Go Back
+ servings
dort Red Velvet recept

Sametový dort, červený Red Velvet

Červený dort? Žádný problém. Zkuste Red Velvet!
4.28 from 40 votes
Vytisknout Připnout
Příprava: 40 min
Vaření: 40 min
Porce: 12
Autor: Ivana Sirůčková

INGREDIENCE

Korpus Red Velvet:

  • 270 g HLADKÁ MOUKA
  • 1/2 lžička SŮL
  • 2 lžíce KAKAO TMAVÉ
  • 120 g MÁSLO (měkké)
  • 1 lžička vanilková pasta (nebo extrakt)
  • 220 g cukr krupice
  • 2 ks vejce (větší, pokojové teploty)
  • 225 ml podmáslí (pokojové teploty)
  • 1 lžička vinný ocet (bílý)
  • 1 lžička jedlá soda
  • 1 lžička potravinářské barvivo (červené)

Náplň:

  • 500 g mascarpone
  • 500 g creme fraiche
  • 4 lžíce cukr moučka

PRACOVNÍ POSTUP

Korpus na dort Red Velvet:

  •  Troubu rozehřejeme na 170 stupňů. Dortovou formu o vnitřním průměru 23 cm vymažeme máslem a vysypeme kakaovým práškem.
  • Rozmícháme změklé máslo s cukrem a vanilkovým extraktem. Směs bude vypadat zpočátku hrudkovitě, jako vařená krupice. Těsto třeme alespoň 5 minut, než získáme nadýchanou světlou pěnu.
  • Do máslové pěny vyklepneme vejce a zpočátku opět jen pomalu, poté rychleji, spojíme vejce s máslovou pěnou. Je důležité, aby měla vejce pokojovou teplotu.
  • Do druhé misky přidáme mouku, kakao a sodu a vše promícháme metličkou.
  • V další misce smícháme kysané podmáslí, potravinářské barvivo a ocet na řídkou kaši.
  • Do utřeného másla s vejci přidáme třetinu moučné směsi a přilijeme obarvenou směs. Jemně zapracujeme stěrkou. Do těsta postupně zapracujeme celou moučnou i barevnou směs. Výsledkem je ani řídké, ani husté těsto.
  • Těsto nalijeme do formy a stěrkou uhladíme ke krajům.
  • Vložíme do trouby a pečeme 35-40 minut, až je povrch dortu rovnoměrně vystouplý, na povrchu na dotyk pružný.
  • Upečený korpus necháme v pootevřené troubě ještě 5 minut dojít, poté ho vyndáme, položíme na mřížku a necháme zcela vychladnout.
  • Vychladlý korpus rozkrojíme nožem na dvě patra. Odřezky nadrobíme, použijeme je ke zdobení dortu.

Krém na plnění dortu Red Velvet:

  • Mascarpone, moučkový cukr, citronovou kúru a creme fraiché utřeme v misce do hladkého a jemného krému.

Dokončení:

  • Krém natřeme nejprve na spodní patro (krémem nešetřete), na něj přiklopíme patro horní a potřeme ho zbytkem krému.
  • Nakonec natřeme boky a vrch dortu. Zasypeme kouskem rozdrobeného těsta z dortu.

Ještě pár slov k receptu:

Dort můžeme dozdobit dle libosti sezónním ovocem.
Líbí se vám recept?Další porci inspirace najdete na našem Pinterestu!