Chřest oloupejte a odřízněte zdřevnatělé konce (cca 2-3 cm).
Ve větším hrnci přiveďte k varu 1,5 l vody, osolte ji, přidejte bobkový list, kuličky nového koření, 50 g másla a trochu citronové štávy.
Připravte si druhou nádobu se studenou vodou, ideálně do ní nasypte led. Vložte 5 stonků šparglu do vroucí vody a povařte je max. 2 min. Opatrně vyndejte a ihned zchlaďte ve studené vodě. Pokračujte s dalšími 5 stonky, dokud nemáte prázdné prkénko. TIP: Chřest se do vařící vody nevkládá najednou, velké množství by mohlo vodu ochladit a nedošlo by ke kýženému efektu. Voda při blanšírování musí klokotat.
Výsledkem je křupavý chřest al dente, na skus, barevně i chuťově intenzuvnější než chřest čerstvý.
Do vývaru nyní vhoďte oloupanou slupku a odřezky a nechte 1 minutu povařit. Získáme tak silnější vývar. Ten poté sceďte přes sítko, zbytky vyhoďte (pokud byste je ve vývaru nechali, polévka by byla hořká).
Na 50 g másla nechte zesklovatět cibulku, nakrájenou na kostičky. Zaprašte moukou, jako byste připravovali jíšku. Vložte do vroucího vývaru, stále kvrdlejte.
Chřestu odřízněte hlavičky (vložíme je nakonec do polévky na ozdobu). Stonky vraťte do polévky a krátce povařte.
Polévku rozmixujte tyčovým mixérem, osolte a opepřete, dochuťte citrónovou šťávou.
Nakonec vlijte 100 ml smetany, znovu promíchejte, ale už nevařte.
Polévku na talíři ozdobte hlavičkami šparglu a posypte čerstvě namletým pepřem.