Ať už si zařizujete svou první kuchyň nebo už máte několik let vaření za sebou, pokud vám chybí správné náčiní, nikdy na jídelní stůl nenaservírujete dokonalý pokrm. Jaké náčiní myslíme? Přinášíme tipy na pět velmi užitečných pomocníků, nad kterými by laik možná mávnul rukou, přitom jsou ale alfou a omegou přípravy spousty pokrmů.
1. Kvalitní nože
Nože jsou základním nástrojem každého kuchaře. Rozhodně byste se tedy neměli ostýchat do nových kvalitních nožů investovat. Ani sebelepší kuchař nenakrájí krásné krajíce chleba malým tupým nožíkem. Aby nebylo více drobků na prkénku než na talíři, pořiďte si na pečivo velký nůž s vroubky. Malé ostré nože jsou skvělé na krájení zeleniny a dalších surovin.
Pokud pracujete s masem, tak na něj potřebujete velký nůž s ostrou hladkou čepelí. V případě, že máte v plánu i vykosťovat nebo vlastnoručně porcovat například kuře, je nejlepší vsadit na nože k tomu určené nebo si rovnou pořídit sekáček. Klasický nůž totiž takovou práci nemusí zvládnout a nejspíše si jej poničíte.
2. Prkénka na krájení
Jestliže máte v kuchyni jedno malé plastové prkénko, pak byste měli upalovat do obchodu. V první řadě je malé prkénko velmi nepraktické a plast velmi podkluzuje. Co se týče materiálů, měli byste dát přednost především dřevu.
Za druhé nikdy nemějte v kuchyni pouze jedno prkénko. Z hygienických důvodů byste nikdy neměli krájet ovoce či zeleninu na stejném prkénku, na kterém zpracováváte i syrové maso. Tímto způsobem se přenášejí bakterie, které po pozření bez tepelné úpravy mohou vaše trávení pořádně potrápit.
3. Přehledný systém koření
Mezi nezbytné domácí potřeby pro snadnější organizaci kuchyně patří také skříňka, regál či stojánek vymezený na koření. Nejen sůl je nad zlato – různé koření dokáže výrazně změnit celou chuť pokrmu. Často se ale stává, že se nám různé sáčky či kořenky začnou množit a my nemáme přehled, kterých produktů máme dost a které nám naopak chybí.
Není pak větší katastrofa, než když při konečném dochucování pokrmu nedokážete najít koření, které jste plánovali použít. Z toho důvodu je tedy dobré mít v kuchyni vyhrazené místo, kde budete přehledně skladovat všechna taková dochucovadla. Rozhodně by se však nemělo jednat o místo, na které svítí slunce nebo které se nachází blízko varné desky, aby ingredience neztrácely na kvalitě.
4. Mixér
Mixér je nepostradatelným pomocníkem při přípravě smoothies, pomazánek, omáček, polévek a mnoha dalších pokrmů. Ručně nikdy nedokážete vytvořit dostatečně krémovou strukturu, mixér je tedy nezbytný.
Jestliže nemáte prostor pro robotický mixér s více funkcemi, velkou službu vám udělá i tyčový. Při jeho výběru ale dávejte pozor na to, aby neměl plastové součástky – těm totiž nesvědčí vyšší teplota. Volte spíše nerezové mixéry, kterými můžete beze strachu mixovat ještě horké pokrmy.
Nejlepší varianta tyčového mixéru je ta, která má výměnné nástavce. Díky tomu získáte mixér, šlehač a případně i sekáček v jednom.
5. Napařovací vložka do hrnce
Už jste někdy porovnávali klasicky ohřátý houskový knedlík s tím napařeným? Jejich chuť se nedá srovnat. Aby i ve vaší kuchyni vznikala ta nejlepší jídla, měli byste si napařovací vložku pořídit.
Hodí se také k vaření zeleniny na páře, která je díky této přípravě velmi chutná a zároveň si zachová mnohem více živin, než kdybyste ji vařili ve vodě. Práce s napařovací vložkou není nijak složitá, přitom je jednoduše skladovatelná a nepostradatelná!
S těmito pěti pomocníky budete schopni připravit širokou škálu lahodných pokrmů a udělat z vaření zábavný a příjemný zážitek. Přejeme mnoho zdaru a dobrou chuť!