Zeleninu umyjeme a rozkrájíme na kostičky.
Z pórku odřízneme bílé kořínky a horní zavadlou zelenou část. Zbavíme se také jedné krycí vrstvy pórku. Nyní pórek podélně rozřízneme, zelené vrstvy rozebereme a důkladně jej vymyjeme pod tekoucí vodou. Často se tu totiž dají najít zbytky hlíny, které pak v polévce skřípou mezi zuby. Umytý pórek pak rozkrájíme na kolečka.
V polévkovém hrnci se silným dnem rozehřejeme kousek másla a přidáme rozkrájenou zeleninu, kterou 10 minut dusíme. Občas zamícháme, aby se zelenina nepřipálila.
Podušenou zeleninu přelijeme uvařenou vodu, přidáme zeleninový vývar a vaříme asi 20 minut, aby brambory změkly.
Polévku rozmixujeme nebo propasírujeme přes sítko.
Přidáme smetanu, bílý pepř a osolíme.
Nakonec do hotové polévky rozkvedláme vajíčko. Podáváme s opraženou houskou.