Go Back
+ servings
krkonošské kyselo

Krkonošské kyselo z Mříčné

Kyselo: tradiční polévka z Krkonoší. Při poslední návštěvě Mříčné, podhorské vesničky, odkud pochází moje rodina, jsem dostala kvásek. Vyprosila jsem si k němu recept na krkonošské kyselo, o který se s vámi ráda podělím.
No ratings yet
Vytisknout Připnout
Vaření: 45 min
Porce: 8
Autor: MlsnáVařečka.cz

INGREDIENCE

  • 100 g kvásku (nebo si jej připravíme)
  • 1,5 l vody
  • 25 g sušených hub (nebo 250 g čerstvých)
  • 250 g BRAMBORY
  • SŮL (pepř, drcený kmín)
  • 8 vajec
  • 2 CIBULE
  • MÁSLO

PRACOVNÍ POSTUP

  • Pokud máme kvásek koupený, rozmícháme ho ve 2 dcl vlažné vody den předem a necháme stát v teple.
  • Sušené houby namočíme do studené vody na 30 minut.
  • Poté dáme hrnec na plotnu, osolíme, opepříme a okmínujeme, přidáme kvásek, rozmícháme a přivedeme k varu.
  • Průběžně mícháme, aby se kvásek nepřichytil ke dnu. Vaříme na mírném plamenu asi půl hodiny, než polévka zhoustne a kvásek zesklovatí.
  • Dáme vařit brambory ve slupce.
  • Mezitím oloupeme cibuli, nakrájíme najemno a necháme ji na másle lehce zezlátnout. Přidáme ji do polévky.
  • Na másle umícháme 8 vajec a přidáme k polévce.
  • Uvařené brambory oloupeme, rozčtvrtíme, vložíme na talíř, zalijeme polévkou a podáváme.

Ještě pár slov k receptu:

TIP: Do polévky přidávám 2 přírodní bujony (zeleninový nebo kuřecí, bez jakýchkoliv chemických dochucovadel), pro lepší chuť.
Líbí se vám recept?Další porci inspirace najdete na našem Pinterestu!