italské rizoto s houbami

Italské rizoto s houbami

V životě každé kuchařinky by měl nastat čas, kdy si u plotny dovolí malou odbočku a místo českého rizota se pustí do toho italského.

Procesně to znamená, že si vyhledá recept na risotto (dostáváme se do mezinárodních vod), vymění klasickou rýži za speciální typ zvaný Arborio a zcela zapomene na troubu, v níž se české rizoto peče.

recept na italské rizoto s houbami

Italské rizoto s houbami

Pokud jednou vyzkoušíte pravé italské risotto, navždy vás chytne a nepustí. Jeho příprava se od českého liší.
No ratings yet
Vytisknout Připnout
Příprava: 10 min
Vaření: 30 min
Porce: 2
Autor: MlsnáVařečka.cz

INGREDIENCE

  • 1 ks CIBULE (střední)
  • 1 stroužek ČESNEK
  • 2 dcl ČERVENÉ VÍNO
  • 250 g rýže na italské risotto (např. Arborio)
  • 80 g parmezán (strouhaný)
  • 150 g houby (např. Portobello žampion)
  • 750 ml vývar (horký)

PRACOVNÍ POSTUP

  • V kastrůlku s dostatečně silným dnem rozehřejte máslo, na kterém orestujete nakrájenou cibulku a na plátky nakrájený česnek.
  • Přisypte suchou, nepropranou rýži na italské risotto a nechte v cibulkovém základu ohřát, stále míchejte.
  • Do rýže vlijte víno, průběžně míchejte. Jakmile se víno odpaří, přidejte naběračku vývaru a opět promíchávejte. Jakmile odpaří vývar, po naběračce přidávejte další, míchejte. Tento postup opakujte několikrát, dokud nespotřebujete téměř všechen vývar (poslední naběračku si nechte).
  • Mezitím si na másle orestujte houby, osolte a opepřete.
  • Orestované houby přidejte do risotta s poslední naběračkou vývaru. Po přidání poslední naběračky vývaru risotto stáhněte z plotny a už nevařte!
  • Přidejte 2/3 nastrouhaného parmezánu.
  • Osolte a opepřete, přidejte 50 g másla, kterým risotto zjemníte. Zamíchejte a nechte pod pokličkou minutu dvě odpočinout.
  • Servírujte na talíř, posypte zbylým parmezánem a ozdobte snítkou čerstvé bylinky.

Ještě pár slov k receptu:

Z uvedeného množství připravíte dvě porce risotta.
Líbí se vám recept?Další porci inspirace najdete na našem Pinterestu!

Nedávno jsem do tohoto bodu zlomu dospěla i já. Vím, v mém věku… nicméně na originální italské risotto není nikdy pozdě 🙂 Zapátrala jsem tedy, pořídila si suroviny a pustila se do svého prvního krémového houbového risotta tak, jak jej připravují praví Italové.

Výsledek? Chuťově báječné, jemné, na skus. A když jsem to zvládla já, nevidím důvod, proč byste to neměli vyzkoušet i vy (pokud jste to tedy ještě neudělali). Pravé italské risotto? Jdeme na to!

houbové rizoto

Jakou rýži na italské rizoto

Rýže na italské risotto se od klasické dlouhozrnné (jak ji většina z nás zná a v kuchyni používá) liší v množství škrobu, který obsahuje. Druhy rýže vhodné na přípravu risotta, jež se dají u nás v obchodech koupit, se nazývají Arborio, případně Carnaolli či Vialone. Výsledný pokrm připravený z kulatozrnné rýže je výrazně kašovitější, až tekutý.  Z klasické basmati rýže pravé italské risotto nepřipravíte.

suroviny na přípravu houbového rizota

Italské rizoto: tipy a rady

  • Zásadní rozdíl mez klasickým českým rizotem a italským je v tom, že do italského vléváte tekutinu (zeleninový nebo masový vývar) postupně, a nikoliv najednou, jako u české varianty.
  • Italské risotto si žádá vaši péči po celou dobu přípravy. Vývar se přilévá postupně, vždy tak, aby jen mírně přesáhl množství rýže, které máme aktuálně v kastrůlku. Rýži mícháme, a jakmile tekutina dojde a směs začne mít tendenci přichytávat se ke dnu, sáhneme po naběračce a přilijeme jednu do risottové směsi.
  • Rýže, ze kterého se italské risotto připravuje, je vždy uvařená na skus. Obsahuje pevné vnitřní zrno, a ať byste risotto vařili sebevíc dlouho, rýže nikdy zcela nezměkne. Tak je to však v naprostém pořádku – nenechte se rozhodit poznámkami strávníků, že rýže je nedovařená. Opravdu: italská risotta se připravují al dente.
  • Nezapomeňte: risotto se servíruje hned poté, co jej dovaříte. Jakmile totiž vychladne, změní se v tuhou hmotu, kterou již ohřátím nevrátíte zpět do správné krémovité konzistence.

italské rizoto s houbami

O autorovi

Petra Kupská

Jsem máma od dvou pubertálních kluků, v kuchyni se mám co otáčet. Baví mě objevovat jednoduché, zdravé recepty, zajímá mě, co při přípravě jídla ulehčí práci. Ráda se s vámi o svoje zkušenosti podělím.

Přidat komentář:


Sdílej s přáteli
Hezký článek z webu MlsnáVařečka.cz, který stojí za přečtení: Italské rizoto s houbami, odkaz je tady: https://mlsnavarecka.cz/italske-rizoto-s-houbami/