Go Back
+ servings
domácí rohlíky recept

Nejlepší domácí rohlíky podle Kubíka

Vynikající domácí rohlíky, které vydrží jako čerstvé i tři dny! Zkuste recept.
4.05 from 21 votes
Vytisknout Připnout
Příprava: 45 min
Vaření: 15 min
Kynutí: 30 min
Celkový čas: 1 hod 30 min
Porce: 10 rohlíků
Autor: Petra Bílá

INGREDIENCE

PRACOVNÍ POSTUP

  • Nejdřív si připravíme kvásek. Do misky nalejeme vlažnou vodu, přidáme nadrobené droždí a sladěnku. Vše dobře zamícháme a necháme asi 15 minut v teple. Na hladině by se měla utvořit slabá pěna.
  • Zhruba po 15 minutách vsypeme do velké mísy mouku, přidáme sádlo (nikoliv z lednice!) a sůl. Přilejeme kvásek a vše dobře propracujeme. Ideální je na to robot. Hněteme první dvě minuty na rychlost 1 a zbytek na rychlost 2, nebo jak jste zvyklí. Dohromady v robotu by to mělo být asi 8 minut.
  • Necháme přikryté kynout půl hodiny.
  • Po vykynutí těsto lehce propracujeme na pomoučeném vále a vyválíme z něho velkou placku. Čím tenčí, tím víc “záhybů” budou rohlíky mít. Ideální tloušťka těsta je tak 2-3 mm. Snažíme se placku vyválet do kulatého tvaru, líp se potom vykrajují klínky a rohlíky jsou rovnoměrnější.
  • Rádýlkem nebo nožem plát rozřízneme na 8-10 trojúhelníčků. Ty potom motáme od špičky směrem ke kraji. Každý rohlík ještě několikrát poválíme na ploše, zatímco na něj jemně tlačíme, aby se protáhnul, záhyby se spojily a rohlík se při pečení nerozmotal.
  • Dáme na plech vyložený pečicím papírem nebo silikonovou podložkou tak, aby mezi nimi byly dostatečné rozestupy. Rohlíky se ještě pěkně nafouknou během pečení.
  • Zabalíme nejlépe do igelitové tašky i s plechem a necháme ještě vykynout cca 15-20 minut.
  • Mezitím si rozpálíme troubu na 250°C. V případě, že budete péct na horkovzduch, tak teplotu snižte asi o 10°C. Rohlíky před pečením postříkejte vodou z rozprašovače; to zajistí, že kůrka bude krásně měkká. Dejte péct na cca 10-15 minut. Rohlíky by měly být malinko tmavší než klasické z obchodu, lehce dohněda.
  • Po vyndání z trouby můžete ještě jednou postříkat vodou, ale není to nezbytně třeba. Rohlíky dejte vystydnout na mřížku, aby se zespoda nezapařily.

K receptu se hodí tohle šikovné vybavení:

Ještě pár slov k receptu:

Doba přípravy: 45 minut + kynutí 70 minut
Z těsta připravíte buď 8 velkých rohlíků, nebo 10 tak akorát.
Líbí se vám recept?Další porci inspirace najdete na našem Pinterestu!