Voňavé sušené hovězí maso z domácí udírny
Není nad to zakousnout se do hovězího jerky vychuceného přesně tak, jak máte rádi. Když navíc voní po kouři z domácí udírny, pověstné nebe v hubě se blíží…
Co je jerky a proč ho „žere“ celý svět
Sušené maso znají lidé po staletí. Už v pravěku platilo pomalé vysoušení kouřem za nejstarší a nejspolehlivější způsob konzervace kořisti.
Maso zbavené většiny vody vydrží měsíce. Při vhodných podmínkách bez přístupu vlhkosti i déle. Zachová si přitom výživové hodnoty, a to bez konzervantů – s výjimkou trochy koření.
V posledních letech zažívá sušené maso obrovský boom. Běžně ho najdete na čestném místě u kas benzínek i supermarketů.
Důvodem je výborná chuť a rychlé dodání energie a bílkovin. Jde o ideální svačinku při náročné práci, na výletě nebo jen tak, když nemáte čas vařit.
Ve 100 gramech vám sušené hovězí dodá cca
- 60 gramů bílkovin
- 1215 kJ energie
- Jen 1 gram sacharidů a 5 gramů tuků
Kupujete už hotové jerky? Čtěte složení
Cukr, kukuřičný škrob, karamelové barvivo, nekvalitní sojová omáčka, glutamát, maltrodextrin nebo sorbát draselný – zbytečné ingredience, které často uvidíte na obalech kupovaného jerky.
Když už chcete sušené maso kupovat, těmto příměsím se vyhněte. A ještě lépe se vrhněte do domácího sušení. Není na něm nic těžkého.
Jak vybrat vhodné maso k sušení
Volte maso libové. Vydrží vám déle. Tedy pokud na něj neuspořádá nájezd dobrot chtivá rodina. Za to neručíme.
Nemusíte utrácet horentní sumy za drahé kusy masa. Stačí vám hovězí zadní nebo jakýkoli jiný libový kousek. K sušení se hodí i vepřové nebo krůtí maso.
Ingredience na jedno sušení masa
Chutě a poměry časem vychytáte podle sebe. Pro začátek zkuste třeba vyzkoušený recept rodiny Kaiserových z Vysočiny:
- 1,2 kg hovězího zadního nebo jiné libové části
- 1 šálek sójové omáčky, spíše světlejší
- 3 polévkové lžíce worcestrové omáčky
- 1 plná polévková lžíce hrubě mletého pepře
- 1 čajová lžička sušeného česneku
- 1 čajová lžička sušené cibule
Žádnou sůl nepotřebujete. O konzervaci se postará marináda a samotný proces pomalého sušení masa.
Postup přípravy domácího jerky
- Očistěte maso od šlach a tuku.
- Syrové ho vložte na cca 0,5 hodiny do mrazáku, aby šlo lépe krájet.
- Krájejte na cca 1 až 3mm plátky proti vláknu.
- Ve větší míse promíchejte sojovou a worcestrovou omáčku. Přidejte česnek, cibuli i pepř.
- Přidejte plátky masa do mísy. Ohlídejte, že je každý kousek pečlivě obalený marinádou.
- Přikryjte celou mísu fólií. Marinujte v lednici alespoň do druhého dne.
- V průběhu marinování vyndejte misku aspoň jednou z lednice a maso kousek po kousku otočte.
- Plátky masa zlehka osušte papírovou utěrkou. Neoplachujte.
- Nechte maso zteplat při pokojové teplotě. Poklaďte ho na rošty.
- Mezitím nažhavte DOMÁCÍ UDÍRNU cca na 60 stupňů Celsia.
- Uďte zhruba 3 až 4 hodiny. Uprostřed uzení maso otočte.
Počkejte, až maso ztratí zhruba třetinu původní váhy. Mělo by zůstat lehce pružné a mít krásně výraznou hnědou barvu.
Pár tipů pro snazší práci a lepší chuť
Netroufáte si na krájení milimetrových plátků masa? Hoďte oko na svého řezníka. Na přání vám připraví maso, jak si přejete. Nechte směs v lednici marinovat klidně 3 noci.Chuť i vůně budou výraznější.
Nemáte-li domácí udírnu, vystačíte si pro jednou i s běžnou troubou – nechte v ní maso sušit zhruba 6 hodin na cca 60 stupňů. Ochudíte se však o nezaměnitelnou kouřovou vůni, která pozvedá „obyčejné“ jerky do chuťových výšin.
Jak skladovat sušené maso
Hotové sušené maso uložte do zavíracího plastového sáčku bez přístupu vzduchu. Teoreticky v něm vydrží i půl a více roku.
Ve většině rodin však nestihnou trvanlivost otestovat. Sušené maso je totiž prudce návykové a mizí záhadně rychle…