mrkvový dort recept

Mrkvový dort (carrot cake) – moje poprvé

Ne, nebojte, o žádnou hambárnu tady nepůjde. Právě naopak: mám pro vás recept na úžasně vláčný, báječně chutnající mrkvový dort.

Pekla jsem ho poprvé, i když předtím jsem samozřejmě ochutnávala: domácí od kamarádek i takový ten kavárenský (mrkváče chutnaly vždycky skvěle). A protože všude slýchávám, že mrkvový dort není žádná věda, pustila jsem se do jeho přípravy také.

mrkvový dort recept

Mrkvový dort (carrot cake) – moje poprvé

Báječný mrkvový dort z celozrnné mouky a třtinového cukru, potřený navinulým krémem z čerstvého sýra. Recept, který musíte bezpodmínečně vyzkoušet!
No ratings yet
Vytisknout Připnout
Příprava: 30 min
Vaření: 40 min
Porce: 8
Autor: MlsnáVařečka.cz

INGREDIENCE

TĚSTO:

PRACOVNÍ POSTUP

  • Připravte si suroviny a zapněte troubu na 170 °C (elektrická), aby byla dostatečně rozpálená.
  • Mrkev oškrábejte a nastrouhejte najemno, vlašské ořechy nasekejte nahrubo, roztlučte hřebíček, nastrouhejte citronovou kůru.
  • V jedné míse smíchejte olej, vejce a mléko.
  • Ve druhé míse smíchejte mouku, cukr, citronovou kůru, prášek do pečiva, jedlou sodu, nasekané ořechy, rozinky, skořici, roztlučený hřebíček, vanilku a špetku soli.
  • Vymažte si kulatou pečicí formu (pr. 29 cm) a vysypejte ji krupicí nebo strouhankou, přebytky z formy lehce vyklepněte.
  • Suché a mokré složky rychle smíchejte, ručně. Nakonec zlehka přimíchejte mrkev.
  • Směs vlejte do formy a nechte péct. Prvních 10 minut neotevírejte troubu, aby se těsto “neleklo” a nesedlo si.
  • Zhruba po 30-45 minutách (podle typu trouby) by měl být mrkvový dort upečený. Proveďte zkoušku špejlí: píchněte doprostřed do nejsilnější části; pokud je špejle suchá, je hotovo.
  • Nechte dort zcela vychladnout (nejlépe do druhého dne).
  • PŘÍPRAVA KRÉMU
  • Čerstvý sýr, máslo, citronovou štávu a moučkový cukr vyšlehejte dohladka. Suroviny musí mít pokojovou teplotu (máslo i o stupeň dva více!), aby se vše hezky spojilo.
  • Vyšlehaný krém natřete na vychladlý mrkvový dort.

Ještě pár slov k receptu:

Povrch mrkváče případně dozdobte podle fantazie a chutě.
Líbí se vám recept?Další porci inspirace najdete na našem Pinterestu!

 

mrkvový dort carrot cake

Tipy pro skvělý mrkvový dort

  • Než si začnete připravovat suroviny, zapněte si troubu, ať je hezky rozpálená. Těsto obsahuje jedlou sodu a kypřicí prášek. Obě kypřidla vyžadují, aby se těsto po vložení do trouby hned začalo péct a nenadělalo zbytečně nevzhledné bubliny v těstě nebo na povrchu.
  • Mrkev oškrabejte a nastrouhejte najemno. Nikoliv nahrubo, protože pak mrkev nestihne změknout a na skus by byla cítit, což určitě nechceme.
  • Vždy smíchejte zvlášť nejprve suché a pak mokré suroviny z receptu. Dohromady spolu s mrkví je spojte těsně před tím, než dort strčíte do trouby. Mícháme ručně a zlehka, zapomeneme, že máme elektrický robot!
  • Až budete připravovat krém na potření dortu, nechte si dostatečně povolit máslo. Čerstvý sýr, se kterým jej budete vymíchávat, musí mít také pokojovou teplotu.
  • Někde jsem vyčetla (tuším, že to bylo moudro z pořadu Kluci v akci), že dort je nejlepší jeden den upéct, druhý den potřít krémem a třetí se do něj pustit. Udělala jsem to tak a dort byl skutečně… bááječný!
  • A úplně nakonec, než se do toho pustíme: k pečení jsem použila dortovou formu o pr. 29 cm. Na množství těsta, které uvádím, mi to spíš vyšlo na mrkvový koláč cca 4-5 cm vysoký. Pokud chcete něco robustnějšího (opravdu dort), musíte dávku přiměřeně znásobit.

mrkvový koláč

Kypřicí prášek vs jedlá soda

Do těsta se dává kypřicí prášek i jedlá soda. Možná namítnete, že je to to samé, ale není to až tak pravda. Klasický kypřicí prášek už jedlou sodu obsahuje a působí takzvaně dvoufázově. Poprvé reaguje, když se v míse potká s tekutou složkou (vejce, mléko, olej atp.). Proto, pokud se při pečení používá kypřicí prášek, vždy smíchejte zvlášť mokré složky a zvlášť suché.

