Čokoládový cheesecake nepečený: ze tří druhů čokolád
Cheesecaky patří mezi moje nejoblíbenější dezerty, obzvláště ty nepečené – přijdou mi víc osvěžující. Navíc je s nimi míň práce, a to se taky počítá 🙂
Tento cheesecake je moje vlastní tvorba, smíšenina několika receptů a dortů, které jsem ochutnala v cukrárnách a kavárnách.
Z každého receptu jsem vybrala to nejlepší a myslím, že výsledek je dokonalý. Každý, kdo ochutná, se mě ptá na recept. O to víc mě těší, že recept už bude tady na blogu, tudíž ho zas nebudu muset vypisovat ručně, jen přepošlu odkaz na tuhle stránku.
Čokoládový cheesecake nepečený: ze tří druhů čokolád
V kuchyni se neztratí:
INGREDIENCE
- 200 g sušenky (bebe, nebo jiné)
- 75 g MÁSLO
- 200 g ČOKOLÁDA HOŘKÁ
- 200 g mléčná čokoláda
- 200 g BÍLÁ ČOKOLÁDA kvalitní
- 500 g mascarpone
- 500 g čerstvý sýr (Lučina, Philadelphia)
- 200 g mražené maliny (nebo jiného červeného bobulového ovoce)
- 1-2 lžíce cukr
- 1 bal. plátková želatina (6 plátků)
PRACOVNÍ POSTUP
- Sušenky rozdrtíme v pytlíku válečkem, nebo rozmixujeme najemno. Přidáme rozpuštěné máslo a promícháme. Potom tuto směs rovnoměrně natlačíme na dno dortové formy, kterou jsme předtím vyložili pečícím papírem. Dáme do mrazničky nebo alespoň do lednice ztuhnout.
- Smícháme mascarpone se sýrem, ručně, pomocí pádla (nemixujeme). Rozdělíme na tři části.
- Ve vodní lázni si rozpustíme hořkou čokoládu. Když je tekutá a lesklá, přidáme do ní 1 lžíci krému, promícháme, přidáme další lžíci a opět promícháme. Tento postup opakujeme, dokud nespotřebujeme celou 1/3 krému. Čokoládový krém rovnoměrně naneseme na sušenkový základ a dáme do mrazničky ztuhnout (nebo alespoň do lednice).
- Stejný postup opakujeme s mléčnou a bílou čokoládou. Je dobré, když je předešlá vrstva opravdu tuhá, aby se nám vzájemně nemíchaly.
- Když máme hotové všechny tři vrstvy, dáme dort opět vychladit a připravíme si ovocné želé. Plátkovou želatinu ponoříme do studené vody a necháme 10 minut změknout a nabobtnat. Maliny dáme do rendlíku a přidáme asi 1 dcl vody a 1-2 lžíce cukru (dle sladkosti ovoce). Přivedeme k varu a odstavíme. Do horké směsi vmícháme želatinu a necháme trochu vychladnout, aby nebyla směs horká, ale aby nezačala moc tuhnout. Potom ji nalejeme na poslední vrstvu z bílé čokolády a opět necháme vychladnout a ztuhnout, tentokrát už jen v lednici.
- Ozdobíme lístky máty nebo čerstvým ovocem, podáváme vychlazené.
K receptu se hodí tohle šikovné vybavení:
Ještě pár slov k receptu:
Čokoládový cheesecake: tipy a rady
- Sušenky můžete použít jakékoliv bez náplně, bebe nebo jiné, ale nejlepší jsou čokoládové/kakaové.
- Lučinu můžeme nahradit i tvarohem, ale krémový sýr se postará o pravou cheesecakovou chuť.
- Ovoce lze dát podle sezóny, maliny jsou ovšem díky své sladké nakyslé chuti a vůni prostě nejlepší. Zajímavá je i směs čerstvého ovoce: jahody, maliny, borůvky, rybíz apod.
- Želatinu použijte opravdu plátkovou, prášková na tento druh želé není vhodná. Ale kdybyste byli v koncích a nevěděli, co jiného použít, můžete v krajním případě připravit pudingové želé. Ovoce zahřejte v rendlíku, dokud lehce nezměkne, nepustí vodu a nezačne se vařit. V hrníčku smíchejte 1-2 dcl vody s cukrem a jedním vanilkovým pudingovým práškem. Poté vlijte směs do ovoce a přiveďte k varu. Nejdřív bude směs matná, ale poté zhoustne a zprůhlední, i když nebude tak čirá jako klasická želatina. Ještě teplé nalijte na dobře vychlazený čokoládový základ.