Frittata po italsku: s bazalkou a mozzarellou
Rychlá a moc dobrá večeře z trouby, taková je dnešní frittata, která kromě vajec jakožto povinného základu obsahuje také bazalku, rajčátka a mozarellu.
Jednodušší už to být nemůže, stačí smíchat všechny přísady v jedno, poklást nakrájenými rajčátky a lístky čerstvé bazalky, nalít do ohnivzdorné pánve (bez plastových a dřevěných rukojetí či uší), a dát to celé na 30 minut péct.
Frittata po italsku: s bazalkou a mozzarellou
INGREDIENCE
- 5 vajec
- 3 lžíce horké vody
- 125 g Mozarella
- 125 g Hermelín
- 6-8 cherry rajčátek
- Lístky čerstvé bazalky
- 125 g šunkové kostičky
- Čerstvě mletý pepř
PRACOVNÍ POSTUP
- Zapneme elektrickou troubu na 180 °C.
- Na pánvi, ve které budeme frittatu péct, osmažíme šunkové kostičky.
- Celá vejce dáme do nádoby a začneme šlehat elektrickým šlehačem na nízké otáčky. Po minutě dvou začneme přilévat pramínkem nebo po lžících horkou vodu a šleháme. „Teplá“ vejce jdou lépe našlehat než studená, vyndaná z lednice.
- Pokrájím Hermelín a mozarellu a přidáme k vejcím.
- Směs nalijeme na šunkové kostičky, poklademe nakrájenými rajčátky a lístky bazalky a dáme péct do trouby.
- Frittata bude do 30 minut upečená, okraje i povrch zezlátnou.
- Vyndejte z trouby, nechte chvíli zchladit, posypte trochou čerstvě mletého pepře a podávejte.
Ještě pár slov k receptu:
Frittaty jsou velmi vděčným jídlem: zpracujete do nich vše dobré, co máte v lednici (klidně i zbytky) a strávníkům chutná tak, že vylizují talíře 🙂 Jíst se dá teplá i studená. S přísadami do frittaty si opravdu lze pohrát, a připravit i zdravou verzi plnou zeleniny, natí a bylinek.
Základ každé frittaty jsou celá šlehaná vejce a mléčná složka. Tou může být sýr výraznější chuti (klidně i syrečky), krémovitá ricotta, mozarella nebo hermelín. Každý z těchto sýrů dá frittatě specifický šmak. Použít můžete také hutné podmáslí nebo zakysanou smetanu, ne však jejich odlehčené light verze! Markéta Pavleje na svém blogu doporučuje poměr 40 g mléčné složky na 1 vejce. Držím se její rady a ono to funguje 🙂
Tuto frittatu jsem dělala „po italsku“, obsahuje mozarellu, rajčátka, lístky bazalky, pro chuť sedlčanský hermelín a pro nás (věčně hladoví a mlsní chlapi), opražené šunkové kostičky.
Frittata: rady a tipy k receptu
- Šunkové kostičky kupuju v Globusu, jsou vynikající a báječně se mi osvědčily, mám je vždy doma v ledničce připravené. Kdo chce, ať googlí: Schinkewürfel Gut Ponholz. Prodávají se v balení 2x 125 g, pro rychlovky připravované na plotně ideální.
- Ke smažení i pečení používám litinovou pánev. Mám ji zatím jenom chvilku, ale už jsem se do ní stihla zamilovat 🙂 Jde na ní smažit, dusit, a samozřejmě ji i šoupnout do trouby.
- Možná jste si všimli, že v receptu není sůl. Je to tak v pořádku! Šunkové kostičky i Hermelín jsou totiž dost chuťově výrazné, navíc tepelnou úpravou se slanost prolne celou frittatou a výsledek je slaný dostatečně.