domácí nutela

Domácí nutella – zdravější než kupovaná (a stejně dobrá)

Ukažte mi někoho, kdo by neměl rád nutelu! OK, možná se nějaký jedinec najde, ale vsadím korunu, že jich moc nebude.

U nás nutelu milujeme, a jak jednou zaboříme lžíci, je těžké říct dost. Já vím, zdravé to moc není, a proto jsem se poohlédla po nějakém prospěšnějším receptu.

Na internetu je receptů na domácí nutelu spousta, já jsem vybrala jeden z nich a upravila jej tak, abych mohla použít suroviny, které jsem zrovna měla doma.

Udělat domácí nutelu není složité, a tak mám alespoň lepší pocit, že když už tu dobrotu z lískových oříšků baštíme, jde o variantu zdravého mlsání bez (až moc) tíživých výčitek svědomí.

zdravá domácí nutela recept

Domácí nutella – zdravější než kupovaná (a stejně dobrá)

Výborná domácí nutela – ze samých dobrých surovin! Lískové oříšky, med, kokosový olej. Vyzkoušejte!
5 z 1 hodnocení
Vytisknout Připnout
Vaření: 45 min
Porce: 0
Autor: MlsnáVařečka.cz

INGREDIENCE

PRACOVNÍ POSTUP

  • Zapneme troubu na 170 °C.
  • Lískové oříšky nasypeme na plech nebo ohnivzdorné mísy a dáme je na 10 minut do trouby.
  • Oříšky se musí jenom rozvonět, dejte pozor, aby se nespálily – každá trouba peče trochu jinak.
  • Vyndáme oříšky z trouby a utěrkou je promneme, zbavíme je tak slupek.
  • Vsypeme oříšky do mixéru a umixujeme na oříškové máslo. Oříšky se nejprve rozemelou na, která postupně zkrémovatí. Buďte trpěliví v téhle fázi: čas, kdy oříšky dostanete do stavu másla, závisí na výkonu vašeho mixéru. Občas budete muset mixér zastavit, seškrábnout oříšky ze stěny a pokračovat v mixování.
  • Když mají lískáče dostatečně krémovou konzistenci, přidejte zbývající suroviny a vše umixujte dohromady na lesklou, lískooříškovou pomazánku.
  • Hotovou nutelu naplňte do skleničky a uložte do chladu.

K receptu se hodí tohle šikovné vybavení:

Ještě pár slov k receptu:

Z tohoto množství připravíte cca 400 ml lískooříškové pomazánky (2 menší skleničky).
Líbí se vám recept?Další porci inspirace najdete na našem Pinterestu!
lískové oříšky
mixování oříšků

Domácí nutela: tipy a rady

  • Nejhorší na výrobě nutely je mixování, a poté vybírání hotového krému z nádoby mixéru – musíte mít trpělivost a být šikovní, až budete dolovat lahodný krém mezi noži mixéru. Buďte opatrní.
  • Místo vanilkového cukru je možné použít vanilkovou esenci.
  • Nejlépe nám domácí nutela chutná namazaná na tmavý chleba, který krátce předtím otoustujeme. Pro ještě lepší chuťový zážitek obložte namazaný chléb nakrájeným čerstvým ovocem.
  • Hodně „klasických“ lískooříškových pomazánek se doma vyrábí z mléčné čokolády a kondenzovaného mléka. V tomto případě však nejde o zdravou verzi, ale spíše klasickou.
  • Potvrzeno mými zmlsanými dětmi: domácí nutela podle receptu výše chutná jedním slovem báječně. Doporučuji!
domácí nutela
zdravá domácí nutela
O autorovi

Petra Kupská

Jsem máma od dvou pubertálních kluků, v kuchyni se mám co otáčet. Baví mě objevovat jednoduché, zdravé recepty, zajímá mě, co při přípravě jídla ulehčí práci. Ráda se s vámi o svoje zkušenosti podělím.

Přidat komentář:


Sdílej s přáteli
Hezký článek z webu MlsnáVařečka.cz, který stojí za přečtení: Domácí nutella – zdravější než kupovaná (a stejně dobrá), odkaz je tady: https://mlsnavarecka.cz/zdrava-domaci-nutela/