Nejdřív si připravíme kvásek. Do misky nalejeme vlažnou vodu, přidáme nadrobené droždí a sladěnku. Vše dobře zamícháme a necháme asi 15 minut v teple. Na hladině by se měla utvořit slabá pěna.
Zhruba po 15 minutách vsypeme do velké mísy mouku, přidáme sádlo (nikoliv z lednice!) a sůl. Přilejeme kvásek a vše dobře propracujeme. Ideální je na to robot. Hněteme první dvě minuty na rychlost 1 a zbytek na rychlost 2, nebo jak jste zvyklí. Dohromady v robotu by to mělo být asi 8 minut.
Necháme přikryté kynout půl hodiny.
Po vykynutí těsto lehce propracujeme na pomoučeném vále a vyválíme z něho velkou placku. Čím tenčí, tím víc “záhybů” budou rohlíky mít. Ideální tloušťka těsta je tak 2-3 mm. Snažíme se placku vyválet do kulatého tvaru, líp se potom vykrajují klínky a rohlíky jsou rovnoměrnější.
Rádýlkem nebo nožem plát rozřízneme na 8-10 trojúhelníčků. Ty potom motáme od špičky směrem ke kraji. Každý rohlík ještě několikrát poválíme na ploše, zatímco na něj jemně tlačíme, aby se protáhnul, záhyby se spojily a rohlík se při pečení nerozmotal.
Dáme na plech vyložený pečicím papírem nebo silikonovou podložkou tak, aby mezi nimi byly dostatečné rozestupy. Rohlíky se ještě pěkně nafouknou během pečení.
Zabalíme nejlépe do igelitové tašky i s plechem a necháme ještě vykynout cca 15-20 minut.
Mezitím si rozpálíme troubu na 250°C. V případě, že budete péct na horkovzduch, tak teplotu snižte asi o 10°C. Rohlíky před pečením postříkejte vodou z rozprašovače; to zajistí, že kůrka bude krásně měkká. Dejte péct na cca 10-15 minut. Rohlíky by měly být malinko tmavší než klasické z obchodu, lehce dohněda.
Po vyndání z trouby můžete ještě jednou postříkat vodou, ale není to nezbytně třeba. Rohlíky dejte vystydnout na mřížku, aby se zespoda nezapařily.