Go Back
+ servings

Koprová omáčka s vařeným vejcem

Poctivá domácí koprovka ze smetany, s vařeným vejcem a kynutým knedlíkem.
5 from 3 votes
Vytisknout Připnout
Příprava: 10 min
Vaření: 20 min
Celkový čas: 30 min
Porce: 4
Autor: Petra Kupská

INGREDIENCE

  • 1 l hovězí vývar
  • 30 g kopr (čerstvý, pokrájený - jemné lístky bez tuhých stonků)
  • 60 g MÁSLO
  • 40 g HLADKÁ MOUKA
  • 250 ml smetana na šlehání (min. 30 % tuku)
  • 3 lžíce ocet
  • 70 g krupicový cukr
  • SŮL

PRACOVNÍ POSTUP

  • V kastrolu se silnějším dnem (používám LITINOVÝ HRNEC) rozehřejeme máslo, přisypeme hladkou mouku. Restujeme 2 minuty, pilně mícháme.
  • Zalijeme teplým vývarem, nejprve přilijeme asi 1/3, metličkou rozmícháme, aby se nevytvořily žmolky, poté přilijeme zbytek.
  • Přivedeme k varu, stáhneme plamen a mírně vaříme 20 minut, občas promícháme.
  • Nakonec přidáme smetanu, cukr a ocet, promícháme. Vsypeme najemno nasekaný kopr a asi 2 minutky mírně povaříme, chuť kopru se rozvine.
  • Stáhneme z plotny a před podáváním necháme chvilku odpočinout, bude stačit zhruba 5 minut.

Ještě pár slov k receptu:

Podáváme s vařeným vejcem a houskovým knedlíkem nebo bramborami.
Líbí se vám recept?Další porci inspirace najdete na našem Pinterestu!