Red Velvet s mirror glaze (červený sametový dort se zrcadlovou polevou)
Dort Red Velvet (Červený samet) je typický americký dort. Dle klasického receptu bývá hodně sladký, ale nelekejte se, stojí to za to. V tomto receptu je množství cukru malinko stažené.
Recept je také modernější, podle původního se do něj nepřidává červené barvivo, ale jeho pověstnou červenou barvu způsobuje reakce surovin (podmáslí, ocet, soda a hlavně kakao). Dnes se však kakao zpracovává jiným způsobem, proto tahle reakce nenastává, k získání červené barvy se používá potravinářské barvivo.
TIP: Hotové zrcadlové polevy koupíte v e-shopu SvětCukrářů.cz
Mirror glaze, neboli zrcadlová poleva, je také moderní hit na zdobení dortů.
Hlavní suroviny jsou salko a bílá čokoláda, tudíž je hodně sladká, ale také ji moc moc moc doporučuji. Dělá nádherný lesklý efekt na dortu, který se ničemu jinému nevyrovná.
Ačkoliv název může znít, jako že je to poměrně komplikovaná záležitost, není to pravda, zvládne ji každý, kdo má chuť, zapálení a aspoň malinko zkušeností v kuchyni.
Red Velvet s mirror glaze (červený sametový dort se zrcadlovou polevou)
V kuchyni se neztratí:
INGREDIENCE
Dort Red Velvet
- 2 a 1/2 hrnek polohrubá mouka
- 1 a 1/2 hrnek cukr krupice
- 1 a 1/2 hrnek Olej vhodný na pečení a smažení (řepkový nebo slunečnicový)
- 1 hrnek podmáslí
- 1 a 1/2 lžička SŮL
- 2 lžíce KAKAO TMAVÉ (holandského typu)
- 1 ks PRÁŠEK DO PEČIVA s vinným kamenem (nebo obyčejný kypřicí prášek)
- 2 ks vejce (vel. L)
- 1-2 lžička červené potravinářské barvivo
- 1 lžička ocet
- 1 lžička vanilkový extrakt
- hrubá mouka a olej na vymazání a vysypání formy
Krém na dort
- 450 g smetanový sýr (Philadelphia nebo Gervais)
- 2 hrnek moučkový cukr
- 220 g MÁSLO (změklé)
- 1 lžička vanilkový extrakt
- šťáva z citrónu – volitelné
Zrcadlová poleva
- 150 g cukr krupice
- 100 ml voda
- 100 g Salko
- 175 g BÍLÁ ČOKOLÁDA kvalitní
- 10 g prášková želatina
- 60 ml studená voda
PRACOVNÍ POSTUP
Korpus na dort Red Velvet
- Troubu předehřejeme na 180°C. Jestli máme víc forem (3 ks) o průměru 23 cm, je to lepší, ale korpus se dá upéct i v jedné, jen to bude trvat déle. Formu/y vymažeme olejem a vysypeme hrubou moukou.
- V jedné míse smícháme všechny suché ingredience, tzn. mouku, cukr, sůl, kakao, kypřící prášek. V jiné míse smícháme zase tekuté suroviny: olej, podmáslí, vejce, vanilkový extrakt, ocet a červené barvivo.
- Suché suroviny smícháme s tekutými a rychle prošleháme. Nalijeme do formy/forem a dáme asi na 30 minut péct. Jestli je korpus upečený zjistíme díky testu špejlí. Po uplynutí cca 30 minut píchneme do prostředí korpusu špejli nebo párátko a jestli bude po vytažení suché, je korpus upečený.
- Necháme vychladit na mřížce.
Dortový krém
- Všechny suroviny na krém MUSÍ mít pokojovou teplotu, aby se nesrazily.
- V míse vyšlehejte dohladka čerstvý sýr, přidejte cukr a hodně měkké máslo. Nakonec přidejte trošku vanilkového extraktu. Kdo má raději svěžejší krémy, může přidat trochu citrónové šťávy.
- Korpus rozřízneme na tři části a promažeme vrstvou krému. Poslední vrstvu krému namažeme po stranách dortu a na povrchu. Vyhladíme co nejvíc dohladka. Dáme ztuhnout do lednice. V případě použití zrcadlové polevy ho ale musíme dát do mrazáku aspoň na 4 hodiny.
Zrcadlová poleva
- Do kastrolu dáme vodu, cukr a salko. Přivedeme k varu, aby se veškerý cukr rozpustil. Odstavíme, aby se dál už směs nevařila.
- Do misky vlijeme 60 ml studené vody a vmícháme želatinu. Necháme asi 10 minut nabobtnat. Poté želatinu přidáme do horké směsi a rozmícháme, aby v ní nebyly hrudky.
