Go Back
+ servings
domácí marlenkové kuličky recept

Domácí marlenkové kuličky

Domácí marlenkové kuličky, nepečené vánoční cukroví na poslední chvíli.
4.59 from 58 votes
Vytisknout Připnout
Příprava: 30 min
Vaření: 30 min
Porce: 70
Autor: MlsnaVarecka.cz

INGREDIENCE

Krém

  • 200 g MÁSLO
  • 1 ks karamelové Salko

PRACOVNÍ POSTUP

  • Na perníkové pláty smícháme hladkou mouku, cukr moučku, namleté lískové oříšky a jednou sodu.
  • Přidáme tekuté složky: rozpuštěné máslo, tekutý med (je-li tuhý, rozehřejeme ho), vejce.
  • Zpracujeme hladké těsto, dáme ho asi na půl hodiny odpočinout do lednice.
  • Těsto rozdělíme asi na 4 díly, ze kterých vyválíme halabala placky. Položíme na plech vyložený pečicím papírem a dáme péct do trouby předehřáté na 180 °C na cca 10 minut. Těsto vyjde zhruba na 2 plechy.

Příprava krému

  • Změklé máslo smícháme s karamelovým Salkem.
  • Vychladlé medové placky rozdrobíme do mísy. Je to poměrně zdlouhavá práce, kterou urychlí food procesor nebo mixér, který upečené pláty rozdrobí.
  • Dvě hrsti rozdrobeného těsta (jemnější drobky bez velkých hrudek) si dejte stranou, budeme v něm medovníčkové kuličky obalovat. Nešetřete, na obalování je opravdu třeba poměrně dost drobečků.
  • Do mísy se zbylými drobky přidáme krém a řádně promícháme. Vzniklou hmotu dáme odpočinout do lednice na 2 hodiny, kde zatuhne a kuličky půjdou lépe tvarovat.
  • Ze zatuhlé medovníkové hmoty odždibujeme pravidelné kousky, mezi dlaněmi tvarujeme do kuliček. Kuličky obalujeme v drobkách, které jsme si dali stranou.

Ještě pár slov k receptu:

Hotové marlenkové kuličky skladujeme v suchu a chladu, nejlépe v uzavřené vzduchotěsné nádobě.
Z množství podle receptu připravíte asi 70 marlenkových kuliček.
Líbí se vám recept?Další porci inspirace najdete na našem Pinterestu!