Go Back
+ servings
italský čokoládový koláč caprese

Italský čokoládový koláč caprese

Italský koláč z mandlové mouky, s hromadou kvalitní čokolády, sypaný hoblinkami z mandlí. Dokonalá slast! Pro kulatou formu o pr. cca 20 cm.
No ratings yet
Vytisknout Připnout
Příprava: 20 min
Vaření: 45 min
Porce: 12
Autor: MlsnáVařečka.cz

INGREDIENCE

PRACOVNÍ POSTUP

  • Základ čokoládového caprese je vyndat z lednice v dostatečném předstihu máslo a vejce, aby se zahřály na pokojovou teplotu, máslo povolilo. Tak to prosím udělejte.
  • Rozehřejeme troubu na 160 °C. Žádný horkovzduch!, spálily by se vám mandle na povrchu koláče.
  • Kulatou koláčovou formu o pr. cca 20 cm vytřeme máslem a vysypeme mletými mandlemi, resp. mandlovou moukou.
  • Změklé máslo dáme do větší mísy, přidejte tekutý med (je-li tuhý, rozehřejte ho v mikrovlnce). Vyšleháme máslo s medem, postupně přidáváme moučkový cukr, až máslo lehce zesvětlá a napění.
  • Kakao smícháme s mandlovou moukou a kypřicím práškem. Opatrně rozklepneme vejce, oddělíme bílky od žloutků.
  • Přidáme lžíci mandlové směsi k utřenému máslu, zamícháme. Jeden po druhém zamícháme žloutek, nakonec postupně přisypeme mandlovou směs a promícháme.
  • Nožem nasekáme čokoládu najemno. Osobně jsem se přitom dost zapotila. Vsypeme k těstu a promícháme
  • V druhé míse vyšleháme sníh se špetkou cukru a krupicovým cukrem. Začínáme na malé otáčky, krupici přidáváme postupně, otáčky šlehače zvyšujeme. Kdo chce více technického popisu, nechť si přečte článek Jak správně vyšlehat sníh z bílků.
  • Vyšlehaný sníh opatrně ruční stěrkou vmícháme do těsta, až se vše propojí. Těsto vlijeme do vymazané formy, stěrkou zahladíme povrch a posypeme mandlovými lupínky – fakt se jich zpracuje celých 10 dkg.
  • Čokoládový koláč caprese pečeme v rozehřáté troubě asi 40-45 minut. Necháme vychladnout, pak poprášíme moučkovým cukrem a podáváme.

Ještě pár slov k receptu:

Pro kulatou formu o průměru asi 20 cm, zhruba 12 klínků koláče.
Líbí se vám recept?Další porci inspirace najdete na našem Pinterestu!