Go Back
+ servings
citronový chlebíček s mákem recept

Makovo-citronový chlebíček

Chutný a vláčný chlebíček s mákem, vršek má politý citronovou polevou.
5 from 3 votes
Vytisknout Připnout
Příprava: 15 min
Vaření: 45 min
Porce: 10
Autor: Ivana Sirůčková

INGREDIENCE

  • 75 g MÁSLO
  • 10 g nemletého máku
  • jemně nastrouhaná kůra z bio citrónu
  • 3 vejce (nejlépe domácí)
  • 200 g třtinového cukru
  • 120 ml MLÉKO
  • 170 g polohrubé mouky
  • 1,5 čajové lžičky prášku do pečiva
  • SŮL
  • Na citronovou polevu:
  • 100 g moučkového cukru (prosévaný)
  • 2 lžíce citronové šťávy

PRACOVNÍ POSTUP

  • Troubu rozehřejeme na 180 °C. Formu na biskupský chlebíček vyložíme pečicím papírem.
  • V hrnci rozpustíme na plotně máslo, vsypeme do něj mák a citrónovou kůru. Směs lehce promícháme a odstavíme z plotny, necháme vychladnout
  • V míse mixérem vyšleháme vejce s cukrem cca 2-3 minuty.
  • Přidáme mléko a šleháme další dvě minuty. Poté do těsta přidáme prosátou mouku s míchanou s práškem do pečiva a špetkou soli.
  • Nakonec přidáme prochladlou směs másla s mákem a citrónovou kůrou, pečlivě promícháme.
  • Vlijeme do formy na chlebíček, vložíme do předehřáté trouby a pečeme 40-50 minut.
  • V menší misce promícháme moučkový cukr a citrónovou šťávu tak, aby vznikla ucelená hmota.
  • Hotový chlebíček necháme asi 20 minut vychladnout, poté ho polijeme hotovou citrónovou polevou a necháme úplně zatuhnout.
Líbí se vám recept?Další porci inspirace najdete na našem Pinterestu!