čokoládový věnec závin

Čokoládový závin z kynutého těsta

Moje babička často pekla koláče. V zásobě měla několik druhů, které ráda střídala. I když všechno, co upekla, chutnalo božsky, nejoblíbenější ze všech jejích moučníků byl pro mě klasický kynutý závin.

Dávala do něj různé náplně: makovou, tvarohovou, ořechovou a také čokoládovou. A čokoládový závin, ten prostě mezi námi dětmi vedl. Ze všech závinů jej babička samozřejmě dělala nejmíň, a když, tak nám přišlo, že té čokolády je tam nějak málo, že ho ošidila. Čokolády prostě nebylo nikdy dost.

čokoládový závin ve tvaru věnce

Čokoládový závin z kynutého těsta

Kynutý závin plněný čokoládou stočený do tvaru věnce. Luxusní pochoutka nejen k odpolední kávě.
4.12 z 9 hodnocení
Vytisknout Připnout
Příprava: 1 hod
Vaření: 30 min
Porce: 8
Autor: Petra Bílá

INGREDIENCE

Těsto

  • 200 ml MLÉKO
  • 50 g cukr krupice
  • 20 g droždí
  • 480 g hladké mouky + na podsypání
  • SŮL
  • 1 ks vejce (velké + 1 žloutek)
  • 1 lžička vanilkový extrakt
  • kůra z jednoho citrónu
  • 100 g rozpuštěné máslo
  • Olej vhodný na pečení a smažení (na vymazání formy)

Čokoládová náplň

Pudingová náplň

  • 1 ks vanilkový cukr
  • 2 lžíce cukr krupice
  • 450 ml MLÉKO
  • 1 ks vanilkový puding

PRACOVNÍ POSTUP

  • Připravíme si kvásek: Mléko ohřejeme na teplotu těla a přidáme lžíci cukru, lžíci mouky a rozdrobené droždí. Necháme kvásek asi 10-15 minut vyrůst.
  • Ve velké míse smícháme všechny ostatní ingredience: mouku, zbytek cukru, sůl, vejce, žloutek, vanilkový extrakt a citrónovou kůru. Přidáme vzešlý kvásek a vymícháme těsto (ideálně v robotu). Když jsou všechny ingredience promíchané, přidáme rozpuštěné máslo a vypracujeme hladké těsto.
  • Necháme vykynout 1-2 hodiny tak, aby těsto zdvojnásobilo svůj objem. Během kynutí jej můžeme jednou až dvakrát promíchat, abychom z něho dostali vzduch.
  • Připravíme si náplně a necháme je vychladit (postupy jsou uvedené výše u ingrediencí na jednotlivé náplně).

Čokoládová náplň

  • V rendlíku rozpustíme máslo s čokoládou a přidáme všechny ostatní ingredience. Cukr se nejspíš zcela nerozpustí, ale to nevadí, při pečení zjemní a potom už nebudou krystalky vůbec cítit. Necháme vychladit.

Pudinková náplň

  • Uvaříme puding dle návodu, dáme trochu méně mléka, aby byl hustější.
  • Hned po uvaření ho přikryjeme potravinovou fólií, zabráníme tím tvorbě škraloupu na povrchu. Necháme vychladit.

Pečení

  • Kulatou formu se středovým nástavcem na bábovku vymažeme máslem nebo olejem. Elektrickou troubu zapneme na 180 °C.
  • Těsto rozdělíme na dvě poloviny, ještě jednou propracujeme a rozválíme na pomoučené ploše do obdélníku nebo čtverce. Natřeme polovinou čokoládové náplně, případně i pudingové, a srolujeme do válečku.
  • Váleček těsta jednou podélně rozřízneme tak, aby byly vidět jednotlivé vrstvy, a ty potom propleteme. Přesuneme do formy a stočíme do věnce. Konce také propleteme, aby vyšel pěkný vzorek.
  • Pečeme při 180 °C asi půl hodiny.

Ještě pár slov k receptu:

Z uvedeného množství upečeme dva věnce o velikosti cca 20 cm v průměru, nebo jeden větší o velikosti cca 28 cm.
Líbí se vám recept?Další porci inspirace najdete na našem Pinterestu!

Dnes už závin peču sama, po několika letech jsem mu dokonce pořídila modernější střih a myslím, že mu opravdu sluší.

Také jsem přidala víc čokolády, aby si už nikdo nemohl stěžovat, že ho šidím. Vzhledem k tomu, že já mám raději vláčnější koláče, vylepšila jsem závin ještě vanilkovým pudingem, který mu dodá vláhu a úžasnou chuť.

kynutý štrůdl čokoláda

Štrúdl z kynutého těsta: tipy a rady

  • Já mám raději kynuté těsto, které jé vláčnější, a vůbec mi nevadí, když se trošku lepí na stěny. Téměř všechny recepty obsahují informaci, že těsto se nesmí lepit na stěny mísy, a tak se má případně přidat víc mouky. Jenomže ti, kteří se s kynutým těstem ještě nekamarádí, tímto způsobem často vypracují hroudu tuhého těsta, které potom ani nejde rozválet, ale hlavně je po upečení až tvrdé. Moje rada zní: raději vláčnější těsto, mírně lepivé, ono se do něj stejně ještě část mouky přimíchá při válení na pomoučeném válu
    😉
     A to nejdůležitější je, že po upečení bude jemné a chutné.
  • Jestli nemáte doma kulatou formu s volným středem (jako na bábovku), nevadí. Můžete věnec stočit do kruhu na plechu a doprostřed dát zavařovací sklenici. Ta při pečení nepraskne a udrží těsto v pěkném tvaru věnce. Anebo můžete stočit jako hada do jakékoliv jiné formy, nebude to už sice věnec, ale bude mít pořád pěknou propletenou strukturu.
  • Máte-li chuť, určitě vyzkoušejte i variantu s tvarohovou náplní, povidlovou, makovou, ořechovou nebo marmeládovou.

Luxusní čokoládový věnec krok za krokem

válení kynutého těsta
plněí kynutého těsta
kynutý štrůdl čokoláda
pletení štrúdlu
pečení kynutého štrúdlu
kynutý věnec s čokoládou
O autorovi

Petra Bílá

Jsem maminkou malého klučíka, již několik let šťastně vdaná. Pro své kluky ráda vařím, baví mě hrát si v kuchyni s novými postupy, chutěmi, experimentovat. Miluji návštěvy tržiště a pokaždé koncem zimy se nemůžu dočkat, až se pulty stánků zaplní čerstvou zeleninou, ovocem a bylinkami, a v hlavě se mi mezitím rodí plány, co všechno uvařím. Svoje zkušenosti vkládám do informací, které najdete na tomto blogu.

5comments

Přidat komentář:


Sdílej s přáteli
Hezký článek z webu MlsnáVařečka.cz, který stojí za přečtení: Čokoládový závin z kynutého těsta, odkaz je tady: https://mlsnavarecka.cz/cokoladovy-zavin-z-kynuteho-testa/