Vepřová panenka na salátku
Volal mi takhle kolem oběda syn, že se vrací ze školního výletu. Po třech dnech, kdy s učiteli lítali po Prachovských skalách, prokecali noci a vsadím se, že na sprchu si ani nevzpomněli.
A jeho první bylo: Mami, já mám strašnej hlad, uděláš mi něco dobrýho? Kouknu na hodiny a zjišťuju, že na „něco dobrýho“ mám 30 minut. V lednici mám vepřovou panenku, ta se poddá, takže… jdeme na to!
Vepřová panenka na salátku
Vepřová panenka, rychlý recept s těstovinami a čertvými listy salátu.
Vytisknout
Připnout
Porce: 3
INGREDIENCE
- 500 g vepřové panenky (váleček)
- salátové listy (křehké, sladké – např. dubáček, polníček, ale i baby špenát)
- 3 porce těstovin (špagety)
- chilli vločky
- 5 stroužků česneku
- rajče na ozdobení
- SŮL (pepř)
- Zálivka na salátové listy: 3 lžíce olivového oleje (½ lžičky cukru, balsamiko ocet, ½ lžičky hořčice, sůl, 1 lžíce vody)
PRACOVNÍ POSTUP
- Rozehřejeme elektrickou troubu na 180 °C.
- V dostatečně velkém hrnci dáme vařit vodu na těstoviny, osolíme.
- Česnek oloupeme a nakrájíme na tenké plátky.
- Na pánvi rozehřejeme olej, vepřovou panenku vcelku (váleček) posolíme a ze všech stran prudce opečeme, aby se povrch zatáhnul; zabráníme tím vytékání šťávy.
- Opečenou panenku zabalíme do alobalu jako bonbón tak, aby „šev“ byl na horní straně. Dáme ji na plech a vložíme do trouby péct na 10 minut.
- Mezitím uvaříme těstoviny al dente a slejeme je.
- Do výpeku na pánvi přidáme trochu oleje a orestujeme na něm česnek do růžova, přidáme chilli vločky a na samém konci hrst pokrájených bylinek (jaké máte, např. petrželku, oregano).
- Necháme rozvonět, přidáme těstoviny a promícháme.
- Vepřovou panenku vyndáme z trouby a necháme ještě chvíli odpočinout zabalenou v alobalu.
- Omyjeme lístky salátu a necháme okapat.
- Připravíme si zálivku na salát tak, že smícháme všechny přísady dohromady (olivový olej, cukr, balsamiko, hořčici, sůl a vodu)
- Rozbalíme panenku, šťávu z alobalu vlijeme do těstovin a promícháme. Panenku nakrájíme na plátky.
- Na talíř servírujeme těstoviny (můžeme ještě poprášit trochu chilli vločkami), doprostřed dáme lístky salátu, pokapeme zálivkou.
- Na salát vložíme plátky panenky a opepříme.
Ještě pár slov k receptu:
Hodně rychlý recept, který můžete zvládnout do půl hodiny. Držte se postupu, popisovala jsem v receptu jednotlivé kroky tak, aby prostoje byly minimální a příprava jídla hezky odsýpala.
Líbí se vám recept?Další porci inspirace najdete na našem Pinterestu!
Vepřová panenka: tipy k receptu
- Vepřová panenka, neboli panenská svíčková, je libová svalovina, která se táhne podél páteře čuníka, a hodí se především pro minutkovou kuchyni. Je měkká během chvíle, na druhou stranu se snadno nechá přesušit.
- Dříve jsem panenku dělala tak, že jsem z ní krájela medailonky a ty pak smažila na pánvi. Panenka připravovaná vcelku a krájená až před podáváním na talíř je mnohem šťavnatější.
- Nejoblíbenější způsob přípravy vepřové panenky u nás je ten, že ji v celku osolím, prudce osmahnu na pánvi, aby se zatáhla, zabalím do alobalu a strčím na 10 minut do rozehřáté trouby. Když ji vyndám, nechám ji dalších pár minut dojít, a pak teprve krájím a dávám na talíř.