Ozařte mléko se lžící cukru v mikrovlnce, až je vlažné, a nadrobte do něj droždí. Nechte nakvasit.
Nasypte mouku do velké mísy (těsto má tendenci se masivně rozrůstat) a vlijte doprostřed žloutky. (Při rozbíjení vajec si žádné nenechte upadnout na zem, špatně se uklízí – vlastní zkušenost ;). Přidejte cukr, kvásek, špetku soli, citronovou kůru a pro všechny piráty tam venku rum.
Dejte si rozpustit máslo na plotně, nesmí být horké! Nalijte ho do směsi. Vše promíchejte, a poté pomocí vařečky vybouchejte těsto, až se nebude lepit na vařečku. Ručně to dá docela práci, bicepsy si přijdou na své.
Nechte těsto kynout v teple, nikoliv vedru (pro lidi na Sahaře mám špatnou právu: máte smůlu). Když se těsto bude chtít vydat na průzkum z mísy, přestěhujte ho do větší.
Z vykynutého těsta odždibujte kousky a zahrajte si na chrobáka. Vykoulejte kuličku v rukách mezi dlaněmi, aby měla správný tvar a velikost. Všechny musí být stejně velké, takže si dejte záležet. Pozor, po vložení koblížku do rozehřátého oleje koblížek nabyde na objemu téměř na dvojnásobek. Opakujte bilionkrát, dokud vám těsto nedojde.
Rozehřejte olej na střední teplotu a vložte první várku koblih. Otáčet je skoro nemusíte, mršky se v průběhu smažení otáčejí samy. Po usmažení je vyndejte z hrnce. Opakujte, dokud nebudete mít hotovo.
Připravte si stříkačku. Operace může začít. Naládujte stříkačku marmeládou, do koblížku vpíchněte dírku a vstříkněte marmeládu. Anestesie není nutná, Česká lékařská komora se však od tohoto zákroku distancuje.
Jakmile budete mít naplněno, posypte moučkovým cukrem podle chuti. Zabalte koblížky do ranečku a hurá do světa!
Ještě pár slov k receptu:
Z množství usmažíte asi 25-30 koblížků. Příprava 20 min, 1 hod kynutí, smažení a plnění marmeládou 40 min.
Líbí se vám recept?Další porci inspirace najdete na našem Pinterestu!