vepřová panenka recept

Vepřová panenka na salátku

Volal mi takhle kolem oběda syn, že se vrací ze školního výletu. Po třech dnech, kdy s učiteli lítali po Prachovských skalách, prokecali noci a vsadím se, že na sprchu si ani nevzpomněli.

A jeho první bylo: Mami, já mám strašnej hlad, uděláš mi něco dobrýho? Kouknu na hodiny a zjišťuju, že na „něco dobrýho“ mám 30 minut. V lednici mám vepřovou panenku, ta se poddá, takže… jdeme na to!

vepřová panenka recept

Vepřová panenka na salátku

Vepřová panenka, rychlý recept s těstovinami a čertvými listy salátu.
No ratings yet
Vytisknout Připnout
Vaření: 30 min
Porce: 3
Autor: MlsnáVařečka.cz

INGREDIENCE

  • 500 g vepřové panenky (váleček)
  • salátové listy (křehké, sladké – např. dubáček, polníček, ale i baby špenát)
  • 3 porce těstovin (špagety)
  • chilli vločky
  • 5 stroužků česneku
  • rajče na ozdobení
  • SŮL (pepř)
  • Zálivka na salátové listy: 3 lžíce olivového oleje (½ lžičky cukru, balsamiko ocet, ½ lžičky hořčice, sůl, 1 lžíce vody)

PRACOVNÍ POSTUP

  • Rozehřejeme elektrickou troubu na 180 °C.
  • V dostatečně velkém hrnci dáme vařit vodu na těstoviny, osolíme.
  • Česnek oloupeme a nakrájíme na tenké plátky.
  • Na pánvi rozehřejeme olej, vepřovou panenku vcelku (váleček) posolíme a ze všech stran prudce opečeme, aby se povrch zatáhnul; zabráníme tím vytékání šťávy.
  • Opečenou panenku zabalíme do alobalu jako bonbón tak, aby „šev“ byl na horní straně. Dáme ji na plech a vložíme do trouby péct na 10 minut.
  • Mezitím uvaříme těstoviny al dente a slejeme je.
  • Do výpeku na pánvi přidáme trochu oleje a orestujeme na něm česnek do růžova, přidáme chilli vločky a na samém konci hrst pokrájených bylinek (jaké máte, např. petrželku, oregano).
  • Necháme rozvonět, přidáme těstoviny a promícháme.
  • Vepřovou panenku vyndáme z trouby a necháme ještě chvíli odpočinout zabalenou v alobalu.
  • Omyjeme lístky salátu a necháme okapat.
  • Připravíme si zálivku na salát tak, že smícháme všechny přísady dohromady (olivový olej, cukr, balsamiko, hořčici, sůl a vodu)
  • Rozbalíme panenku, šťávu z alobalu vlijeme do těstovin a promícháme. Panenku nakrájíme na plátky.
  • Na talíř servírujeme těstoviny (můžeme ještě poprášit trochu chilli vločkami), doprostřed dáme lístky salátu, pokapeme zálivkou.
  • Na salát vložíme plátky panenky a opepříme.

Ještě pár slov k receptu:

Hodně rychlý recept, který můžete zvládnout do půl hodiny. Držte se postupu, popisovala jsem v receptu jednotlivé kroky tak, aby prostoje byly minimální a příprava jídla hezky odsýpala.
Líbí se vám recept?Další porci inspirace najdete na našem Pinterestu!

vepřová panenka recept

Vepřová panenka: tipy k receptu

  • Vepřová panenka, neboli panenská svíčková, je libová svalovina, která se táhne podél páteře čuníka, a hodí se především pro minutkovou kuchyni. Je měkká během chvíle, na druhou stranu se snadno nechá přesušit.
  • Dříve jsem panenku dělala tak, že jsem z ní krájela medailonky a ty pak smažila na pánvi. Panenka připravovaná vcelku a krájená až před podáváním na talíř je mnohem šťavnatější.
  • Nejoblíbenější způsob přípravy vepřové panenky u nás je ten, že ji v celku osolím, prudce osmahnu na pánvi, aby se zatáhla, zabalím do alobalu a strčím na 10 minut do rozehřáté trouby. Když ji vyndám, nechám ji dalších pár minut dojít, a pak teprve krájím a dávám na talíř.
blank
O autorovi

Petra Kupská

Jsem máma od dvou pubertálních kluků, v kuchyni se mám co otáčet. Baví mě objevovat jednoduché, zdravé recepty, zajímá mě, co při přípravě jídla ulehčí práci. Ráda se s vámi o svoje zkušenosti podělím.

Přidat komentář:


Sdílej s přáteli
Hezký článek z webu MlsnáVařečka.cz, který stojí za přečtení: Vepřová panenka na salátku, odkaz je tady: https://mlsnavarecka.cz/veprova-panenka-na-salatku/