Go Back
+ servings
rajská omáčka s hovězím masem

Hovězí maso v rajské omáčce

Domácí rajská omáčka s dušeným hovězím pleckem.
5 from 1 vote
Vytisknout Připnout
Příprava: 20 min
Vaření: 1 hod
Celkový čas: 1 hod 20 min
Porce: 4
Autor: Ivana Sirůčková

INGREDIENCE

  • 500 g hovězí plec
  • 1 lžíce VEPŘOVÉ SÁDLO
  • 500 g kořenová zelenina (mrkev, celer, petržel)
  • 2 ks CIBULE (větší)
  • snítka čerstvého tymiánu nebo lžička sušeného tymiánu
  • divoké koření (pepř, nové koření, bobkový list)
  • 1 ks celá skořice
  • 2-4 ks hřebíček
  • 2-3 lžíce TŘTINOVÝ CUKR (nebo bílý cukr)
  • 200 g rajský protlak
  • 1000 ml masový vývar
  • SŮL
  • PEPŘ
  • 80 g MÁSLO

PRACOVNÍ POSTUP

  • Kořenovou zeleninu očistíme a nastrouháme nebo nakrájíme.
  • Maso omyjeme, osolíme a opepříme. Na rozpáleném sádle orestujeme nakrájenou cibuli a zeleninu dozlatova, přidáme koření. Zeleninu dáme bokem. Do stejného hrnce vložíme maso a ze všech stran jej orestujeme.
  • Přidáme rajský protlak, chvíli promícháme, vrátíme zpět zeleninu a zalijeme horkým vývarem.
  • Přiklopíme poklicí a pozvolna dusíme doměkka (já používám tlakový hrnec). Omáčka by se měla zredukovat na hustou šťávu.
  • Když je maso měkké, vyjmeme jej, nakrájíme, omáčku propasírujeme, zjemníme máslem a dochutíme cukrem a solí.

K receptu se hodí tohle šikovné vybavení:

Ještě pár slov k receptu:

Přílohy vhodné k rajské omáčce: houskový knedlík, těstoviny, rýže
Líbí se vám recept?Další porci inspirace najdete na našem Pinterestu!