Moje babička často pekla koláče. V zásobě měla několik druhů, které ráda střídala. I když všechno, co upekla, chutnalo božsky, nejoblíbenější ze všech jejích moučníků byl pro mě klasický kynutý závin.
Dávala do něj různé náplně: makovou, tvarohovou, ořechovou a také čokoládovou. A čokoládový závin, ten prostě mezi námi dětmi vedl. Ze všech závinů jej babička samozřejmě dělala nejmíň, a když, tak nám přišlo, že té čokolády je tam nějak málo, že ho ošidila. Čokolády prostě nebylo nikdy dost.
Čokoládový závin z kynutého těsta
Kynutý závin plněný čokoládou stočený do tvaru věnce. Luxusní pochoutka nejen k odpolední kávě.
Připravíme si kvásek: Mléko ohřejeme na teplotu těla a přidáme lžíci cukru, lžíci mouky a rozdrobené droždí. Necháme kvásek asi 10-15 minut vyrůst.
Ve velké míse smícháme všechny ostatní ingredience: mouku, zbytek cukru, sůl, vejce, žloutek, vanilkový extrakt a citrónovou kůru. Přidáme vzešlý kvásek a vymícháme těsto (ideálně v robotu). Když jsou všechny ingredience promíchané, přidáme rozpuštěné máslo a vypracujeme hladké těsto.
Necháme vykynout 1-2 hodiny tak, aby těsto zdvojnásobilo svůj objem. Během kynutí jej můžeme jednou až dvakrát promíchat, abychom z něho dostali vzduch.
Připravíme si náplně a necháme je vychladit (postupy jsou uvedené výše u ingrediencí na jednotlivé náplně).
Čokoládová náplň
V rendlíku rozpustíme máslo s čokoládou a přidáme všechny ostatní ingredience. Cukr se nejspíš zcela nerozpustí, ale to nevadí, při pečení zjemní a potom už nebudou krystalky vůbec cítit. Necháme vychladit.
Pudinková náplň
Uvaříme puding dle návodu, dáme trochu méně mléka, aby byl hustější.
Hned po uvaření ho přikryjeme potravinovou fólií, zabráníme tím tvorbě škraloupu na povrchu. Necháme vychladit.
Pečení
Kulatou formu se středovým nástavcem na bábovku vymažeme máslem nebo olejem. Elektrickou troubu zapneme na 180 °C.
Těsto rozdělíme na dvě poloviny, ještě jednou propracujeme a rozválíme na pomoučené ploše do obdélníku nebo čtverce. Natřeme polovinou čokoládové náplně, případně i pudingové, a srolujeme do válečku.
Váleček těsta jednou podélně rozřízneme tak, aby byly vidět jednotlivé vrstvy, a ty potom propleteme. Přesuneme do formy a stočíme do věnce. Konce také propleteme, aby vyšel pěkný vzorek.
Pečeme při 180 °C asi půl hodiny.
Ještě pár slov k receptu:
Z uvedeného množství upečeme dva věnce o velikosti cca 20 cm v průměru, nebo jeden větší o velikosti cca 28 cm.
Líbí se vám recept?Další porci inspirace najdete na našem Pinterestu!
Dnes už závin peču sama, po několika letech jsem mu dokonce pořídila modernější střih a myslím, že mu opravdu sluší.
Také jsem přidala víc čokolády, aby si už nikdo nemohl stěžovat, že ho šidím. Vzhledem k tomu, že já mám raději vláčnější koláče, vylepšila jsem závin ještě vanilkovým pudingem, který mu dodá vláhu a úžasnou chuť.
Štrúdl z kynutého těsta: tipy a rady
Já mám raději kynuté těsto, které jé vláčnější, a vůbec mi nevadí, když se trošku lepí na stěny. Téměř všechny recepty obsahují informaci, že těsto se nesmí lepit na stěny mísy, a tak se má případně přidat víc mouky. Jenomže ti, kteří se s kynutým těstem ještě nekamarádí, tímto způsobem často vypracují hroudu tuhého těsta, které potom ani nejde rozválet, ale hlavně je po upečení až tvrdé. Moje rada zní: raději vláčnější těsto, mírně lepivé, ono se do něj stejně ještě část mouky přimíchá při válení na pomoučeném válu A to nejdůležitější je, že po upečení bude jemné a chutné.
Jestli nemáte doma kulatou formu s volným středem (jako na bábovku), nevadí. Můžete věnec stočit do kruhu na plechu a doprostřed dát zavařovací sklenici. Ta při pečení nepraskne a udrží těsto v pěkném tvaru věnce. Anebo můžete stočit jako hada do jakékoliv jiné formy, nebude to už sice věnec, ale bude mít pořád pěknou propletenou strukturu.
Máte-li chuť, určitě vyzkoušejte i variantu s tvarohovou náplní, povidlovou, makovou, ořechovou nebo marmeládovou.
Jsem maminkou malého klučíka, již několik let šťastně vdaná. Pro své kluky ráda vařím, baví mě hrát si v kuchyni s novými postupy, chutěmi, experimentovat. Miluji návštěvy tržiště a pokaždé koncem zimy se nemůžu dočkat, až se pulty stánků zaplní čerstvou zeleninou, ovocem a bylinkami, a v hlavě se mi mezitím rodí plány, co všechno uvařím. Svoje zkušenosti vkládám do informací, které najdete na tomto blogu.