Kontrolní otázka: do které složky nasypeme kypřicí prášek?

Podruhé kypřicí prášek udělá svoji práci, když těsto vložíte do trouby. Vlivem kypřicího prášku se v těstě začnou tvořit vzduchové bublinky, které těsto nadzvednou a prokypří.

Jedlá soda je třikrát až čtyřikrát silnější než kypřicí prášek a reaguje až v troubě – pečivo krásně nabyde. Aby se tak stalo, je potřeba, aby byla při výrobě těsta použitá acidní surovina (podmáslí, citronová šťáva- atp. – zkuste si na internetu najít seznam acidních potravin). Jedlá soda reaguje vzápětí po promíchání s acidem, proto je nezbytně nutné ihned poté dát těsto péct do trouby, jinak bublinky vyšumí a těsto se nenakypří.

V našem receptu si kypřicí prášek i soda vzájemně pomůžou, nevynechte tedy ani jednu z nich.

mrkvový dort těsto

Krém na potření mrkvového dortu

Tenhle krém má úžasnou navinulou chuť a k mrkvovému dortu se hodí báječně. Udělala jsem ho ze dvou čerstvých sýrů (natrefila jsem na cenově výhodný President čerstvý svěží 175 g za 25 Kč, ale může být např. čistá Philadelphia nebo i klasická Lučina), do toho šťáva z ½ malého citronu, 2 naplocho zarovnané lžíce moučkového cukru a trochu másla, aby krém nepopraskal.

Při výrobě krému jsem udělala fatální chybu, kterou už si doufám v budoucnu nezopakuju 😊 Tenhle krém se dělá tak, že měkký sýr utřete s máslem a dalšími ingrediencemi. Vtip je v tom, že máslo musí být totálně změklé, žádná cihla vyndaná z ledničky, a nestačí ani, když ho vyndám z chladu 5 minut před tím, než ho začnu třít. Zatímco doposud všechno klouzalo jako… (hodilo by se napsat po másle), jakmile došlo na krém, zasekla jsem se. Myslela jsem, že máslo bylo dostatečně povolené, ale mýlila jsem se. I když jsem třela krém jako o život a moc nechybělo, aby mi odpadla ruka, v krému stále zůstávaly částečky nepoddajného másla.

krem na potreni dortu

Poprosila jsem o radu Petru, která tu pro vás píše recepty ze své kuchyně, a ta mi na téma máslový krém na potření dortu odpověděla:

“Máslo na krém musí mít opravdu pokojovou teplotu, klidně o jeden dva stupně víc, musí být hodně měkké. Protože se šlehá s krémovým sýrem, ten musí mít tím pádem podobnou teplotu, aby se máslo nesrazilo. Tím, že máslo povolí, ale zůstane v “tuhé formě”, se do něj dá šleháním nahnat vzduch a nadýchá se. A krásně se spojí se sýrem. Mně to zabralo několik pokusů, než jsem přišla jak přesně na to. Jinak doporučuji ke šlehání krému elektrického robota s výměnnými nástavci, je to obrovská pomoc. Hlavně, jestli se chcete věnovat vaření a pečení víc, tak hodně využijete i výměnné nástavce. TIP: Určitě nedělejte krém tak, že máslo úplně rozpustíte. Asi by to šlo, ale krém by musel nejdřív ztuhnout, aby držel tvar, a to by se už tak dobře neroztíralo. A především by nebyl krásně nadýchaný, ale měl by kašovitou konzistenci.”

Takže pozor! Máslo pro výrobu krému vždy víc než povolené a tuhle radu prosím nepodceňovat!

Zdravý mrkvový dort

Dort díky koření krásně voní po Vánocích, ale vzhledem k tomu, že mrkev se dá sehnat po celý rok, není ani mrkváč sezónní záležitost a vychutnat si ho můžete, kdykoliv na něj budete mít chuť nebo bude příležitost jej upéct.

mrkvový dort recept

O autorovi

Petra Kupská

Jsem máma od dvou pubertálních kluků, v kuchyni se mám co otáčet. Baví mě objevovat jednoduché, zdravé recepty, zajímá mě, co při přípravě jídla ulehčí práci. Ráda se s vámi o svoje zkušenosti podělím.

Přidat komentář:


Sdílej s přáteli
Hezký článek z webu MlsnáVařečka.cz, který stojí za přečtení: Mrkvový dort (carrot cake) – moje poprvé, odkaz je tady: https://mlsnavarecka.cz/mrkvovy-dort-carrot-cake-moje-poprve/