Go Back
+ servings
křehký koláč s jablky recept

Křehký koláč s jablky a sněhovou mřížkou

Báječný křehký koláč s karamelizovanými jablíčky a sněhovou mřížkou. Podle receptu, který si moje mamka před 30 lety vystřihla z ženského časopisu.
No ratings yet
Vytisknout Připnout
Příprava: 30 min
Vaření: 30 min
Porce: 10
Autor: MlsnáVařečka.cz

INGREDIENCE

  • 200 g polohrubé mouky
  • 50 g POHANKOVÁ MOUKA
  • 125 g MÁSLO
  • 2 žloutek
  • 1 vanilkový cukr
  • SŮL
  • 750 g jablek
  • 100 g cukru písek
  • 60 g MÁSLO
  • 1 polévková lžíce škrobu
  • 3 lžíce pikantnější marmelády
  • 3 bílky + 2 polévkové lžíce cukru

PRACOVNÍ POSTUP

  • Připravíme korpus z křehkého těsta. Opatrně rozklepneme vejce a oddělíme zvlášť bílky a žloutky. Obě mouky prosejeme do mísy, přidáme špetku soli, cukr, a nasekáme máslo na malé kousky. Rukama opláchnutýma ve studené vodě rychle zpracujeme suroviny na drobenku, poté přidáme 2 žloutky, které těsto spojí. Zbytečně nehněťte. Křehké těsto zabalíme do potravinové fólie a dáme na hodinu až dvě do lednice. Pokud necháte těsto odpočinout déle (klidně přes noc), nic se nestane.
  • Mezitím oloupeme jablka, zbavíme je jádřinců, a nakrájíme na tenká kolečka. Na pánvi rozpálíme máslo, až začne pěnit. Vložíme jablka, mícháme, lehce je osmažíme. Poté vsypeme cukr, stále mícháme, dokud se cukr nerozpustí. Přidáme škrob, rozmícháme, a ještě minutu necháme smažit. Pánev stáhneme z plotny a jablka necháme vychladnout.
  • Koláčovou formu o průměru cca 26 cm vytřeme máslem. Zapneme elektrickou troubu na 180 °C. Odpočinuté těsto opatrně rozválíme na placku cca 3 mm silnou, s průměrem větším, než je koláčová forma. Nabalíme na váleček a opatrně přeneseme do formy. Těsto vmáčkneme do okrajů, pokud se potrhá, nic se neděje, křehké těsto jde hezky záplatovat, slepit, kde je potřeba. Přebytečné hrany odřízneme. Dno formy propícháme vidličkou a vložíme do rozpálené trouby. Pečeme cca 20-30 minut, dokud povrch koláče nezačne zlátnout. Vyndáme z trouby a necháme chvíli vychladnout. Troubu stáhneme na 100 °C.
  • Na vychlazený koláč rozetřeme marmeládu a podušená jablka.
  • Ze tří bílků vyšleháme elektrickým šlehačem tuhý sníh (dva bílky máte schované z přípravy těsta, rozklepnout tedy musíte ještě jedno vajíčko, jeden žloutek nám tedy zbyde). Začneme na nižší otáčky, po minutě přidáme lžíci pískového cukru a otáčky zvýšíme. Po další minutě přidáme další lžíci cukru a na nejvyšších otáčkách došleháme sníh dotuha. Mělo by to zabrat kolem 7 minut.
  • Našlehaným sněhem plníme cukrářský sáček a nastříkáme na koláč mřížku. Vložíme zpět do trouby (trouba nyní hřeje na 100 °C) a necháme sněhovou mřížku zezlátnout. Hlídejte, ať se vám nespálí!
  • Koláč vyndejte, nechte vychladit a podávejte.

Ještě pár slov k receptu:

Koláč podle tohoto receptu je určený do koláčové formy o průměru cca 26 cm.
Líbí se vám recept?Další porci inspirace najdete na našem Pinterestu!