Špagety Carbonara, rychlý a jednoduchý recept
Dneska mi svatý Václav zkomplikoval plány. Nechala jsem si totiž víkendový nákup na sobotní ráno, a ouha, neuvědomila jsem si, že obchody jsou zavřené. Trochu improvizace a na nákup se zajelo do Německa, naštěstí ho máme za rohem. A protože zbylo míň času na přípravu oběda, musela jsem připravit něco rychlého. A zároveň dobrého, to se rozumí!
Syn jel se mnou, v autě hledal recepty. Po chvíli hledání vybral mlsoun jeden malej špagety carbonara. Přečetl mi suroviny a já byla překvapená, že celá ta italská paráda se dělá jenom ze špaget, vaječných žloutků, parmezánu a slaniny. Ty jsme v německém Kauflandu hned hodili do košíku.
TIP: Naprosto skvělý recept na špagety carbonara najdete v bestselleru KUCHAŘKA PRO DCERU od Florentýny Zatloukalové
Přijeli jsme domů a já začala u sporáku čarovat. Žádná vyšší dívčí to není, je jen nutné držet se receptu a nevymýšlet zbytečná vylepšení. Zaručuju, že si pochutnáte!
Špagety Carbonara, rychlý a jednoduchý recept
INGREDIENCE
- 200 g špagety
- 80 g slanina
- 4 žloutek
- 80 g parmezánu
- VEPŘOVÉ SÁDLO
- čerstvě mletý pepř na ozdobu
PRACOVNÍ POSTUP
- Špagety dáme vařit do dostatečného množství osolené vody. Vařte podle návodu, až jsou těstoviny uvařené al dente, tedy na skus.
- Připravíme si pánev s vyšším okrajem, budeme do ní dávat uvařené špagety, tak aby se dovnitř vešly. Sama používám pánev ve stylu wok, s okrajem rozšiřujícím se vzhůru.
- Rozklepneme vajíčka a do misky dáme žloutky, bílky si necháme stranou a buď je použijeme v jiném receptu, nebo zamrazíme.
- Nastrouháme parmezán najemno, asi 1/3 přisypeme ke žloutkům.
- V pánvi rozehřejeme trochu sádla, slaninu nakrájíme na kostičky a opečeme ji dokřupava.
- Než slijeme uvařené špagety, odebereme si do hrnku asi 2 dcl vody, v níž se špagety vařily. A pak teda ty špagety slijeme.
- Zhruba deckou vody zalijeme žloutky s parmezánem a rychle vidličkou promícháme, aby se žloutky nesrazily (příliš horkou vodou). Jde nám o to, že žloutky s parmezánem pouze zhoustnou a zahustí nám tak carbonara omáčku, aniž bychom do ní museli dávat mouku či jiná laciná zahušťovadla.
- Asi 50 ml vody nalijeme na pánev k opražené slanině, a až se na pánvi uvolní výpečky, přidáme do pánve scezené špagety a promícháme. Celá směs musí být horká, proto, pokud vám špagety po slití stály nějakou dobu stranou, v pánvi je prohřejte.
- Pánev stáhněte z plotýnky a špagety zalijte vaječnou směsí. Už nevařte, jenom míchejte. Za chvilenku se vám utvoří hebká krémovitá omáčka, která špagety obalí.
- Špagety carbonara podáváme ihned, žádné čekání, na talíři posypeme zbylým parmezánem. Nakonec můžeme posypat pepřem čerstvě namletým z mlýnku.
Ještě pár slov k receptu:
Špagety carbonara: tipy a rady
- Špagetám carbonara se po česku říká špagety po uhlířsku. Rozdíl mezi oběma recepty je v tom, že u špaget po uhlířsku se do omáčky přidává smetana, jsou tak ještě hutnější.
- Kolik špaget je porce pro jednu osobu? Na jednoho středně hladového jedlíka počítejte se 100 g suchých špaget. Ty po uvaření svoje množství zhruba zdvojnásobí.
- Špagety carbonara nejsou zrovna ukázkovým receptem pro dietní jídelníček na hubnutí. Zelenina tam není žádná (tu si nechte ten samý den na večeři). Pro trošičku lepší pocit a trochu toho zdravějšího můžete při smažení slaniny přidat na pánev rozmáčklý stroužek česneku.
- Vejce v receptu zůstávají mírně tekuté, kupujte je z prověřených zdrojů (=do domácích bych nešla). V obchodě kupuju vejce na podestýlce, když dělám třeba hemenex, beru si domácí vajíčka, co mamka dostává od sousedky. V případě receptů, které vyžadují vejce neprovařená, neprosmažená, volím kupovaná, kde mám jistotu, že chov slepic je kontrolovaný, vejce neobsahují salmonelu atp.
- A jak špagety carbonara připravují kuchařské celebrity? Emanuel Ridi z pořadu s Italem v kuchyni je jedním z nejpovolanějších, ten samozřejmě doporučuje místo slaniny italskou Pancettu, ale oko přimhouří i nad naší anglickou slaninou. Pancetta je totiž poměrně drahá a rozhodně ji neseženete v každém obchodě. Podle Pohlreicha se do Carbonara přidává tučná 33 % smetana a místo vody ze špaget tvoří omáčku vývar. A Kluci v akci ve svém receptu Spaghetti alla carbonara přimíchávají k parmezánu také pecorino sýr (italský sýr vyrobený z ovčího mléka).
- Špagety carbonara se nesolí. K ochucení omáčky se používá slaná voda, v níž se špagety vařily. Také parmezán a slanina jsou slané dostatečně.