- Do jiné mísy nalámeme bílou čokoládu a zalejeme jí horkou želatinovou směsí. Necháme asi 2 minuty odstát a povolit čokoládu. Poté rozmícháme dohladka. Můžeme použít i tyčový mixér. Nakonec polevu přecedíme přes síto, abychom zachytili případné hrudky. Polevu necháme volně vychladnout asi na 30 °C.
Dokončení dortu
- Nakonec těsně před poléváním dortu přijde barvení. Na barvení polevy ideálně použijeme gelová barviva, lépe se rozpouští. Podle toho, kolik barev budeme chtít ve výsledném efektu, rozdělíme polevu do tolika mističek (hrníčků) a každou obarvíme dle potřeby. Nejvíce hmoty si necháme na základní barvu, kterou dort polijeme. Zbylé barvy budeme jen nalévat na tu základní, takže stačí pár lžic.
- Mezitím, co poleva chladne (ještě neobarvená), si připravíme dort. Vyndáme ho z mrazáku a postavíme na hrneček obrácený dnem vzhůru. Boky formy krátce ofénujeme horkým vzduchem nebo na ně přiložíme mokrou horkou utěrku, aby se dort oddělil od formy. Poté dortovou formu stáhneme směrem dolů, tak nám zůstane krásný dort s hladkým povrchem. Obarvíme si vychladlou polevu a ihned poléváme.
- Dort i s hrníčkem přesuneme na plech, který zachytí přebytečnou polevu, aby nám netekla po celé kuchyňské lince. Nejdříve polijeme dort základní barvou, tou, které jsme si nachystali nejvíc. Naléváme od středu po okraje a necháme stékat po bocích tak, aby byl dort zcela překrytý polevou. Na povrch nalijeme i zbylé barvy, v tomto případě jsem dort přelila základní fialovou barvou a na povrch nalila pás černé a bílé barvy. Rozmazaného efektu jsem dosáhla tím, že jsem špachtlí (nožem) přejela po povrchu a barvy rozmazala.
- Polevu necháme úplně zatuhnout a horkým nožem zespodu uřízneme zaschlé kapky. Dort přeneseme na podnos, dozdobíme třeba květinovou dekorací a necháme vychladit.
K receptu se hodí tohle šikovné vybavení:
Ještě pár slov k receptu:
Dort Red Velvet s Mirror Glaze: rady a tipy
- Recept na dort je hrnkový, 1 hrnek = 250 ml, taková je americká míra.
- Kdo nechce při pečení dortu používat barviva, nemusí, korpus to zvládne, bude mít světle hnědou barvu. Ale s tou červenou je to hezčí a taky kvůli tomu se taky jmenuje červený sametový.
- Kdyby se vám při pečení dortu zdálo, že korpus začíná být na povrchu už upečený, ale uprostřed by byl ještě mokrý, nedodělaný, přikryjte dort alobalem, snižte teplotu o 10 °C teplotu a dopečte.
- Do krému jde dost cukru, kdo má rád méně sladký, přidávejte cukr postupně dle chuti.
- Já mám raději v tomto dezertu krém lehce nakyslý, a proto přidávám pár kapek citrónové šťávy, má to větší říz.
- Zrcadlovou polevu je dobré před chlazením promixovat tyčovým mixérem, a nakonec přecedit přes síto. Poleva bude tak krásně hladká, a tudíž i víc lesklá.
- Polevu musíme nechat vychladnout, jinak by nám při nalévání rozpouštěla krém na povrchu dortu, ale hlavně by stékala moc rychle a nestačila by tuhnout.
- Polevu můžete barvit i tak, že do cca 2/3 základní obarvené polevy vlijete zbylou 1/3 polevy obarvené na více barev. Nemícháte a když, tak jen pár tahů lžící. Poté vše nalejte kruhovým pohybem na dort. Barvy se budou postupně vylévat a tvořit zajímavý barevný efekt.
- Kdo si není úplně jistý aplikací mirror glaze zrcadlové polevy a chtěl by polévání dortu vidět naživo, mrkněte na Youtube. Je tam spousta instruktážních videí, jak na její výrobu, barvení, tak nalévání na dort. Krásně se na to kouká a sbíhají se sliny!
- Dort krájejte horkým nožem (nahřátým v převařené vodě a utřeným do čisté suché utěrky).
- Dejte pozor, jakmile poleva jednou ztuhne, už s tím nic nenaděláte a velký pozor na doteky. Tam, kde se dotknete prstem polevy, zůstane flek. Poleva je totiž hodně lepivá, takže opatrně.
TIP: Čtěte náš článek Jak upéct dort pro začátečníky, včetně receptu. Postup je zde vysvětlený krok za krokem, najdete zde tipy na krém i zdobení.