Holandský řízek, šťavnatý a plný chuti
Z mletého masa mám ráda spoustu jídel, ale nejvíc mi chutnají holandské řízky. Poprvé jsem je chutnala u mojí tchýně, ona je dělá bezkonkurenční!
Co se mi ještě nepodařilo vypátrat, čím to, že ten její „holanďák“ je šťavnatý a nikdy nestačí jeden, klidně bych jich mohla sníst celý talíř. Dost možná je to onou tajnou ingrediencí, kterou znají jen naše maminky a babičky.
TIP: Nejlepší mlýnky na maso. Víte, jaké to jsou?
Protože si však sekaný holandský řízek chci občas udělat doma i já, našla jsem si jeden bezvadný recept, trochu ho poupravila, a už si na téhle dobrotě můžou pochutnat i moji nejbližší. Pojďme do kuchyně!
Holandský řízek, šťavnatý a plný chuti
V kuchyni se neztratí:
INGREDIENCE
- 500 g vepřové (mleté)
- 150 g sýr tučný (Chedar)
- 0,5 dcl voda
- PEPŘ (mletý)
- SŮL
- petrželová nať
- HLADKÁ MOUKA
- vejce
- strouhanka
- Olej vhodný na pečení a smažení
PRACOVNÍ POSTUP
- Mleté maso smícháme s nahrubo nastrouhaným sýrem, vodou, pepřem, solí a jemně nasekanou petrželovou natí.
- Z masové hmoty vytvoříme kuličky tak akorát do dlaně, a potom je rozplácneme do tvaru karbanátku.
- Tyto masové “karbanátky” obalíme v trojobalu, tzn. v mouce, rozšlehaném vajíčku, a nakonec ve strouhance.
- Holandské řízky smažíme na pánvi na rozehřátém oleji z každé strany dozlatova tak, aby byly i uvnitř dobře propečené. Z každé strany to vydá asi na 3 minuty.
K receptu se hodí tohle šikovné vybavení:
Ještě pár slov k receptu:
Holandský řízek: tipy a rady
- Klasický holandský řízek se dělá z goudy. Můžeme v případě nouze nahradit tučným eidamem (zapomeňte na light varianty sýrů). Finta spočívá v tom, že sýr musí být opravdu tučnější. Při pečení se krásně rozteče a tuk z něho pronikne do masa.
- Při tvarování holandských řízků je uprostřed trochu promáčkněte, středy karbanátků všeobecně mají tu tendenci se vyboulit, a vy byste mohli mít problém sekané řízky na pánvi rovnoměrně propéct.
- Poctivý holandský řízek se připravuje z vepřového masa, které je tučnější než hovězí. Řízek pak není vysušený, ale hezky šťavnatý.
- Místo vody můžete dát mléko, nebo pro fajnšmekry: klidně přidejte smetanu. Kluci v akci připravují holandský řízek s vodou (u Pohlreicha se mi to vypátrat nepodařilo .
- S olejem na smažení nešetřete, smažte ve vyšší vrstvě.
- Pokud chcete mít pod dohledem, jaké maso do holandského řízku přijde, kupte si u řezníka vepřové plecko, bůček, a namelte si je v poměru 1:1 sami na mlýnku na maso.
- Máte-li čas, namočte mleté maso do mléka a nechte jej přes noc macerovat v lednici. Mléko naruší strukturu masa, a to pak lépe přijímá chuť petrželky a koření. Komu chutná, nechť do masa strouhne špetičku muškátového oříšku.
- Pokud to jde, neošiďte petrželku, ta do holandského řízku patří, dodá mu nový chuťový rozměr, vyzkoušejte!
- Podávejte ideálně s vařeným bramborem nebo bramborovou kaší a kyselou okurkou.
Nebaví vás stát u plotny a smažit sýrové karbanátky jeden za druhým? Zkuste jednoduchý recept na HOLANDSKÝ ŘÍZEK V TROUBĚ
Ačkoliv se jedná o český recept, jmenuje se řízek holandský. Podobnost je taková, asi jako český ptáček je španělský. A aby toho nebylo málo, hezký recept na holandský řízek v angličtině najdete TADY.