Ořechová vosí hnízda
Co by byly Vánoce bez vosích hnízd, cukroví tak typického pro náš kraj! Vosí hnízda patří mezi nepečené vánoční cukroví, které se dá připravit na poslední chvíli. Třeba u nás je dělával můj brácha až o Štědrém dnu.
Nedávno jsem vysvětlovala kamarádovi Skotovi, co to vlastně vosí hnízda jsou. Doslova přeloženo beehives, včelí úly, protože z architektonického hlediska má vosí obydlí zcela jiný tvar než dotčené cukroví.
David, skotský kamarád, mi řekl, že je v podstatě jedno jak to cukroví vypadá, hlavně když on dostane svůj příděl. Odpověděla jsem, že s životností vosích hnízd je to u nás na hraně, a že jestli chce opravdu ochutnat, musí nakopnout jumbo jet a doletět v řádu hodin, jinak utře nos. Tak moc nám vosí hnízda chutnají!
No nic, zpátky k receptu na vosí hnízda. Pár slov úvodem:
- Mám ráda oříšky všeho druhu, proto je dávám i do vosích hnízd. Ne moc, jen tak, abyste ty oříšky cítili na jazyku.
- Samozřejmě tohle nepečené cukroví má rádo rum, těsto jej do sebe vsákne, než bys řekl švec.
- Do krému používám žloutek z bio vajíčka, kdo k syrovému žloutku chová nedůvěru, ať zapátrá po internetu, recept na náplň do vosích hnízd bez vajec určitě najde.
Formičky na vosí hnízda
Dnes se nemusíte spokojit s klasickými tvary vosích hnízd (ačkoliv kužel se zaoblenou špičkou je stejně nejhezčí). Dříve se cukroví plnilo do formičky, která nebyla rozdělávací a včelí úlek se musel vyklepnout mírným bouchnutím hrany formičky o pracovní desku.
V obchodech dostanete různé velikosti rozdělávacích formiček na vosí hnízda, stačí si vybrat, jak moc času budete chtít cukroví věnovat – čím menší formička, tím větší patlačka. Kromě klasických včelích úlů seženete formičky ve tvaru svíčky, sněhuláčků nebo tučňáků.
Klasické formičky na včelí úlky od firmy Tescoma:
Vosí hnízda nejdou vyklopit?
I přes to, že otevírací formičky vyndávání cukroví usnadní, nemusí jít vosí hnízda snadno vyklopit. Potýkám se s tím každý rok, naštěstí existuje pár fíglů, jak vosí hnízda dostat z formičky jednoduše ven.
Těsto na vosí hnízda si po zadělání musí odpočinout v lednici alespoň hodinu. Základní pojivo na těsto je máslo, používám změklé, a to musí zase zpětně ztuhnout, aby těsto drželo pohromadě a nerozpadalo se při pokusu o vyklopení vosího hnízda z formičky.
Důležité jsou také tekutiny jako přísada do těsta, v tomto případě nešizené 4 lžíce rumu a 2 lžíce smetany, které těsto zhutní.
Formičku na plnění vosích hnízd vymažu máslem, připravím si malý hrnek s pískovým cukrem a vymazanou formičku bohatě vysypu cukrem, poklepu, aby se cukr přichytil na hrany formičky, a zbytek cukru vysypu zpátky do hrníčku.
Uďoubnu přiměřený kousek těsta, promáčknu ho mezi prsty, aby lehce změklo, a naplním jím vysypanou formičku. Těsto vtlačuju pouze lehce, nepěchuju ho, neudusávám, pouze tak, aby úlek hezky držel tvar! Pak opatrně rozevřu strany formičky a cukroví vyndám.
Formička stačí vymazat máslem jen napoprvé, při dalším plnění už to není potřeba (těsto je mastné dost), stačí vždy vysypat pískovým cukrem.
Recept na vosí hnízda podle mého receptu obsahuje méně cukru než recepty jiné, proto vysypání formičky cukrem nevadí. Hnízda jdou z vysypaných formiček krásně vyndat, a také se na povrchu hezky třpytí krystalky cukru, jako by cukroví bylo zasněžené.
Vosí hnízda: tipy a rady
- Klasická vosí hnízda se dělají bez ořechů, hezký recept najdete například na webu Kluci v akci. Ti také do krému nepřidávají syrový žloutek ani cukr (kromě jednoho vanilkového na chuť).
- Do těsta patří alespoň 4 lžíce rumu, nebojte se toho. V opačném případě se těsto bude drolit, a ani přidání více másla pohromě nezabrání.
- Místo rumu můžete vosí hnízda připravit s vaječným koňakem. V takovém případě se rum do těsta nepřidává, tajemství spočívá v krému. Přidání vaječňáku do krému, kterým vosí hnízda naplníte, mu propůjčí žádanou žlutou barvu, navíc vaječný koňak nemá tak ostrou chuť jako čistý rum. Další alternativou je připravit náplň do včelích úlů ze slazeného kondenzovaného mléka, salka.
- Fantazii se meze nekladou: moderní hospodyňky přidávají do vosích hnízd například kokos, margotku, nebo připravují zdravější, odlehčenější varianty, kdy jako základ náplně uvaří pudink.
- Receptů na vosí hnízda najdete požehnaně, stačí online zagooglit (moc se mi líbil recept na My Cooking Diary), případně projít časopisy Apetit, Gurmet, Food. Jako každý rok se receptů na včelí úly vyrojí nespočet právě před Vánoci.
- Včelí úly u nás patří k nejoblíbenějšímu cukroví. Když jsem byla malá, bral si tohle cukroví na povel můj brácha, který je o 7 let starší. Zatímco já jsem zdobila stromeček, on dělal vosí hnízda, a v televizi nám u toho hrála Pyšná princezna. Prostě pravá vánoční pohoda, kterou nikde nekoupíte, takovou si sami musíte doma udělat 🙂