Go Back

Koprová omáčka s vařeným vejcem

Petra K.
Poctivá domácí koprovka ze smetany, s vařeným vejcem a kynutým knedlíkem.
5 from 3 votes
Prep Time 10 mins
Cook Time 20 mins
Total Time 30 mins
Course omáčka
Cuisine česká kuchyně
Servings 4

Equipment

  • Litinový hrnec
  • Velká kuchařka Čech a Moravy
  • Kuchařský nůž Wüsthof

Ingredients
  

  • 1 l hovězí vývar
  • 30 g kopr čerstvý, pokrájený - jemné lístky bez tuhých stonků
  • 60 g MÁSLO
  • 40 g HLADKÁ MOUKA
  • 250 ml smetana na šlehání min. 30 % tuku
  • 3 lžíce ocet
  • 70 g krupicový cukr
  • SŮL

Instructions
 

  • V kastrolu se silnějším dnem (používám LITINOVÝ HRNEC) rozehřejeme máslo, přisypeme hladkou mouku. Restujeme 2 minuty, pilně mícháme.
  • Zalijeme teplým vývarem, nejprve přilijeme asi 1/3, metličkou rozmícháme, aby se nevytvořily žmolky, poté přilijeme zbytek.
  • Přivedeme k varu, stáhneme plamen a mírně vaříme 20 minut, občas promícháme.
  • Nakonec přidáme smetanu, cukr a ocet, promícháme. Vsypeme najemno nasekaný kopr a asi 2 minutky mírně povaříme, chuť kopru se rozvine.
  • Stáhneme z plotny a před podáváním necháme chvilku odpočinout, bude stačit zhruba 5 minut.

Notes

Podáváme s vařeným vejcem a houskovým knedlíkem nebo bramborami.
Keyword koprovka