Kokosové palačinky bez cukru
Tyhle palačinky jsou svým způsobem velmi speciální, nepřipravují se totiž z klasické mouky, proto vyžadují odlišný způsob přípravy, než jaký známe. Místo běžné pšeničné se těsto na palačinky zadělává moukou kokosovou.
Kokosová mouka je přirozeně bezlepková, dobře ji znají celiaci nebo vyznavači low carb diety. Kromě toho, že kokosová mouka neobsahuje lepek, je také nízkosacharidová, nedráždí tedy nadměrně naše zažívání. Recept neobsahuje žádný přidaný cukr, dá se tedy říct, že tyhle palačinky spadají do kategorie zdravých.
Kokosové palačinky bez cukru
INGREDIENCE
- 250 ml smetana na vaření 12 %
- 4 vejce
- 4 lžíce kokosová mouka
- SŮL
- vanilková esence
- VEPŘOVÉ SÁDLO (na smažení)
PRACOVNÍ POSTUP
- Do rendlíku odměříme smetanu na vaření a ohřejeme ji, aby byla vlahá. Vlijeme do mísy, rozklepneme vejce, přidáme špetku soli a kvedlačkou promícháme.
- Přidáme 4 lžíce kokosové mouky a opět ručně rozmixujeme. Necháme 5-10 min odstát, kokos nabobtná a těsto zhoustne.
- Na pánvi rozpálíme sádlo (na každou palačinku asi jednu plnou lžičku). Teplotu stáhneme na střední plamen a doprostřed pánve nalijeme trochu těsta. Krouživým pohybem rozlijeme, nedělejte palačinku větší než 15 cm.
- Smažíme asi 3 minuty, poté silikonovou obracečkou opatrně podebereme a obrátíme. Na druhé straně dosmažíme asi 1 minutu. Opatrně stáhneme z pánve.
- Vychladlé zdobíme podle chuti.
Ještě pár slov k receptu:
Na druhou stranu nám absence lepku ztíží přípravu palačinek, protože lepek je doslova lepidlem, který je při smažení drží pohromadě. O soudržnost kokosových palačinek se nám tedy musí postarat vejce.
Kokosové palačinky jsou velmi křehké, proto, abychom se vyhnuli frustraci, budeme rozlévat na pánev těsto do palačinek menšího průměru (cca 15 cm). Palačinky půjdou snáz obracet, budou se méně trhat, a my si tak budeme moct dopřát zdravou dobrotu v plném duševním zdraví 😉
A teď už konečně hurá k receptu!
Kokosové palačinky: tipy a rady
- Možná vás překvapí, že těsto na kokosové palačinky zadělávám ze smetany na vaření, která má obsah tuku 12 %. Jenže pokud stáhnete v receptu na minimum sacharidy (žádný cukr) a lepek (lepek je pšeničná bílkovina), musíte chuť dohnat přidáním tuku. Pokud byste zadělávali těsto z vody ve snaze o ještě zdravější recept, moc byste si nepochutnali.
- Nechte těsto po přípravě 10 minut odstát – tento krok nevynechejte. Kokosová mouka je hodně nasákavá, dáme jí takto šanci dělat svoji práci.
- Pokaždé, než těsto nalijeme na pánev, jej promícháme. Kokosová mouka je těžká a má tendenci sedat si ke dnu.
- Zapomeňte u tohoto receptu na hebké tenké palačinky ve stylu francouzských crêpes o průměru 26 cm a více. Kokosová mouka má zcela odlišné pojivé vlastnosti než pšeničná, a my se musíme přizpůsobit.
- Na jaké pánvi palačinky smažit? Vezměte si k ruce jakoukoliv pánev s nepřilnavým povrchem, nebo vyzkoušejte speciální palačinkové pánve. Jsou ploché, se sníženým okrajem. Tato konstrukce umožní lépe se k palačinkám dostat a bez problémů je obracet. Můj favorit je litinová pánev na palačinky, mám ji osahanou, vím, jak se mi na plotýnce chová a co od ní očekávat. Neměnila bych!
- Když už jsme u toho obracení, nejlépe mi funguje silikonová plochá obracečka s ohebným krčkem. Dobře se s ní pod palačinku dostanete, podeberete ji a obrátíte.
- Aby recept odpovídal pravidlům low carb stravy, je důležité, s čím budete kokosové palačinky podávat. Ozdobte je kopečkem zakysané smetany, posypte borůvkami, malinami nebo jinými bobulemi, na vrch můžete dát nasekanou vysokoprocentní hořkou čokoládu.
- Ti, které netrápí žádná dietní opatření a prostě si jenom chtějí na kokosových palačinkách pochutnat, je namažou dobrou domácí marmeládou, nutelou, nebo je přelijí rozpuštěnou čokoládou.
- Kokosové palačinky připravené ve stylu low carb budou chutnat diabetikům. Díky nízkému obsahu sacharidů nezvedají hladinu krevního cukru a jsou tak vhodným dezertem při onemocnění cukrovkou.
- Pokud palačinky připravíte bez vanilkové esence, můžete je plnit naslano.
TIP nakonec: pokud se vám kokosové palačinky přeci jenom potrhají (ostatně, nemají k tomu daleko, opravdu se s nimi musí zacházet s citem), neházejte je do koše. Natrhané na kousky chutnají stejně dobře, prostě je naservírujte na talíř, ozdobte kopečkem zakysanky, poklaďte ovocem a třeba posypte trochou moučkového cukru. Uvidíte, že po nich jen zapráší!