clafoutis třešňový koláč

Clafoutis: francouzský třešňový koláč

Včera jsem měla narozeniny. Venku to vonělo po létu, vzala jsem si tedy v práci volno, k ruce staršího syna a udělali jsme si den pro sebe.

Potřebovala jsem mu dokoupit věci na tábor a vyřídit nějaké papírování na úřadech, a tak jsme se ocitli v samém centru Liberce, našeho města na severu. Po dvou hodinách běhání jsme se odměnili zastávkou v Cross Café, sedli si ke stolečku, Honzík ucucával grepovou limonádu a já svoje cappuccino. Hned vedle stolku byla ve zdi zapuštěná malá knihovnička, a mně padla do oka kuchařka ze začátku devadesátých let. Zalistovala jsem a našla recept na clafoutis.

Clafoutis je francouzský koláč, na který budete potřebovat spoustu třešní. Ačkoliv podle původního receptu se třešně nevypeckovávají, moji domácí mlsní jazykové jsou názoru opačného. Takže já na clafoutis dávám třešně bez pecek.

TIP: Nebaví vás odpeckovávat třešně ručně? Pořiďte si odpeckovávačku třešní TESCOMA, ušetří vám hafo práce!

clafoutis třešňový koláč

Clafoutis: francouzský třešňový koláč

Delikátní franzouzský dezert z černých třešní a mandlovými lupínky.
No ratings yet
Vytisknout Připnout
Vaření: 45 min
Porce: 8
Autor: MlsnáVařečka.cz

INGREDIENCE

  • 400 g vypeckovaných třešní (nebo mražených – ideálně tmavých)
  • 2 vejce
  • 2 žloutek
  • 1 polévková lžíce horké vody
  • 80 g krupicového cukru
  • vanilková esence
  • 70 g MÁSLO
  • 1 polévková lžíce hladké mouky
  • 1 polévková lžíce solamylu (škrobová moučka)
  • 10 g MANDLE LOUPANÉ
  • 100 ml smetany
  • 2 lžíce višňovky (Griotka)
  • 30 g PLÁTKY MANDLÍ
  • Keramická kulatá forma na koláč o pr. 24 cm

PRACOVNÍ POSTUP

  • Třešně vypeckujeme a zakápneme višňovkou. Ideální je, když si na to vzpomenete 2 hodiny předem, ať mají třešně čas do sebe višňovku nasát.
  • Rozpustíme máslo a necháme ho zchladit, nikoliv však ztuhnout.
  • Troubu rozehřejeme na 180 °C.
  • Vyšleháme vejce, cukr, vanilkovou esenci a lžíci horké vody do pěny.
  • Přidáme máslo, prosejeme lžíci mouky a škrobové moučky, mleté mandle a opatrně promícháme.
  • Přilijeme smetanu a opět ručně promícháme.
  • Kulatou keramickou formu na koláč vymažeme máslem, poklademe vypeckovanými, odkapanými třešněmi (které jsme předem namočili ve višňovce).
  • Zalijeme vaječnou směsí, posypeme mandlovými lupínky a dáme péct do trouby cca na 30 minut.

Ještě pár slov k receptu:

Clafoutis podáváme jak teplý, tak studený jako dezert – jíst se dá přímo z koláčové formy nebo servírujte malé porce na talířek.
Líbí se vám recept?Další porci inspirace najdete na našem Pinterestu!

clafoutis

Co je clafoutis?

Clafoutis je delikátní dezert, který má svůj původ ve francouzské kuchyni. Jedná se o třešňový koláč, kdy třešně se zalijí tekutým těstem z vajec, cukru, smetany a trošky mouky. Občas v něm najdete mouku mandlovou, vrch se může posypat mandlovými lupínky.

Clafoutis se tradičně připravuje z černých třešní, ale můžete vzít i červené, případně jiné ovoce. Příprava koláče je jednoduchá, a pokud se do něj pustíte, jeho božská chuť vás dostane (a nepustí, než sníte poslední třešni na talířku).

Třešňový koláč clafoutis: tipy a rady

  • Existuje spousta variací receptu na clafoutis, základní pravidlo však praví použít minimum pšeničné mouky, protože pokud to s ní přeženete, upečete klasickou bublaninu.
  • O pomyslnou „třešinku na dortu“ se v tomto koláči postaraly mandlové lupínky a višňovka, do které jsem třešně předem namočila. Onou višňovkou byla v tomto případě griotka, která se vyrábí právě z višňové šťávy.
  • Ortodoxní zastánci originální receptury tvrdí, že clafoutis se připravuje celých třešní včetně pecky, která dodá dezertu lehce mandlovou příchuť. Můžu však potvrdit, že clafoutis s vypeckovanými třešněmi nedoznal žádné vady na chuti, ba naopak, byl božský!
  • Máte svůj speciální trik jak odpeckovat třešně? Sem s ním! Mamka mi poradila dát třešně do většího trychtýře, kterým pecka může propadnout, a do třešně pak šťouchnout vařečkou. Pecka propadne dolů a nálevka trychtýře zachytí odstřikující šťávu z třešní. Máte-li zahradu a ovoce sklízíte ve velkém, pořiďte si odpeckovávač třešní Handy od Tescomy, vyplatí se. Já jsem v tomto receptu použila hrubou sílu a třešně rozpůlila prsty.
  • Při pečení clafoutis dávejte pozor, aby se nepřipekly mandlové lupínky. Pokud začínají nebezpečně hnědnout, přehoďte přes koláčovou formu alobal.
  • Nesníte-li clafoutis na jeden zátah, uložte ho do ledničky.
  • V receptu jsou použité kromě jiného 2 žloutky. Bílky nevyhazujte, oddělte je pečlivě od žloutků a použijte třeba na bílkovou roládu. V ledničce vám vydrží do druhého dne.

clafoutis

clafoutis francouzský třešňový koláč
O autorovi

Petra Kupská

Jsem máma od dvou pubertálních kluků, v kuchyni se mám co otáčet. Baví mě objevovat jednoduché, zdravé recepty, zajímá mě, co při přípravě jídla ulehčí práci. Ráda se s vámi o svoje zkušenosti podělím.

Přidat komentář:


Sdílej s přáteli
Hezký článek z webu MlsnáVařečka.cz, který stojí za přečtení: Clafoutis: francouzský třešňový koláč, odkaz je tady: https://mlsnavarecka.cz/clafoutis-tresnovy-kolac/