Tento pokrm je vzpomínkou na mé dětství, které jsem často trávila u babičky. Šlejšky mám ráda i teď v dospělosti a zamilovala si je také moje rodina.
Šlejšky se připravují z vařených brambor a u nás se nejčastěji podávají se s křupavou strouhankou, zalité máslem a zasypané cukrem.
Bramborové šlejšky s křupavou strouhankou
Bramborové šišky s křupavou strouhankou, zalité máslem a sypané s cukrem, dobrota pro celou rodinu.
Vytisknout
Připnout
Porce: 8
INGREDIENCE
PRACOVNÍ POSTUP
- Brambory uvaříme ve slupce doměkka. Scedíme, necháme částečně vychladnout a oloupeme je. Vychladlé brambory nastrouháme na struhadle.
- Vložíme je do mísy, přidáme vejce, špetku soli a postupně zapracujeme mouku a krupici.
- Ze směsi vypracujeme hladké těsto, ze kterého tvoříme tenké šišky (šlejšky).
- Velký hrnec naplníme vodou, kterou přivedeme k varu. Postupně přidáváme šlejšky a vaříme asi 3 až 5 minut, dokud nevyplavou na povrch. Po vyplavání na povrch ještě minutu počkáme a poté šlejšky vyndaváme.
- Hotové šlejšky obalujeme ve strouhance, kterou jsme si na sucho opražili na pánvi
- Obalené šlejšky servírujeme na talíři posypané cukrem a zalité máslem.
Líbí se vám recept?Další porci inspirace najdete na našem Pinterestu!
Ti z vás, kteří sladkému příliš neholdují, si je připraví naslano s opraženou slaninou a cibulkou osmaženou dozlatova. Ale my, co máme mlsný jazyk, se dnes pustíme do sladké verze šlejšek.
Bramborové šlejšky: tipy a rady
- Místo strouhanky můžete šlejšky posypat mletým mákem smíchaným s cukrem a přelít je rozpuštěným máslem. Další variantou jsou rozvařená švestková povidla nebo tvaroh, v některých krajích se podávají sypané strouhaným perníkem nebo polité medem.
- Do těsta na šlejšky se nepřidává cukr, hodí se dobře jako základ pro slanou verzi šlejšek. Dobře chutnají s vypraženou slaninou, cibulkou nebo zelím, dají se posypat i sýrem.
- Bramborovým šlejškám se říká v našich regionech říká porůznu. Velkomeziříčsko je nazývá husími krky nebo také šulánky, na Plzeňsku se vžilo označení rejpulce. Šlejšky jsou také známé jako bramborové šišky nebo šuperliky.