cibulový chléb

Cibulový chléb bez hnětení

Cibulový chléb mě naučil náš kamarád ze Skotska. Připravoval ho bez smažené cibulky, ale pořád mluvil o tom, jak chleba jednou musí zkusit i s ní, ale nikdy svoji myšlenku nedotáhnul do konce. Tak nezbylo nic jiného, než si říct o recept, a upéct ho za něj.

Od té doby chléb ani jinak nedělám, je takhle dokonalý a v receptu není potřeba nic dalšího měnit. Výborně se hodí ke grilovanému masu nebo ke guláši, ale nejlepší je jen s máslem a solí.

recept na cibulový chléb

Cibulový chléb bez hnětení

Cibulový chléb – recept od kamaráda ze Skotska. Skvělý ke guláši nebo grilovanému masu, nebo jen tak s máslem a solí.
4 z 3 hodnocení
Vytisknout Připnout
Porce: 900 g bochník
Autor: Petra Bílá

INGREDIENCE

  • 3 hrnky hladké mouky
  • 1 a ¼ studené vody
  • 1 lžíce soli
  • 1 lžíce kmínu
  • 1 lžíce sušeného droždí
  • hrst smažené cibulky

PRACOVNÍ POSTUP

  • Smícháme suché přísady a pak přidáme vodu. Všechno krátce zamícháme jen tak, aby se vše spojilo. Misku překryjeme potravinářskou fólií a necháme při pokojové teplotě kynout asi 12 hodin.
  • Po vykynutí těsto vyklopíme na dostatečně pomoučenou pracovní plochu, lehce ho posypeme moukou a jednou až dvěma hrstmi smažené cibulky. Složíme napůl a potom podélně na třetiny. V případě, že by bylo těsto moc řídké, můžeme víc posypat moukou, a ještě jednou popřekládat. Tím se cibulka bezvadně vpracuje do těsta. Vytvarujeme bochník (kouli nebo obdélník, podle toho, jaký chceme výsledný tvar).
  • Bochník přeneseme na utěrku, kterou jsem předtím pořádně poprášili moukou. Dobrá je také chlebová ošatka (opět raději vystlat utěrkou; těsto je totiž řidší, mohlo by zalézt do malých otvorů a přilepit se tam). Posypeme moukou a přikryjeme. Necháme kynout další dvě hodiny.
  • Předehřejeme si troubu na 220 °C i s litinovou nádobou s víkem, ideálně tak 30 minut předem. Poté vyndáme z trouby, přehodíme do něj chleba, přikryjeme víkem a dáme péct na půl hodiny. Po půlhodině odstraníme víko a dopečeme asi dalších 15-20 minut dozlatova.
  • Chleba je upečený, když na něj poklepeme a zní dutě.

Ještě pár slov k receptu:

Příprava cibulového chleba je snadná. Počítat musíte hlavně čas, který zabere kynutí.
Budete potřebovat 20 min na přípravu, 12 + 2 hodiny kynutí, 45 min pečení.
Z tohoto množství upečete cca 900 g bochník chleba.
Líbí se vám recept?Další porci inspirace najdete na našem Pinterestu!

cibulový chléb

Chléb je velmi jednoduchý a nepotřebujete ani velké svaly, protože se nehněte ani nijak pracně nemíchá, dokonce nepotřebujete ani váhu ani odměrku, jde pouze o poměry. Jediné na co si musíte dát pozor je čas, protože tenhle chléb kyne 12 hodin.

příprava na cibulový chlébtěsto na cibulový chlébcibulový chléb

Domácí cibulový chléb: tipy a rady

  • Chléb můžete nachystat večer a nechat kynout přes noc. Nebo naopak ráno, a večer po příchodu z práce upéct.
  • Cibulku můžete nahradit třeba olivami (černými), ořechy, semínky, bylinkami atd. Také můžete přidat (i k cibulce) hrst semínek, nebo chlebového koření.
  • Jestli nemáte doma litinový hrnec, můžete použít titanový nebo skleněný, jde o to, aby byl ohnivzdorný včetně ruček a víka. V krajním případě můžete víko nahradit alobalem, ale raději v silnější vrstvě.
cibulový chléb
O autorovi

Petra Bílá

Jsem maminkou malého klučíka, již několik let šťastně vdaná. Pro své kluky ráda vařím, baví mě hrát si v kuchyni s novými postupy, chutěmi, experimentovat. Miluji návštěvy tržiště a pokaždé koncem zimy se nemůžu dočkat, až se pulty stánků zaplní čerstvou zeleninou, ovocem a bylinkami, a v hlavě se mi mezitím rodí plány, co všechno uvařím. Svoje zkušenosti vkládám do informací, které najdete na tomto blogu.

Přidat komentář:


Sdílej s přáteli
Hezký článek z webu MlsnáVařečka.cz, který stojí za přečtení: Cibulový chléb bez hnětení, odkaz je tady: https://mlsnavarecka.cz/cibulovy-chleb-bez-hneteni/