Kandované fialky

Zavřít
Sdílet
Předchozí Další

Kandované fialky

Image sources

Otevřít galerii

Tak na tuto zkoušku trpělivosti se chystám už dva nebo tři roky. Každé jaro jen co vykvetou fialky si říkám, že se do toho pustím, a potom nějak zapomenu, nebo mi do toho něco přijde a ouha…ony už v půlce května nekvetou? 🙂 Tento rok jsem se rozhodla být statečná s pustit se do toho. Mile mě překvapilo, že udělat z fialek kandovanou dobrotu nebylo až tak hrozné, a myslím dokonce, že jsem našla pár zlepšováků, které ušetří trošku práce 😉

kandované fialky

Kandované fialky

Fialky kandované v cukru. Obrňte se trpělivostí, výsledek se vám odmění! Zvládnou i začátečníci, doba přípravy odpovídá tomu, jak dlouho vaše záda vydrží.
No ratings yet
Vytisknout Připnout
Porce: 0
Autor: Petra Bílá

INGREDIENCE

  • Svařím vodu s cukrem a nechám vychladit. Bude to spíš taková sladká voda.
  • Všechny pracovní nástroje si připravím na linku (abych potom už nic nehledala. Je dobré mít po ruce i nějakou vlhkou utěrku, do které si můžu utírat ulepené ruce.)
  • Část pečícího papíru potřu cukrovým rozvarem a fialku do něj přitlačím přední stranou. Zadní stranu natřu štětečkem. Po několika fialkách jsem tento postup ale vzdala a naházela asi 10 fialek najednou do rendlíku s rozvarem – nic dramatické se neudálo a šlo to rychleji.
  • Fialku pinzetou vyjměte z rozvaru a pocukrujte. Mně se víc osvědčilo fialku přitlačit do cukru přední částí a zadní pocukrovat. Je ale třeba nejdříve narovnat okvětní lístky pinzetou a třeba špachtlí nebo párátkem.
  • Fialky nechte asi dva dny zaschnout na plechu.

PRACOVNÍ POSTUP

  • čerstvé fialky
  • voda 150 ml
  • cukr 2 lžíce
  • jemný cukr krupice na posypání
  • pečicí papír (nebo jinou podložku, třeba silikonovou)
  • pinzeta
  • štětec malý a úzký, ale já využila spíš velký a široký viz fotky
Líbí se vám recept?Další porci inspirace najdete na našem Pinterestu!

kandované fialky

Rady a tipy k receptu

  • Jak jsem psala v receptu, osvědčilo se mi naházet několik fialek do rozvaru, a pomocí velkého plochého štětce a pinzety vyndavat jednu po druhé. Poté přední stranou položit do hromádky cukru, zasypat ještě trochou cukru, a lehce lžičkou přimáčknout. Pak fialku přendat na plech, kde případně ještě doupravím okvětní lístky.
  • Při tomto postupu ale cukr rychleji vlhne (štětcem se kromě fialky přenese i pár kapek rozvaru, a proto je potřeba občas dosypat nebo vyměnit cukr. Ten použitý jsem dala na talířek uschnout. Cukr samozřejmě vytvořil tvrdé hrudky a proto jsem ho po vysušení rozmixovala a mohla opět použít.
  • Fialky by měly schnout asi dva dny. Já doporučuji použít okamžitě nebo co nejdříve. Ony totiž uschnou, malinko se scvrknou a cukr na nich se “zcukne” do takových hrudek a nevypadá až tak dobře.

fialky kandované v cukru

O autorovi

Petra Bílá

Jsem maminkou malého klučíka, již několik let šťastně vdaná. Pro své kluky ráda vařím, baví mě hrát si v kuchyni s novými postupy, chutěmi, experimentovat. Miluji návštěvy tržiště a pokaždé koncem zimy se nemůžu dočkat, až se pulty stánků zaplní čerstvou zeleninou, ovocem a bylinkami, a v hlavě se mi mezitím rodí plány, co všechno uvařím. Svoje zkušenosti vkládám do informací, které najdete na tomto blogu.