Cibulový chléb bez hnětení
Cibulový chléb mě naučil náš kamarád ze Skotska. Připravoval ho bez smažené cibulky, ale pořád mluvil o tom, jak chleba jednou musí zkusit i s ní, ale nikdy svoji myšlenku nedotáhnul do konce. Tak nezbylo nic jiného, než si říct o recept, a upéct ho za něj.
Od té doby chléb ani jinak nedělám, je takhle dokonalý a v receptu není potřeba nic dalšího měnit. Výborně se hodí ke grilovanému masu nebo ke guláši, ale nejlepší je jen s máslem a solí.
Cibulový chléb bez hnětení
INGREDIENCE
- 3 hrnky hladké mouky
- 1 a ¼ studené vody
- 1 lžíce soli
- 1 lžíce kmínu
- 1 lžíce sušeného droždí
- hrst smažené cibulky
PRACOVNÍ POSTUP
- Smícháme suché přísady a pak přidáme vodu. Všechno krátce zamícháme jen tak, aby se vše spojilo. Misku překryjeme potravinářskou fólií a necháme při pokojové teplotě kynout asi 12 hodin.
- Po vykynutí těsto vyklopíme na dostatečně pomoučenou pracovní plochu, lehce ho posypeme moukou a jednou až dvěma hrstmi smažené cibulky. Složíme napůl a potom podélně na třetiny. V případě, že by bylo těsto moc řídké, můžeme víc posypat moukou, a ještě jednou popřekládat. Tím se cibulka bezvadně vpracuje do těsta. Vytvarujeme bochník (kouli nebo obdélník, podle toho, jaký chceme výsledný tvar).
- Bochník přeneseme na utěrku, kterou jsem předtím pořádně poprášili moukou. Dobrá je také chlebová ošatka (opět raději vystlat utěrkou; těsto je totiž řidší, mohlo by zalézt do malých otvorů a přilepit se tam). Posypeme moukou a přikryjeme. Necháme kynout další dvě hodiny.
- Předehřejeme si troubu na 220 °C i s litinovou nádobou s víkem, ideálně tak 30 minut předem. Poté vyndáme z trouby, přehodíme do něj chleba, přikryjeme víkem a dáme péct na půl hodiny. Po půlhodině odstraníme víko a dopečeme asi dalších 15-20 minut dozlatova.
- Chleba je upečený, když na něj poklepeme a zní dutě.
Ještě pár slov k receptu:
Chléb je velmi jednoduchý a nepotřebujete ani velké svaly, protože se nehněte ani nijak pracně nemíchá, dokonce nepotřebujete ani váhu ani odměrku, jde pouze o poměry. Jediné na co si musíte dát pozor je čas, protože tenhle chléb kyne 12 hodin.
Domácí cibulový chléb: tipy a rady
- Chléb můžete nachystat večer a nechat kynout přes noc. Nebo naopak ráno, a večer po příchodu z práce upéct.
- Cibulku můžete nahradit třeba olivami (černými), ořechy, semínky, bylinkami atd. Také můžete přidat (i k cibulce) hrst semínek, nebo chlebového koření.
- Jestli nemáte doma litinový hrnec, můžete použít titanový nebo skleněný, jde o to, aby byl ohnivzdorný včetně ruček a víka. V krajním případě můžete víko nahradit alobalem, ale raději v silnější vrstvě.