Go Back
+ servings
mini koblížky recept

Honzovy koblížky s marmeládou

Domácí Honzovy koblížky, plněné marmeládou.
No ratings yet
Vytisknout Připnout
Příprava: 20 min
Vaření: 40 min
Porce: 25
Autor: MlsnáVařečka.cz

INGREDIENCE

PRACOVNÍ POSTUP

  • Ozařte mléko se lžící cukru v mikrovlnce, až je vlažné, a nadrobte do něj droždí. Nechte nakvasit.
  • Nasypte mouku do velké mísy (těsto má tendenci se masivně rozrůstat) a vlijte doprostřed žloutky. (Při rozbíjení vajec si žádné nenechte upadnout na zem, špatně se uklízí – vlastní zkušenost ;). Přidejte cukr, kvásek, špetku soli, citronovou kůru a pro všechny piráty tam venku rum.
  • Dejte si rozpustit máslo na plotně, nesmí být horké! Nalijte ho do směsi. Vše promíchejte, a poté pomocí vařečky vybouchejte těsto, až se nebude lepit na vařečku. Ručně to dá docela práci, bicepsy si přijdou na své.
  • Nechte těsto kynout v teple, nikoliv vedru (pro lidi na Sahaře mám špatnou právu: máte smůlu). Když se těsto bude chtít vydat na průzkum z mísy, přestěhujte ho do větší.
  • Z vykynutého těsta odždibujte kousky a zahrajte si na chrobáka. Vykoulejte kuličku v rukách mezi dlaněmi, aby měla správný tvar a velikost. Všechny musí být stejně velké, takže si dejte záležet. Pozor, po vložení koblížku do rozehřátého oleje koblížek nabyde na objemu téměř na dvojnásobek. Opakujte bilionkrát, dokud vám těsto nedojde.
  • Rozehřejte olej na střední teplotu a vložte první várku koblih. Otáčet je skoro nemusíte, mršky se v průběhu smažení otáčejí samy. Po usmažení je vyndejte z hrnce. Opakujte, dokud nebudete mít hotovo.
  • Připravte si stříkačku. Operace může začít. Naládujte stříkačku marmeládou, do koblížku vpíchněte dírku a vstříkněte marmeládu. Anestesie není nutná, Česká lékařská komora se však od tohoto zákroku distancuje.
  • Jakmile budete mít naplněno, posypte moučkovým cukrem podle chuti. Zabalte koblížky do ranečku a hurá do světa!

Ještě pár slov k receptu:

Z množství usmažíte asi 25-30 koblížků. Příprava 20 min, 1 hod kynutí, smažení a plnění marmeládou 40 min.
Líbí se vám recept?Další porci inspirace najdete na našem Pinterestu!