Domácí gulášová polévka, jako od babičky
Doma dělaná, s láskou připravovaná gulášovka nemá s tou z pytlíku společného, ani co by se za nehet vešlo. Pokud přípravu neodbydeme, dostaneme na stůl poctivou, hutnou polévku plnou chuti, které jeden talíř nestačí.
Tenhle recept na gulášovou polévku je nešizený. Vyzkoušejte, ochutnejte. A uvidíte, že nebudete litovat času, který jste přípravě gulášovky věnovali!
V kuchyni se neztratí:
INGREDIENCE
- 400 g hovězí maso (přední, např. z krku)
- 120 g CIBULE (asi 2 menší)
- 4 stroužek ČESNEK (+1 na dochucení)
- 60 g HLADKÁ MOUKA
- 1 lžíce VEPŘOVÉ SÁDLO
- 1 lžička drcený kmín
- 1 lžíce MLETÁ ČERVENÁ PAPRIKA sladká
- 1,6 l hovězí vývar
- 300 g BRAMBORY
- 1 lžíce majoránka (sušená)
- SŮL
- PEPŘ
PRACOVNÍ POSTUP
- Hovězí nakrájíme na malé kostičky, jak jen to ostrost nože a kuchařova zdatnost dovolí. Ideál je cca 0,5 x 0,5 cm. Hovězí na gulášovku osolíme a opepříme.
- Cibuli oloupeme, pokrájíme nadrobno. 4 stroužky česneku oloupeme a nakrájím na tenké plátky.
- V hrnci se silnějším dnem rozehřejeme sádlo a zpěníme na něm cibuli. Mícháme a restujeme, než cibule chytne zlatavou barvu.
- Přisypeme maso, okmínujeme, mícháme a restujeme, než se vypaří tekutina, kterou masou pustilo.
- Stáhneme plamen na třetinu a přisypeme mouku. Pilně mícháme, orestujeme dohněda.
- Přidáme papriku, plátky česneku, promícháme a zalijeme vývarem.
- Zvýšíme teplotu plotýnky, přivedeme k varu, osolíme, opepříme. Jakmile gulášovka začne bublat, teplotu zase stáhneme, přiklopíme pokličkou a necháme v klidu asi 15 minut mírně vařit.
- Oškrábeme brambory a nakrájíme je na kostičky o velikosti asi 1×1 cm. Vhodíme je opatrně do polévky, přidáme sušenou majoránku, opět přiklopíme pokličkou a necháme dalších 10 – 15 minut probublávat, než jsou brambory měkké.
- Nakonec dochutíme rozetřeným stroužkem česneku, případně dosolíme a dopepříme.
- Na talíři ozdobíme snítkou čerstvých bylinek, podáváme s krajícem čerstvého chleba.
K receptu se hodí tohle šikovné vybavení:
Ještě pár slov k receptu:
Kde vzít hovězí vývar na polévku?
Nejlepší vývar je domácí, že ano. Jenže kdo má čas stát u sporáku a připravovat každou chvilku čerstvý vývar.
Postupem času jsem se naučila fajn fígl. Když vařím hovězí na omáčku (třeba na rajskou), vždycky si asi polovinu vývaru zamrazím – stejně do omáčky všechen najednou nespotřebujete.
Vývar mrazím v dvojitých mikrotenových sáčcích, každý z nich zvlášť zavážu.
Vývar vařím z hovězího předního masa s kořenovou zeleninou, obvykle kolem 1 kg syrového masa vařím asi ve 4 l vody, spolu s překrojeným petrželovým kořenem, mrkví, celerem a cibulí.
Než se maso uvaří, zabere to asi 3-4 hodiny – po tu dobu se však vývaru nemusíte zvlášť věnovat.