Rychlé bramboráky se slaninou
Nějak se to sešlo, dívali jsme se s dětmi na Večerníček, kde zrovna láteřil Trautenberk na Anče, že bramborák, který mu přinesla na stůl, je moc bramborový. Krkonošské pohádky. A zrovna nedávno jsme byli s rodinou v Mříčné, podkrkonošské vesničce, odkud pochází můj táta.
Na to kluci: „Mami, my bychom si bramborák dali. Ale od tebe, a prosím tě, ať je dost bramborovej…“
A tak jsem se druhý den do bramboráků pustila. Do poctivých, na sádle smažených (žádné bramborákové těsto rozlévané na plechu), s opraženou slaninou a ochucených tak, aby chutnaly celé rodině. Děti milují bramboráky natřené Lučinou, vždycky přiložím trochu zeleniny. A tady je recept:
Rychlé bramboráky se slaninou
V kuchyni se neztratí:
INGREDIENCE
PRACOVNÍ POSTUP
- Nejprve nakrájíme slaninu na malé kostičky a na troše oleje ji opražíme.
- Brambory oloupeme a nastrouháme najemno.
- Přebytečnou vodu slijeme, ale žádný stres, nebude jí mnoho.
- Česnek oloupeme a utřeme, přidáme k bramborám.
- Přidáme dále mouku, sůl, majoránku, kurkumu a opraženou slaninu, přilijeme mléko.
- Těsto by nemělo být úplně tekuté, spíše husté.
- Na pánvi rozpálíme sádlo.
- Nabereme 1 vrchovatou lžíci těsta, opatrně vložíme na pánev a rozprostřeme na placku cca 15×8 cm.
- Opečeme z obou stran do zlatova.
- Necháme mírně vychladnout, potřeme Lučinou, ozdobíme a podáváme.
K receptu se hodí tohle šikovné vybavení:
Ještě pár slov k receptu:
Bramboráky: rady a tipy
- Sádlo je vyškvařený živočišný tuk, má vyšší kouřový bod než rostlinný olej, ke smažení je ideální. Musí být tak akorát rozpálené, aby se bramboráky osmažily do zlatova a nepřipalovaly se.
- Slaninu předem opékám na troše oleje, je křupavější a chutnější, než kdybych ji do bramborového těsta vhodila jenom pokrájenou.
- Místo Lučiny můžete namazat žervé nebo jakýkoliv jiný čerstvý sýr, který najdete v lednici.
- Když jsem byla malá, naši mívali nasušeno spousty hub. Ty potom máčeli, povařili a přidávali je do bramboráků.
- Bramboráky jsou mým tipem na jednoduchou rychlou večeři.
- Bramborákům se také říká sejkory nebo cmunda, pokud se těsto připravuje z vařených brambor, nazývají se placky lokše.