Go Back
+ servings
vláčný makovec hrníčkový na plech, recept

Hrníčkový makovec s horkým ovocem

Vláčný hrníčkový makovec na plech, jednoduchá příprava. Podávám s horkým ovocem.
No ratings yet
Vytisknout Připnout
Příprava: 15 min
Vaření: 25 min
Porce: 16
Autor: Ivana Sirůčková

INGREDIENCE

  • Makovec:
  • 1 hrnek mletého máku
  • 1 hrnek mléka
  • 0,5 hrnku oleje nebo rozpuštěného másla
  • 2 vejce
  • 0,5 hrnku krupicového cukru
  • SŮL
  • 1,5 hrnku polohrubé mouky
  • 1 PRÁŠEK DO PEČIVA s vinným kamenem
  • moučkový cukr na posypání
  • Horké ovoce:
  • 2 větší jablka
  • 6-10 ks švestek
  • skořice
  • hřebíček
  • moučkový cukr
  • citrónová šťáva
  • badyán
  • 150 ml vody
  • 100 g krupicového cukru

PRACOVNÍ POSTUP

  • Do mísy rozklepneme vejce, přidáme cukr, špetku soli a důkladně promícháme.
  • Přidáme mléko, olej a mletý mák. Mouku smícháme s práškem do pečiva, postupně přisypáváme ke směsi, dokud těsto nezhoustne.
  • Těsto vylijeme na plech vyložený pečicím papírem. Troubu předehřejeme na 175 °C, vložíme plech s makovcem a pečeme asi 25 minut.
  • Hotový makovec má lehce nahnědlý povrch, propečení těsta můžete vyzkoušet zapíchnutím špejle do těsta.
  • Mezitím, co se makovec peče, pustíme se do přípravy horkého ovoce. Do hrnce nalijeme 150 ml vody. Jablka oloupeme, zbavíme jádřinců a nakrájíme na kostky (velikost záleží na vás). Švestky překrojíme a vypeckujeme. Takto připravené ovoce vložíme do vody k jablkům. Přidáme koření: 1 celý badyán, lžičku skořice, 2 ks hřebíčku. Nakonec zastříkneme šťávou z půlky citrónu, přisypeme cukr a uvedeme k varu. Stáhneme plamen a vaříme 15-20 minut. Rozvařené švestky obarví jablka do červena a cukr zajistí, že nám celá směs krásně zhoustne.
  • Servírujeme jednotlivé kousky makovce polité horkým ovocem, poprášíme moučkovým cukrem.

Ještě pár slov k receptu:

Recept je na makovec na plech o střední velikosti, cca 30x40 cm. Pečicí plechy za slušné ceny koupíte na Alza.cz
Líbí se vám recept?Další porci inspirace najdete na našem Pinterestu!