Go Back
+ servings
pórková polévka

Pórková polévka krémová se smetanou

Recept na krémovou pórkovou polévku, s bramborami a sladkou smetanou. Chutná jako od babičky!
No ratings yet
Vytisknout Připnout
Příprava: 15 minutes
Vaření: 30 minutes
Porce: 6
Autor: Ivana Sirůčková

INGREDIENCE

  • 1 větší pórek
  • celerová nať (nebo petrželová)
  • 1 CIBULE
  • 1 BRAMBORY
  • 2-3 Stroužky česneku
  • 100 ml sladké smetany
  • 1,5 l vody
  • 0,5 zeleninového vývaru (nemusí být)
  • oříšek másla
  • 1 vejce
  • SŮL
  • bílý pepř
  • pažitka

PRACOVNÍ POSTUP

  • Zeleninu umyjeme a rozkrájíme na kostičky.
  • Z pórku odřízneme bílé kořínky a horní zavadlou zelenou část. Zbavíme se také jedné krycí vrstvy pórku. Nyní pórek podélně rozřízneme, zelené vrstvy rozebereme a důkladně jej vymyjeme pod tekoucí vodou. Často se tu totiž dají najít zbytky hlíny, které pak v polévce skřípou mezi zuby. Umytý pórek pak rozkrájíme na kolečka.
  • V polévkovém hrnci se silným dnem rozehřejeme kousek másla a přidáme rozkrájenou zeleninu, kterou 10 minut dusíme. Občas zamícháme, aby se zelenina nepřipálila.
  • Podušenou zeleninu přelijeme uvařenou vodu, přidáme zeleninový vývar a vaříme asi 20 minut, aby brambory změkly.
  • Polévku rozmixujeme nebo propasírujeme přes sítko.
  • Přidáme smetanu, bílý pepř a osolíme.
  • Nakonec do hotové polévky rozkvedláme vajíčko. Podáváme s opraženou houskou.
Líbí se vám recept?Další porci inspirace najdete na našem Pinterestu!