsem po nějakém smysluplném receptu na sekanou s vařenými vejci, až jsem našla: základní, jednoduchá sekačka s vejci, ale přesto bych k původní verzi měla určité výtky. Recept tady na Mlsné Vařečce uvádím už upravený, aby se vám s ním hezky pracovalo.

sekaná s vejcem recept

Domácí sekaná s vajíčkem

Domácí sekaná s vajíčkem, tip na dobrý oběd nebo večeři, která na talíři navíc báječně vypadá.
4.41 z 5 hodnocení
Vytisknout Připnout
Příprava: 15 min
Vaření: 1 hod
Porce: 6
Autor: MlsnáVařečka.cz

INGREDIENCE

  • 300 g hovězí (mleté)
  • 300 g vepřové (mleté)
  • 5 ks vejce (vařené)
  • 2 ks vejce (syrové)
  • 3 ks rohlík
  • 150 ml MLÉKO
  • 5 stroužek ČESNEK
  • 1 ks CIBULE (velká)
  • 1 lžička majoránka
  • PEPŘ
  • SŮL

PRACOVNÍ POSTUP

  • Uvaříme vejce, maximální doba vaření 8 minut, aby žloutek nechytil zelený okraj po obvodu – nevypadá to hezky.
  • Zapneme troubu na 170 °C (nepoužívám horkovzduch).
  • Rohlíky pokrájíme na malé kostičky, vysypeme do hlubokého talíře a zalijeme mlékem. Necháme nasáknout.
  • Česnek i cibuli oloupeme, cibuli nakrájíme najemno, česnek utřeme.
  • Do mísy vložíme mleté hovězí i vepřové, osolíme, opepříme, přisypeme majoránku. Přidáme česnek a cibuli, rozklepneme vejce. Přidáme namočené rohlíky a vše rukama promícháme, až nám masová směs drží pohromadě.
  • Pokud se směs bude rozpadat, přidejte strouhanku, pokud bude drolivá, přilijte mléko.
  • Připravíme si na pracovní desku potravinářskou fólii a rozprostřeme na ni masovou směs do tvaru obdélníku.
  • Doprostřed narovnáme vařená vejce.
  • Pomocí potravinové fólie přehneme přes vejce obě strany masové směsi, přitiskneme k sobě, pevně směs spojíme, abychom odstranili bubliny okolo vajec.
  • Přemístíme na pekáček, podlijeme trochou vody a dáme péct.
  • Zhruba po hodině by sekaná měla být hotová. Pokud se vám bude zdát, že sekačka nemá tu správnou kůrčičku, můžete na posledních pár minut zvýšit teplotu.
  • Podáváme se šťouchanými brambory, obložené zeleninou.
Líbí se vám recept?Další porci inspirace najdete na našem Pinterestu!
blank

Sekaná s vajíčkem: tipy a rady

  • Mleté je ideální smíchané napůl hovězí a vepřové. Není naším cílem honba za co nejlibovějším masem, takové je příliš suché a rozhodně nechutná tak dobře, jako tučnější forma mletého.
  • Při balení sekané okolo vajec opravdu pečlivě uhňácejte hmotu, aby se odstranily bubliny. Já jsem sekačku s vejci dělala poprvé a mrkněte na fotku – okolo vejce vidíte vzduchovou kapsu, takto by to být nemělo! Bublina zbytečně kazí vzhled, ale na druhou stranu, na chuti to neubralo.
  • Pokud se vám mleté maso lepí na ruce, namočte si je do studené vody – pomáhá to!
  • Jestliže mleté maso kupujete v obchodě, podívejte se, zda již není solené (často bývá). Pak při ochucování sekané uberte na soli, případně nesolte vůbec.
  • Studená sekaná chutná báječně s chlebem, potřená hořčicí, ozdobená kroužky z cibule.

sekaná s vejcem recept

O autorovi

Petra Kupská

Jsem máma od dvou pubertálních kluků, v kuchyni se mám co otáčet. Baví mě objevovat jednoduché, zdravé recepty, zajímá mě, co při přípravě jídla ulehčí práci. Ráda se s vámi o svoje zkušenosti podělím.

Přidat komentář:


Sdílej s přáteli
Hezký článek z webu MlsnáVařečka.cz, který stojí za přečtení: Domácí sekaná s vajíčkem, odkaz je tady: https://mlsnavarecka.cz/domaci-sekana-s-vajickem/