Domácí nutella – zdravější než kupovaná (a stejně dobrá)
Ukažte mi někoho, kdo by neměl rád nutelu! OK, možná se nějaký jedinec najde, ale vsadím korunu, že jich moc nebude.
U nás nutelu milujeme, a jak jednou zaboříme lžíci, je těžké říct dost. Já vím, zdravé to moc není, a proto jsem se poohlédla po nějakém prospěšnějším receptu.
Na internetu je receptů na domácí nutelu spousta, já jsem vybrala jeden z nich a upravila jej tak, abych mohla použít suroviny, které jsem zrovna měla doma.
Udělat domácí nutelu není složité, a tak mám alespoň lepší pocit, že když už tu dobrotu z lískových oříšků baštíme, jde o variantu zdravého mlsání bez (až moc) tíživých výčitek svědomí.
Domácí nutella – zdravější než kupovaná (a stejně dobrá)
V kuchyni se neztratí:
INGREDIENCE
- 200 g LÍSKOVÉ OŘÍŠKY
- 1 dcl rostlinné mléko (rýžové, kokosové)
- 2 lžíce kokosový olej (panenský)
- 3 lžíce ČESKÝ VČELÍ MED
- 2 lžíce KAKAO TMAVÉ
- 1 ks vanilkový cukr
PRACOVNÍ POSTUP
- Zapneme troubu na 170 °C.
- Lískové oříšky nasypeme na plech nebo ohnivzdorné mísy a dáme je na 10 minut do trouby.
- Oříšky se musí jenom rozvonět, dejte pozor, aby se nespálily – každá trouba peče trochu jinak.
- Vyndáme oříšky z trouby a utěrkou je promneme, zbavíme je tak slupek.
- Vsypeme oříšky do mixéru a umixujeme na oříškové máslo. Oříšky se nejprve rozemelou na, která postupně zkrémovatí. Buďte trpěliví v téhle fázi: čas, kdy oříšky dostanete do stavu másla, závisí na výkonu vašeho mixéru. Občas budete muset mixér zastavit, seškrábnout oříšky ze stěny a pokračovat v mixování.
- Když mají lískáče dostatečně krémovou konzistenci, přidejte zbývající suroviny a vše umixujte dohromady na lesklou, lískooříškovou pomazánku.
- Hotovou nutelu naplňte do skleničky a uložte do chladu.
K receptu se hodí tohle šikovné vybavení:
Ještě pár slov k receptu:
Domácí nutela: tipy a rady
- Nejhorší na výrobě nutely je mixování, a poté vybírání hotového krému z nádoby mixéru – musíte mít trpělivost a být šikovní, až budete dolovat lahodný krém mezi noži mixéru. Buďte opatrní.
- Místo vanilkového cukru je možné použít vanilkovou esenci.
- Nejlépe nám domácí nutela chutná namazaná na tmavý chleba, který krátce předtím otoustujeme. Pro ještě lepší chuťový zážitek obložte namazaný chléb nakrájeným čerstvým ovocem.
- Hodně „klasických“ lískooříškových pomazánek se doma vyrábí z mléčné čokolády a kondenzovaného mléka. V tomto případě však nejde o zdravou verzi, ale spíše klasickou.
- Potvrzeno mými zmlsanými dětmi: domácí nutela podle receptu výše chutná jedním slovem báječně. Doporučuji!