holandský řízek

Holandský řízek, šťavnatý a plný chuti

Z mletého masa mám ráda spoustu jídel, ale nejvíc mi chutnají holandské řízky. Poprvé jsem je chutnala u mojí tchýně, ona je dělá bezkonkurenční!

Co se mi ještě nepodařilo vypátrat, čím to, že ten její „holanďák“ je šťavnatý a nikdy nestačí jeden, klidně bych jich mohla sníst celý talíř. Dost možná je to onou tajnou ingrediencí, kterou znají jen naše maminky a babičky.

TIP: Nejlepší mlýnky na maso. Víte, jaké to jsou?

Protože si však sekaný holandský řízek chci občas udělat doma i já, našla jsem si jeden bezvadný recept, trochu ho poupravila, a už si na téhle dobrotě můžou pochutnat i moji nejbližší. Pojďme do kuchyně!

holandský řízek recept

Holandský řízek, šťavnatý a plný chuti

Tohle je klasika: šťavnatý holandský řízek, podávaný s bramborovou kaší.
4.60 z 5 hodnocení
Vytisknout Připnout
Příprava: 15 min
Vaření: 40 min
Celkový čas: 55 min
Porce: 4
Autor: Petra Bílá

INGREDIENCE

PRACOVNÍ POSTUP

  • Mleté maso smícháme s nahrubo nastrouhaným sýrem, vodou, pepřem, solí a jemně nasekanou petrželovou natí.
  • Z masové hmoty vytvoříme kuličky tak akorát do dlaně, a potom je rozplácneme do tvaru karbanátku.
  • Tyto masové “karbanátky” obalíme v trojobalu, tzn. v mouce, rozšlehaném vajíčku, a nakonec ve strouhance.
  • Holandské řízky smažíme na pánvi na rozehřátém oleji z každé strany dozlatova tak, aby byly i uvnitř dobře propečené. Z každé strany to vydá asi na 3 minuty.

Ještě pár slov k receptu:

Nestrouhejte sýr do studeného masa, ze sýra by se mohly vytvořit “cucky”, které nepůjdou s mletým promíchat. Maso vyndejte a nechte dojít na pokojovou teplotu, nebo vodu, která se do mletiny přidává, vlijte vlažnou.
Líbí se vám recept?Další porci inspirace najdete na našem Pinterestu!
sekaný holandský řízek suroviny

Holandský řízek: tipy a rady

  • Klasický holandský řízek se dělá z goudy. Můžeme v případě nouze nahradit tučným eidamem (zapomeňte na light varianty sýrů). Finta spočívá v tom, že sýr musí být opravdu tučnější. Při pečení se krásně rozteče a tuk z něho pronikne do masa.
  • Při tvarování holandských řízků je uprostřed trochu promáčkněte, středy karbanátků všeobecně mají tu tendenci se vyboulit, a vy byste mohli mít problém sekané řízky na pánvi rovnoměrně propéct.
  • Poctivý holandský řízek se připravuje z vepřového masa, které je tučnější než hovězí. Řízek pak není vysušený, ale hezky šťavnatý.
  • Místo vody můžete dát mléko, nebo pro fajnšmekry: klidně přidejte smetanu. Kluci v akci připravují holandský řízek s vodou (u Pohlreicha se mi to vypátrat nepodařilo 😊.
  • S olejem na smažení nešetřete, smažte ve vyšší vrstvě.
  • Pokud chcete mít pod dohledem, jaké maso do holandského řízku přijde, kupte si u řezníka vepřové plecko, bůček, a namelte si je v poměru 1:1 sami na mlýnku na maso.
  • Máte-li čas, namočte mleté maso do mléka a nechte jej přes noc macerovat v lednici. Mléko naruší strukturu masa, a to pak lépe přijímá chuť petrželky a koření. Komu chutná, nechť do masa strouhne špetičku muškátového oříšku.
  • Pokud to jde, neošiďte petrželku, ta do holandského řízku patří, dodá mu nový chuťový rozměr, vyzkoušejte!
  • Podávejte ideálně s vařeným bramborem nebo bramborovou kaší a kyselou okurkou.
holandský řízek

Nebaví vás stát u plotny a smažit sýrové karbanátky jeden za druhým? Zkuste jednoduchý recept na HOLANDSKÝ ŘÍZEK V TROUBĚ

Ačkoliv se jedná o český recept, jmenuje se řízek holandský. Podobnost je taková, asi jako český ptáček je španělský. A aby toho nebylo málo, hezký recept na holandský řízek v angličtině najdete TADY.

O autorovi

Petra Bílá

Jsem maminkou malého klučíka, již několik let šťastně vdaná. Pro své kluky ráda vařím, baví mě hrát si v kuchyni s novými postupy, chutěmi, experimentovat. Miluji návštěvy tržiště a pokaždé koncem zimy se nemůžu dočkat, až se pulty stánků zaplní čerstvou zeleninou, ovocem a bylinkami, a v hlavě se mi mezitím rodí plány, co všechno uvařím. Svoje zkušenosti vkládám do informací, které najdete na tomto blogu.

4comments

Přidat komentář:


Sdílej s přáteli
Hezký článek z webu MlsnáVařečka.cz, který stojí za přečtení: Holandský řízek, šťavnatý a plný chuti, odkaz je tady: https://mlsnavarecka.cz/holandsky-rizek-stavnaty-a-plny-chuti/