Go Back
recept na zelňačku

Domácí zelňačka

Hutná polévka z kysaného zelí, s klobáskou.
4.72 from 7 votes
Vytisknout Připnout
Příprava: 10 min
Vaření: 30 min
Celkový čas: 40 min
Autor: Petra Kupská

INGREDIENCE

  • 2 lžíce VEPŘOVÉ SÁDLO (+1 na osmažení klobásy)
  • 4 ks CIBULE (středně velké)
  • drcený kmín
  • 1 lžíce sladká paprika
  • 50 g HLADKÁ MOUKA
  • 1,2 l vývar (ideálně kuřecí, příp. hovězí)
  • 500 g kysané zelí
  • 2 ks BOBKOVÝ LIST
  • 5 ks BRAMBORY (středně velké)
  • 2 ks klobásy (pikantnější (celkem asi 200 g))
  • 50 g cukr krupice
  • SŮL
  • PEPŘ

PRACOVNÍ POSTUP

  • Cibuli oloupeme a nakrájíme nahrubo.
  • Kysané zelí pokrájíme, aby v něm nebyly velké kusy. Slijeme asi 1 dcl nálevu stranou.
  • K ruce si vezmeme větší hrnec se silnějším dnem. Rozehřejeme v něm sádlo, na kterém zpěníme cibuli.
  • Zaprášíme paprikou, přidáme trošku drceného kmínu a mouku, restujeme asi 1 minut, pilně mícháme.
  • Přilijeme trochu vývaru a promícháme, aby se jíška rozpustila. Mícháme a vývar přiléváme postupně, šleháme metličkou, abychom zabránili tvorbě žmolků.
  • Přidáme pokrájené kysané zelí s nálevem, bobkové listy a vaříme při mírné teplotě asi 15 minut.
  • Mezitím oloupeme brambory, nakrájíme je na kostičky a uvaříme zvlášť v osolené vodě.
  • Klobásy nakrájíme na kostičky a osmažíme na lžíci sádla na samostatné pánvičce.
  • Uvařené brambory a usmaženou klobásu přidáme do zelné polévky, vyndáme bobkové listy a přisypeme cukr.
  • Promícháme, dochutíme solí, případně zelným nálevem.

Ještě pár slov k receptu:

Podáváme s opečeným chlebem, pokud máte, přidejte kopeček zakysané smetany na zjemnění.
Líbí se vám recept?Další porci inspirace najdete na našem Pinterestu!