Go Back
Print
Recipe Image
Koprová omáčka s vařeným vejcem
Petra K.
Poctivá domácí koprovka ze smetany, s vařeným vejcem a kynutým knedlíkem.
5
from
3
votes
Print Recipe
Pin Recipe
Prep Time
10
mins
Cook Time
20
mins
Total Time
30
mins
Course
omáčka
Cuisine
česká kuchyně
Servings
4
Equipment
Litinový hrnec
Velká kuchařka Čech a Moravy
Kuchařský nůž Wüsthof
Ingredients
1
l
hovězí vývar
30
g
kopr
čerstvý, pokrájený - jemné lístky bez tuhých stonků
60
g
MÁSLO
40
g
HLADKÁ MOUKA
250
ml
smetana na šlehání
min. 30 % tuku
3
lžíce
ocet
70
g
krupicový cukr
SŮL
Instructions
V kastrolu se silnějším dnem (používám
LITINOVÝ HRNEC
) rozehřejeme máslo, přisypeme hladkou mouku. Restujeme 2 minuty, pilně mícháme.
Zalijeme teplým vývarem, nejprve přilijeme asi 1/3, metličkou rozmícháme, aby se nevytvořily žmolky, poté přilijeme zbytek.
Přivedeme k varu, stáhneme plamen a mírně vaříme 20 minut, občas promícháme.
Nakonec přidáme smetanu, cukr a ocet, promícháme. Vsypeme najemno nasekaný kopr a asi 2 minutky mírně povaříme, chuť kopru se rozvine.
Stáhneme z plotny a před podáváním necháme chvilku odpočinout, bude stačit zhruba 5 minut.
Notes
Podáváme s vařeným vejcem a houskovým knedlíkem nebo bramborami.
Keyword
koprovka