Troubu rozehřejeme na 170 stupňů. Dortovou formu o vnitřním průměru 23 cm vymažeme máslem a vysypeme kakaovým práškem.
Rozmícháme změklé máslo s cukrem a vanilkovým extraktem. Směs bude vypadat zpočátku hrudkovitě, jako vařená krupice. Těsto třeme alespoň 5 minut, než získáme nadýchanou světlou pěnu.
Do máslové pěny vyklepneme vejce a zpočátku opět jen pomalu, poté rychleji, spojíme vejce s máslovou pěnou. Je důležité, aby měla vejce pokojovou teplotu.
Do druhé misky přidáme mouku, kakao a sodu a vše promícháme metličkou.
V další misce smícháme kysané podmáslí, potravinářské barvivo a ocet na řídkou kaši.
Do utřeného másla s vejci přidáme třetinu moučné směsi a přilijeme obarvenou směs. Jemně zapracujeme stěrkou. Do těsta postupně zapracujeme celou moučnou i barevnou směs. Výsledkem je ani řídké, ani husté těsto.
Těsto nalijeme do formy a stěrkou uhladíme ke krajům.
Vložíme do trouby a pečeme 35-40 minut, až je povrch dortu rovnoměrně vystouplý, na povrchu na dotyk pružný.
Upečený korpus necháme v pootevřené troubě ještě 5 minut dojít, poté ho vyndáme, položíme na mřížku a necháme zcela vychladnout.
Vychladlý korpus rozkrojíme nožem na dvě patra. Odřezky nadrobíme, použijeme je ke zdobení dortu.
Krém na plnění dortu Red Velvet:
Mascarpone, moučkový cukr, citronovou kúru a creme fraiché utřeme v misce do hladkého a jemného krému.
Dokončení:
Krém natřeme nejprve na spodní patro (krémem nešetřete), na něj přiklopíme patro horní a potřeme ho zbytkem krému.
Nakonec natřeme boky a vrch dortu. Zasypeme kouskem rozdrobeného těsta z dortu.