svatební koláčky

3 svatební recepty, které jsou základem úspěchu

Termín svatby je jasně daný, svatební šaty máte zamluvené a místo konání svatby je dohodnuté? V tu chvíli přichází na řadu ještě jeden důležitý krok – objednání/výběr svatebního menu. A to je další tvrdý oříšek, který snoubenci musí rozlousknout. Připravili jsme si pro vás tipy na 3 svatební recepty, které jsou základem úspěchu na klasické i moderní svatbě.

Zatímco se tradiční svatební menu skládá z knedlíčkové polévky, svíčkové a dortu, moderní svatební menu mnohdy neobsahuje pouze novodobou alternativu svíčkové, jako je například konfitované kuřecí stehno s tymiánem a citronovou trávou či grilovaný losos, ale mnohdy i takovou exotiku, jako je sushi. Ať už se vaše veselka ponese v jakémkoliv duchu, s těmito třemi recepty nikdy nešlápnete vedle. 

Svatební koláčky

Budete potřebovat:

  • 750 g hladké mouky
  • 100 g cukru
  • 1 menší lžičku soli
  • 500 g másla
  • 2 ks vejce
  • 3 ks žloutky
  • 250 ml studeného mléka
  • 70 g droždí

Na dokončení – máslo, rum, nasekané ořechy a cukr.

Do mísy dejte mouku, cukr a sůl. Směs promíchejte a přidejte ve studeném mléce rozpuštěné droždí. Dále přidejte rozšlehaná vejce, žloutky a nastrouhané ztuhlé máslo. Vše   dobře zpracujte v robotu. Těsto rozdělte na 4 díly a uložte v potravinářské fólii do lednice (ideálně přes noc). 

Následně si připravte náplně. Na tuto dávku těsta budete potřebovat přibližně 750 g náplně.

Maková náplň – mletý mák uvařte s trochou mléka, dochuťte cukrem krupice, vanilkovým cukrem, skořicí, hřebíčkem, strouhaným perníkem a strouhanou čokoládou nebo kakaem. 

Ořechová náplň – rozpusťte cukr s vodou (3 lžíce cukru na 3 lžíce vody) a smíchejte se strouhanými ořechy, rumem a trochou smetany ke šlehání.

Tvarohová náplň – tvaroh nechte vykapat několik hodin přes plátno. Poté ho smíchejte s cukrem krupice, vanilkovým extraktem, citronovou kůrou, žloutky, trochou másla a špetkou soli. Rozinky namočte do rumu a dávejte jednu rozinku až na náplň. 

Povidlová náplň – smíchejte švestková povidla, rum, badyán, vanilkový extrakt, skořici a zahustěte strouhaným perníkem.

Vyválejte těsto – jeden plát cca 4 mm, ostatní pláty zatím ponechte v lednici. Na vázané koláčky nakrájejte čtverečky o velikosti 3 až 4 cm. Na připravené čtverečky zdobicím sáčkem nastříkejte připravenou náplň. Na tvarohovou dejte rozinku předem namočenou v rumu. Vyrovnejte na plech s pečicím papírem a pečte v troubě předehřáté na 180 stupňů. Před koncem pečení koláčky namočte v rozpuštěném másle s rumem, vrch obalujte v oříškách smíchaných s cukrem a dejte je ještě na malou chvíli do trouby (cca 1 minuta).

Základní svatební dort

Ráda byste si jako nevěsta upekla svatební dort sama? Proč ne. Receptů na základní svatební dort je všude plno. Stačí se držet základního receptu na piškotový dort a s náplněmi a zdobením si vyhrát podle fantazie.

Recept na dort s průměrem 20 cm:

  • 4 vejce
  • 200 g cukru krupice
  • 200 g polohrubé mouky
  • 1 prášek do pečiva
  • 10 lžic vody

Celá vejce vyšlehejte s cukrem, přidejte vodu a postupně mouku s práškem do pečiva. Pečte na 180 stupňů asi 40 minut.

Proč však nebýt originální a nevsadit na recept na netradiční ořechový dort s pistáciemi a mangem? Uvidíte, že se po něm jen zapráší. 

Domácí chléb

Svatební tradice praví, že než novomanželé po obřadu vstoupí do domu či restaurace, má jim být nabídnut chléb se solí a sklenice vody. O obojí se musejí novomanželé rozdělit.

Na jeden pecen jednoduchého chleba ala česká „Šumava“, budete potřebovat:

  • 1/2 lžičky cukru
  • 1/4 kostky droždí
  • 250 g hladké mouky + 350 g žitné chlebové mouky
  • 1,5 lžičky soli, 1,5 lžičky kmínu
  • 1 lžička octa
  • 400 ml vody

Nejprve nechte vzejít kvásek z droždí, cukru a trochy vlažné vody. Poté kvásek smíchejte se všemi zbylými ingrediencemi, zpracujte vše do hladkého bochánku a nechte kynout alespoň hodinu a půl. Pečte na 200 stupňů ideálně v kameninové formě na chleba nebo v silnějším pekáčku.

Ať už na svatbě plánujete využít chleba k podobnému zvyku či k snědku, inspirujte se recepty na chléb bez droždí 3× jinak

O autorovi

Jana Russková

Doma mám několik hladových krků a že jsou někdy pěkně vybíraví. Vaření je tak pro mě každodenní záležitostí a proto mám ráda rychlé a chutné jídla. Nejraději se však věnuji pečení dobrot, které potěší i ty nejmlsnější jazýčky.

Přidat komentář:


Sdílej s přáteli
Hezký článek z webu MlsnáVařečka.cz, který stojí za přečtení: 3 svatební recepty, které jsou základem úspěchu, odkaz je tady: https://mlsnavarecka.cz/3-svatebni-recepty-ktere-jsou-zakladem-uspechu/