Dort Kolibřík (Hummingbird cake)
Dort pojmenovaný po nejmenším ptáčkovi. Nejspíš proto, že kolibřík má rád sladkou šťávu z květů, a žije v tropických krajích (zejména v jižní a střední Americe).
Také tento dort je šťavnatý, vláčný a voňavý. Je plný chutí, které vás už při prvním soustu přenesou do slunného rána v Karibiku. Banán, kokos, ananas, vanilka… co víc vám může tento ráj připomínat?
Tento dvoupatrový dort jsem připravovala jako svatební, s nahým zdobením (tzv. naked cake) – zdobila floristka přidáním několika jednoduchých květů až na svatební tabuli.
Dort Kolibřík (Hummingbird cake)
INGREDIENCE
Korpus:
- 520 g hladké mouky
- 600 g banány (asi 8 ks)
- 150 g pekanových ořechů + na ozdobení
- 1 plechovka ananasového kompotu (338 g bez nálevu, ale lze použít i čerstvý ananas)
- 60 g strouhaného kokosu
- 5 ks vejce
- 270 ml Olej vhodný na pečení a smažení
- 570 g krupicového cukru (může být i třtinový)
- 9 g jedlé sody
- 1 lžička soli
- 2 skořice
- 3 lžičky vanilkového extraktu
- máslo na vymazání formy
Krém
- 800 g čerstvého krémového sýru (Lučina, Philadelphia, Palouček atd.)
- šťáva z ½ citronu (možná trošku víc, dle chuti)
- 150 g moučkového cukru
PRACOVNÍ POSTUP
Tento postup je vhodný i pro začátečníky a ctí zásadu: smíchat suché ingredience, zvlášť tekuté, a teprve pak spojit vše dohromady. Jednoduché, že? Tak jdeme na to:
- Elektrickou troubu předehřejeme na 180 °C. Připravíme si formy na pečení (23 cm a 16 cm v průměru). Vymažeme máslem a vyložíme pečicím papírem. (Sama dávám pečicí papír nebo silikonovou podložku jenom na dno a dort po upečení po stranách uvolním tenkým nožem).
- Ořechy nasypeme na plech, dáme do trouby opéct nasucho asi 8-10 minut. Necháme vychladnout a nasekáme nahrubo.
- Ananas nasekáme na menší kousky, banány rozmačkáme vidličkou (rozmixujeme).
- Ve velké míse smícháme mouku, kokos, cukr, sodu, sůl, skořici a nasekané ořechy. V jiné míse prošleháme vejce (vidličkou, nebo kdo má, tak může v robotu) a přidáme olej, vanilkový extrakt, ananas a banány.
- Do vaječné směsi postupně přidáme sypkou směs. Rozdělíme do forem a jemně jimi bouchneme o pracovní desku, abychom vypustili případné bubliny vzduchu. Dáme péct. Budete-li péct těsto v obou formách najednou, počítejte s tím, že to bude trvat asi 1,5 hodiny. Asi za 45 minut těsto přikryjte alobalem. Zabráníte tomu, aby se spálilo na povrchu a uvnitř bylo nedopečené. Zakryté těsto dopečte. Kdy je hotové poznáte špejlovým testem. Doprostřed zapíchnete špejli, a když ji vytáhnete, bude suchá a čistá = těsto je upečené.
- Vytáhneme z trouby a na mřížce necháme vychladnout.
- Připravíme si krém vyšleháním sýru s cukrem a šťávou z citrónu. Horní část korpusů seřízneme do roviny a potom je rozřežeme na stejně vysoké díly (nejlepší na to je struna).
- Na podložku naneseme malé množství krému (asi lžíce) a přitlačíme horní část korpusu. Na ni nanesme odpovídající množství krému, které vyhladíme do roviny a položíme střední část korpusu. Opět naneseme krém a jako poslední dáme navrch spodní část korpusu dnem vzhůru. Tím si zajistíme maximálně rovný povrch dortu. Potřeme celý dort krémem.
- Stejným způsobem připravíme i menší patro.
- Do spodního patra zapíchneme 5 výztuží (já používám brčka). Vždy zapíchneme brčko a poté asi 1-2 mm vytáhneme a ustřihneme a opět zatlačíme. Tímto způsobem dosáhneme u brčka přesnou délku, kterou potřebujeme. Dírky s brčky přetřeme krémem, aby nebyly vidět, a položíme na ně horní patro (i s podložkou, která právě díky brčkům nebude drtit spodní patro). Vyhladíme detaily. Ozdobíme.
- Dort nechte alespoň hodinu odpočinout v lednici.
Ještě pár slov k receptu:
Dort kolibřík: tipy a rady k pracovnímu postupu
- Tento recept je pro opravdu velký dort, pro méně lidí nebo jednopatrový dort o průměru 20 cm bude bohatě stačit poloviční množství.
- Množství krému stačí na dort na obrázku (zdobení ve stylu nahého dortu). Rozhodně tento krém není vhodný pod potah /marcipán).
- Já jsem sice tentokrát dělala tzv. nahý dort (dort s minimem krému po stranách a bez potahu), ale už ho takto patrně nikdy neudělám. Téměř všichni víme, co jsou skvrny od banánů (ti co mají malé děti to vědí natuty ). Bohužel to samé se děje i na dortu při menší vrstvě krému. Ten začne v místech, kde se dotýká korpusu, kvůli banánům šednout, a vzniklé skvrny nevypadají právě lákavě. Zajímavé je, že toto se neděje při silnější vrstvě krému.
- Nepoužívejte obyčejné vanilkové aroma, moc vůně z něho nevykouzlíte. Raději zainvestujte a kupte si vanilkový extrakt nebo vanilkovou pastu. Vydrží vám opravdu dlouho.
TIP: Vyzkoušejte také schwarzwaldský dort (Black Forest Cake)