Go Back
Print
Recipe Image
Notes
–
+
servings
Smaller
Normal
Larger
Krkonošské kyselo z Mříčné
Kyselo: tradiční polévka z Krkonoší. Při poslední návštěvě Mříčné, podhorské vesničky, odkud pochází moje rodina, jsem dostala kvásek. Vyprosila jsem si k němu recept na krkonošské kyselo, o který se s vámi ráda podělím.
No ratings yet
Vytisknout
Připnout
Vaření:
45
min
min
Porce:
8
Autor:
MlsnáVařečka.cz
INGREDIENCE
100
g
kvásku
(nebo si jej připravíme)
1,5
l
vody
25
g
sušených hub
(nebo 250 g čerstvých)
250
g
BRAMBORY
SŮL
(pepř, drcený kmín)
8
vajec
2
CIBULE
MÁSLO
PRACOVNÍ POSTUP
Pokud máme kvásek koupený, rozmícháme ho ve 2 dcl vlažné vody den předem a necháme stát v teple.
Sušené houby namočíme do studené vody na 30 minut.
Poté dáme hrnec na plotnu, osolíme, opepříme a okmínujeme, přidáme kvásek, rozmícháme a přivedeme k varu.
Průběžně mícháme, aby se kvásek nepřichytil ke dnu. Vaříme na mírném plamenu asi půl hodiny, než polévka zhoustne a kvásek zesklovatí.
Dáme vařit brambory ve slupce.
Mezitím oloupeme cibuli, nakrájíme najemno a necháme ji na másle lehce zezlátnout. Přidáme ji do polévky.
Na másle umícháme 8 vajec a přidáme k polévce.
Uvařené brambory oloupeme, rozčtvrtíme, vložíme na talíř, zalijeme polévkou a podáváme.
Ještě pár slov k receptu:
TIP:
Do polévky přidávám 2 přírodní bujony (zeleninový nebo kuřecí, bez jakýchkoliv chemických dochucovadel), pro lepší chuť.
Líbí se vám recept?
Další porci inspirace najdete na našem
Pinterestu
!