Sušenková střecha
Rychlá, jednoduchá, nepečená. Taková je sušenková střecha, dezert, který si zamilují děti i dospělí.
Má jedinou vadu: po vyskládání sušenek a jejich pomazání tvarohovým krémem musíte počkat 24 hodin, než si budete moct zakrojit a sušenkovou střechu ochutnat.
V kuchyni se neztratí:
INGREDIENCE
- 500 g měkký tvaroh (lépe tučný)
- 3 balení čajové sušenky (obdélníkového tvaru)
- 120 ml smetana zakysaná
- 3 lžíce agávový sirup (nebo jiné sladidlo)
- šťáva z citronu
- ovoce na ozdobu
PRACOVNÍ POSTUP
- Připravíme si formu na biskupský chlebíček a vyložíme jí alobalem.
- V míse vyšleháme tvaroh, zakysanou smetanu a agávový sirup do jednolitého krému. Dochutíme čerstvou šťávou z citrónu.
- Na dno formy začneme skládat sušenky, dáváme je jak na dno, tak i na strany formy.
- Vrstvu sušenek překryjeme krémem a znovu položíme vrstvu sušenek.
- Takto sřídáme sušenky a krém, až vyplníme celou formu.
- Nakonec i vrchní část zakryjeme alobalem a střechu dáme uležet do chladničky do druhého dne.
- Po uplynutí 24 hodin střechu opatrně vyndáme z formy, krájíme, podáváme. Na talířku ozdobíme čerstvým ovocem.
K receptu se hodí tohle šikovné vybavení:
Ještě pár slov k receptu:
Sušenkovou střechu uchováváme v chladu, tvarohový krém by jinak povolil a střecha by se mohla začít rozpadat.
Trojúhelníková střecha
Střecha se dá také vyrovnat do trojúhelníkového tvaru.
Potom se však sušenky nevyrovnávají do formy na biskupský chlebíček, ale skládají se po třech za sebou na alobal. Prostřední sušenka se potře vyšší vrstvou krému a boční řady sušenek se zvednou a spojí se nad prostřední sušenkou. Po délce střech se často dává rovný banán, který tvoří na řezu hezký obrazec.
Tipy pro sušenkovou střechu
Pro větší kontrast mezi tvarohovým krémem a sušenkami použijte kakaové sušenky (např. BEBE).
Chcete-li pikantnější recept, pomažte sušenky marmeládou, a to ještě předtím, než na ně začnete vrstvit tvarohový krém.
Krém do této sušenkové střechy je odlehčený, zdravější. Krém se připravuje z tvarohu a smetany, nikoliv z másla (máslové krémy jsou těžké do žaludku). Je použité alternativní sladidlo – agávový sirup. Pokud nemáte, oslaďte krém běžným cukrem.
Zkuste náš další recept na nepečený dezert: Čokoládový dort s tofu krémem