Voňavý bylinkový chléb
Báječný bylinkový chléb, po kterém se jenom zapráší!
Máte rádi domácí pečivo? Pak je pro vás tento recept na křupavý chléb ovoněný bylinkami jako stvořený. Snadno si jej upečete sami doma, stačí mít dostatečnou zásobu čerstvých bylinek.
Chuti připomíná tento chléb italskou ciabbatu.
Bylinky do chleba
Jaké bylinky jsou do chleba při pečení nejvhodnější? Pro vůni se nejlépe osvědčily čerstvé zelené bylinky jako jsou tymián, rozmarýn nebo majoránka – typické zelené bylinky ze zahrad našich babiček.
Vůni Itálie zajistí posekané lístky bazalky nebo čerstvé oregano, známé pod českým názvem dobromysl.
Pro výraznější chuť lze přidat do chlebového těsta cibulku osmaženou na lžíci sádla nebo utřené stroužky česneku.
V čem péct chleba?
Chcete-li zachovat oválný tvar (šišku) chleba, pečte v oválné nádobě.
Sama jsem si vzala k ruce silnostěnnou skleněnou nádobu, určenou do trouby.
Skvělou volbou je také oválný litinový hrnec s poklicí, který jde navíc rozpálit na vysokou teplotu.
Domácí bylinkový chléb
INGREDIENCE
Na kvásek:
- 100 ml voda (vlažná)
- 2 lžíce HLADKÁ MOUKA
- 1/2 lžička cukr
- 30 g čerstvé droždí
Dále potřebujeme:
- 500 g HLADKÁ MOUKA
- 300 ml voda (vlažná)
- 2 lžička SŮL
- 2 snítky tymián (čerstvý)
- 2 snítky rozmarýn (čerstvý)
- 2 snítky majoránka (čerstvá)
- 1 lžíce OLIVOVÝ OLEJ
PRACOVNÍ POSTUP
- Připravíme si misku, do které nalijeme asi 100 ml vlažné vody a přidáme 1-2 polévkové lžíce mouky, aby nám vzniklo řídké těstíčko.
- Přidáme cukr a čerstvé droždí, necháme na teplém místě vzejít kvásek.
- Do větší mísy nalijeme 300 ml vlažné vody, přidáme vzešlý kvásek, sůl a trochu mouky. Za pomoci hnětení a postupného přidávání mouky vypracujeme nelepivé, hladké těsto. Já používám klasický ruční mixér s nástavcem pro hnětení těsta.
- Nakonec přidáme najemno nasekané čerstvé bylinky a lžíci olivového oleje.
- Hotové těsto lehce zaprášíme moukou, přikryjeme vlhkou utěrkou a necháme na teplém místě kynout 2 hodiny.
- MŮJ TIP: Já dávám těsto kynout do trouby vyhřáté na cca 50 stupňů, těsto vždy krásně vykyne.
- Vykynuté těsto poté znovu za pomoci rukou prohněteme. V případě, že těsto lepí na ruce, přidáme trochu mouky.
- Z těsta vytvoříme oválný tvar chleba, zakryjeme utěrkou a necháme ještě 30 minut kynout.
- Troubu předehřejeme na 230 stupňů a na 30 minut do ní vložíme nádobu, ve které budeme chléb péct. Použijeme nádobu s poklicí. Já používám klasickou skleněnou vyšší zapékací mísu s víkem.
- Do nahřáté nádoby vložíme chléb, zakryjeme víkem a pečeme v troubě, na středním roštu, na 230 °C po dobu 30 minut.
- Po uplynutí doby odklopíme víko a chléb dopečeme dozlatova dalších 15-20 minut. Chléb dostane zlatavou kůrčičku.
- Ještě horký chléb vyndáme z mísy a necháme vychladnout.
- Vychladlý chléb zabalíme do utěrky, aby neokoral.