Go Back
+ servings
levandulový sirup recept

Domácí levandulový sirup

Omamná vůně a působivá fialková barva něžných levandulových květů. Uchovejte je v podobě domácího levandulového sirupu podle našeho receptu!
4.80 from 5 votes
Vytisknout Připnout
Příprava: 13 hod 50 min
Porce: 1 ,2 l sirupu
Autor: Iva Sirůčková

V kuchyni se neztratí:

INGREDIENCE

  • 60-100 g květy levandule (čerstvé)
  • 1 l voda
  • 1 ks citrón v bio kvalitě
  • 800 g krupicový cukr
  • 20 g kyselina citrónová

PRACOVNÍ POSTUP

  • Připravíme si dostatečně objemný hrnec, napustíme do něj studenou vodu. Přidáme čerstvé levandulové květy a na plátky nakrájený bio citron.
  • Vše přivedeme k varu, stáhneme teplotu plotýnky, aby voda probublávala, a povaříme asi 5 minut.
  • Směs necháme v hrnci vychladnout a 24 hodin louhovat.
  • Druhý den sirup přecedíme přes jemné plátýnko, abychom zachytili zbytky květů. Do scezené tekutiny přidáme krupicový cukr a kyselinu citrónovou.
  • Sirup v hrnci zahříváme na nízký stupeň, mícháme, až se cukr úplně rozpustí.
  • Ještě teplý levandulový sirup přelijeme do připravených čistých nádob, skladujeme v chladu.

K receptu se hodí tohle šikovné vybavení:

Ještě pár slov k receptu:

Vzhledem k louhování zabere příprava levandulového sirupu více jak den, počítejte s tím!
Líbí se vám recept?Další porci inspirace najdete na našem Pinterestu!