Kančí sekaná s dýňovým pyré
Pokud budete mít příležitost dostat se ke kančímu masu a nebudete vědět, co z něj připravit, vyzkoušejte sekanou z kančí plece v kombinaci s dýňovým pyré.
Kanční maso je tučné a proto se během pečení nemusíme bát, že se vysuší. Pokud máte strach, že bude maso během pečení cítit močovinou, což u tepelné úpravy zvěřiny často hrozí, doporučuji maso pokapat den předem citrónovou štávou a nechat ho odležet v uzavřené nádobě v lednici.
TIP: Nejlepší elektrický mlýnek na maso (podívejte se na něj 🙂
Nevhodnému zápachu lze předejít i tak, že při přípravě pokrmu do mletého kančího masa přidáte trochu hovězího masa, které pokrm také chuťově vyváží.
Dýně je královna podzimu a skvěle doplní chuť tepelně upravené zvěřiny. Pyré je v tomto případě ideální volba.
Kančí sekaná s dýňovým pyré
INGREDIENCE
Na sekanou:
PRACOVNÍ POSTUP
- Kančí maso omyjeme, očistíme od blan a nakrájejíme společně s hovězím krkem na středně velké kostky.
- Housky nakrájíme na kostičky, vložíme do misky a zalijeme mlékem. Mlékem nasáklé houskové kostičky vymačkáme a přidáme k masu. Osolíme, opepříme a vše pomeleme na masovém mlýnku.
- Do směsi přidáme jedno vejce, najemno nakrájenou cibuli, utřený česnek, dle chuti uzenou papriku, majoránku a polévkovou lžíci hladké mouky.
- Rukama poté celou směs důkladně propracujeme tak, aby se směs co nejlépe spojila a nevznikaly v ní vzduchové bubliny.
- Z vypracované směsi vytvoříme velkou šišku (můžete klidně i dvě menší) a vložíme do vhodné zapékací nádoby. Šišku potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme kmínem.
- Sekanou pečeme nejdříve na 160 °C přibližně 50 minut, poté zvýšíme teplotu na 200 °C a dopečeme 10 minut dozlatova.
- Dýni rozkrojíme napůl, očistíme, lžící vyškrabeme dužinu a semínka. Oloupáme, nakrájíme na středně velké kostičky. Oloupáme brambory, nakrájíme na kostičky a přidáme k dýni.
- Vaříme ve vroucí osolené vodě 15-20 minut do změknutí. Přebytečnou vodu scedíme. Přilijeme smetanu, zjemníme dle potřeby máslem a dle chuti dosolíme.
Kančí sekaná: tipy a rady
- Před podáváním nechte sekanou 10 minut odležet v teple, sekaná pak bude štavňatější a bude se lépe krájet.
- Na dýňové pyré se mi osvědčila dýně hokkaido, chuťově je vhodnější než třeba klasická dýně.