Go Back
+ servings
hovězí na zelenině

Hovězí maso na zelenině s křupavými rozpeky

Hovězí kostky na zelenině, podávané s domácími křupavými rozpeky.
No ratings yet
Vytisknout Připnout
Příprava: 20 min
Vaření: 1 hod
Porce: 4 -6
Autor: Ivana Sirůčková

INGREDIENCE

  • Na dušené maso:
  • 1 kg hovězího masa na dušení (hovězí přední - krk, loupané plecko, kližka)
  • 1 l hovězího vývaru (pokud nemáte vývar, tak stačí obyčejná voda)
  • 4 velké mrkve
  • 2 CIBULE
  • 3 kapie
  • 1 lžíce sušeného tymiánu
  • 2 lžíce sádla
  • 1 lžíce másla
  • 2 bobkové listy
  • 3 kuličky nového koření
  • SŮL (pepř)
  • Na domácí rozpeky:
  • ½ kostky droždí (rozdrobené)
  • 250 ml MLÉKO
  • 70 g krupicového cukru
  • 100 g másla + další na potření
  • 2 žloutek
  • 500 g hladké mouky
  • 1 lžička soli
  • kmín na posypání

PRACOVNÍ POSTUP

  • Začneme přípravou rozpeků. Promícháme droždí, 100 ml vlažného mléka a lžíci cukru a necháme na teplém místě vzejít kvásek. Máslo utřeme se zbylým cukrem, přidáme žloutky, mouku, zbytek mléka, sůl a kvásek. Vypracujeme měkké vláčné těsto a necháme ho asi na 30 minut v teple vykynout. Z těsta vytvarujeme bulky, které necháme na plechu ještě cca 15 minut vykynout a poté posypeme kmínem. Rozpeky pečeme v předehřáté troubě na 180 °C asi 30–35 minut dozlatova. Ještě zatepla rozpeky pomažeme rozpuštěným máslem.
  • V tlakovém hrnci rozehřejeme sádlo, na kterém zpěníme najemno nákrájenou cibuli. Přidáme omyté, na kostky nakrájené maso. Osolíme a krátce orestujeme, aby se zatáhlo. Nakonec orestujeme i nastrouhanou mrkev s nakrájenými kapiemi a přidáme koření.
  • Podlijeme vývarem nebo vodou a dusíme do měkka. V tlakovém hrnci cca 40-45 minut.
  • Hotovou směs není třeba zahušťovat moukou, zelenina se rozvaří a přirozeně vydušenou šťávu z masa zahustí.
  • Vyndáme koření a podáváme s pečenými rozpeky.

Ještě pár slov k receptu:

Zhruba 4-6 porcí.
Líbí se vám recept?Další porci inspirace najdete na našem Pinterestu!