Go Back
+ servings
recept chřestová polévka

Polévka ze zeleného chřestu

Lahodná krémová polévka ze zeleného chřestu. Recept krok za krokem.
5 z 1 hodnocení
Vytisknout Připnout
Vaření: 40 min
Porce: 6
Autor: MlsnáVařečka.cz

INGREDIENCE

  • 10 výhonků čerstvého zeleného chřestu
  • 50 + 50 g másla
  • 2 bobkové listy
  • 5 kuliček nového koření
  • šťáva z ½ citronu
  • SŮL (pepř)
  • 100 ml smetany
  • 1 vrchovatá polévková lžíce mouky

PRACOVNÍ POSTUP

  • Chřest oloupejte a odřízněte zdřevnatělé konce (cca 2-3 cm).
  • Ve větším hrnci přiveďte k varu 1,5 l vody, osolte ji, přidejte bobkový list, kuličky nového koření, 50 g másla a trochu citronové štávy.
  • Připravte si druhou nádobu se studenou vodou, ideálně do ní nasypte led. Vložte 5 stonků šparglu do vroucí vody a povařte je max. 2 min. Opatrně vyndejte a ihned zchlaďte ve studené vodě. Pokračujte s dalšími 5 stonky, dokud nemáte prázdné prkénko. TIP: Chřest se do vařící vody nevkládá najednou, velké množství by mohlo vodu ochladit a nedošlo by ke kýženému efektu. Voda při blanšírování musí klokotat.
  • Výsledkem je křupavý chřest al dente, na skus, barevně i chuťově intenzuvnější než chřest čerstvý.
  • Do vývaru nyní vhoďte oloupanou slupku a odřezky a nechte 1 minutu povařit. Získáme tak silnější vývar. Ten poté sceďte přes sítko, zbytky vyhoďte (pokud byste je ve vývaru nechali, polévka by byla hořká).
  • Na 50 g másla nechte zesklovatět cibulku, nakrájenou na kostičky. Zaprašte moukou, jako byste připravovali jíšku. Vložte do vroucího vývaru, stále kvrdlejte.
  • Chřestu odřízněte hlavičky (vložíme je nakonec do polévky na ozdobu). Stonky vraťte do polévky a krátce povařte.
  • Polévku rozmixujte tyčovým mixérem, osolte a opepřete, dochuťte citrónovou šťávou.
  • Nakonec vlijte 100 ml smetany, znovu promíchejte, ale už nevařte.
  • Polévku na talíři ozdobte hlavičkami šparglu a posypte čerstvě namletým pepřem.
  • Doporučuji podávat s opečeným plátkem chleba.

Ještě pár slov k receptu:

DŮLEŽITÉ: Nezapomeňte chřest oloupat, odříznout tuhé konce stonků a... blanšírujte! :)
Líbí se vám recept?Další porci inspirace najdete na našem Pinterestu!