Americké cookies podle Fallout kuchařky
Tenhle recept je opravdu mezinárodní, sousloví „americké cookies“ zde pokulhává hned ze tří důvodů: recept je z hráčské kuchařky Fallout (objednávali jsme ji v USA přes Amazon), čokoládové čočky, které se do těsta na sušenky přisypávají, jsou z australské Melbourne (přivezla nám je mamka, která v Austrálii tráví zimy) a o realizaci receptu se postaral český Honza (můj syn). Uf.
Upečení cookiesek je docela snadné, ačkoliv k receptu mám hafo výtek. Více jsem napsala dole pod rozpisem surovin a pracovním postupem.
P. S. Pokud nemáte maminku v Austrálii, objednejte si čokoládové čočky v e-shopu SvětCukrářů.cz – umí tam spoustu dobrých věcí!
A teď už dost povídání a pojďme se pustit do čokoládových sušenek, ať se do nich můžeme co nejdřív zakousnout!
Americké cookies podle Fallout kuchařky
INGREDIENCE
- 220 g MÁSLO
- 200 g cukru
- 1 vejce
- Vanilka (esence nebo vanilková mouka)
- 250 g hladké mouky
- 20 g KAKAO TMAVÉ (nikoliv Granko)
- půl lžičky prášku do pečiva
- SŮL
- 100 g ČOKOLÁDA HOŘKÁ
PRACOVNÍ POSTUP
- Rozpustíme na plotně máslo.
- V misce smícháme cukr, vejce a vanilku. Přilijeme rozpuštěné zchladnuté máslo (nesmí být horké). Promícháme, až se vytvoří cukrovo máslové jezero.
- V další míse smícháme mouku, kakao, kypřicí prášek. Přisypeme špetku soli. Opatrně vmícháme do mokré směsi, řádně promícháme, až vznikne tvárné těsto.
- Dáme do lednice zchladit, aby máslo zatuhlo, trvá to asi půl až tři čtvrtě hodiny.
- Plech vyložíme pečicím papírem, troubu rozpálíme na 180 °C.
- Z těsta odžďubujeme stejně velké kousky, které mezi dlaněmi poválíme na kuličku, poté prsty pomačkáme na placičku o průměru cca 4 cm.
- Pečeme v troubě asi 8 minut, poté vytáhneme, necháme zchladit a stáhneme z plechu.
Ještě pár slov k receptu:
Fallout kuchařka
Když na podzim 2018 vyšla oficiální kuchařka Fallout, byl z toho velký hráčský svátek. Kuchařku zaštítilo vývojářské studio Bethesda, které poslední díly ze série Fallout vydalo. Kdo netuší, o čem je řeč, pak zde je vysvětlení: Fallout je historicky jedna z nejúspěšnějších počítačových her s obrovskou fanouškovskou základnou.
Děj se odehrává se postapokalyptickém světě (fallout znamená radioaktivní spad), každý díl ze série má jinou zápletku a co je cílem hry se dozvídáte postupně, když se potulujete spálenou pustinou a plníte úkoly, které se na vás postupně sypou.
Bethesda ke spolupráci na Fallout kuchařce oslovila Viktorii Rosenthalovou, která vede food blog Pixelatedprovisions.com. Na food blogu se věnuje receptům podle jídel z videoher – občas je to mazec.
Trocha rozčarování
Vydat Fallout kuchařku by byl skvělý nápad, kdyby však recepty z kuchařky… fungovaly.
Kuchařku si syn vybral k Vánocům, stihla dorazit, aby se objevila pod vánočním stromkem. Když se pustil do plánování, co všechno podle kuchařky uvaříme a upečeme, měla jsem radost, že nastává doba společné tvořivé činnosti v kuchyni. Jenže pak jsem se začetla do receptů a někdy jsem fakt kroutila hlavou (a ne, nebylo to tím, že angličtině nerozumím).
Jednak výběr receptů v kuchařce je solidní mišmaš, žádná konzistence, často je to o opravdu exotických surovinách, které ve svých receptech nemají snad ani české autorky food blogů s nejbujnější fantazií. Také postupy jsou zvláštní, často se míjejí se základními doporučení od těch, co o vaření alespoň trochu vědí.
Přijde mi, že Victoria dostala befél připravit několik desítek receptů podle pokrmů, které se ve Fallout vyskytují, rychle nafotit, popsat. Podle mě vařila z vody, experimentovala a míchala ingredience a postupy, že by z toho Pohlreichovi vstávaly zbytky vlasů na hlavě.
Na druhou stranu: dovedu si představit, že hráči, kteří tráví u počítače hraním her dlouhé hodiny a kuchyni znají jen z doslechu, budou kuchařkou nadšení.
Dneska se hry v krabici kupují stále méně a k tomu, abyste si zahráli, stačí online zacinkat kartou a do minuty si můžete stáhnout klíč na Steamu a hrát, se jakýkoliv fyzický artefakt spojený s oblíbenou hrou počítá.
K receptu na čokoládové cookies, v originále Chocolate Chip Cookies
- V receptu se používají čočky z bílé čokolády, my jsme je zaměnili za ty z hořké čokolády, takže efekt nebyl tak patrný.
- Victoria uvádí péct sušenky při teplotě 180 °C po dobu 10-15 min. Za tu dobu by byly na uhel, 8 minut stačí dostatečně. První várku jsem pekla 10 min, druhou 8 min. Rozdíl byl vidět i cítit.
- Nepobrala jsem fintu s práškem do pečiva – co vím, přidává se do těsta těsně před vložením pečiva do trouby. V originále receptu se píše, že těsto s pečicím práškem se má nechat v lednici přes noc, nebo až dva dny. Hm.
Suma sumárum: přes všechny škobrtance chutnaly sušenky dobře. Chutí připomínaly vánoční cukroví, čokoládové čočky se nestihly úplně rozpéct a roztavit, takže v cookies tvořily při skousnutí zajímavou chřupavou vložku.
Řekla bych, že recept je blbovzdorný, pokud jej budete chtít vyzkoušet, měli byste vždy dostat poživatelné (a vlastně i dobré) čokoládové sušenky.