Go Back
kecaný koláč recept

Kecaný koláč na plech

Kecaný koláč z kynutého těsta na jeden plech - s makovou a tvarohovou nádivkou a švestkovými povidly.
5 from 1 vote
Vytisknout Připnout
Příprava: 30 minutes
Vaření: 30 minutes
Autor: MlsnáVařečka.cz

INGREDIENCE

Kynuté těsto

  • 200 g polohrubá mouka
  • 200 g ŠPALDOVÁ MOUKA
  • 50 g cukr krupice
  • citronová kůra z ½ citronu
  • vanilka (extrakt, pasta nebo vanilkový cukr)
  • 2 ks žloutek
  • 200 ml MLÉKO
  • 20 g droždí
  • 100 g rozpuštěné máslo
  • SŮL

Maková nádivka

  • 150 g mák (mletý)
  • 100 g cukr krupice
  • 180 ml MLÉKO
  • 1 lžíce RUM

Tvarohová nádivka

  • 400 g tučný tvaroh
  • 100 g cukr
  • trochu vanilky na ochucení

Švestková povidla

    Na drobenku

    • 50 g MÁSLO
    • 50 g cukr krupice
    • 80 g mouka polohrubá

    PRACOVNÍ POSTUP

    • Mléko ohřejeme, aby bylo vlažné. Z cukru odměříme jednu lžíci a zamícháme ji v ohřátém mléce, rozdrobíme dovnitř droždí. V teple necháme vzejít kvásek.
    • Máslo rozehřejeme, aby bylo vlahé, nikoliv horké.
    • Do mísy nasypeme obě mouky, přidáme špetku soli, cukr, nastrouhanou citronovou kůru, vanilku.
    • Uprostřed uděláme důlek, vyklepneme žloutky, přilijeme máslo, které promícháme se žloutky. Nakonec přidáme vzešlý kvásek.
    • Těsto vytlučeme vařečkou, až se začnou dělat bubliny, případně na zpracování použijeme kuchyňský robot. Mísu přikryjeme utěrkou a necháme těsto na teplém místě asi 45 minut kynout. Zhruba v polovině kynutí můžeme srazit vařečkou, podpoříme tím kynutí.
    • Mezitím, co těsto kyne, připravíme si nádivky: Na makovou svaříme mák s cukrem a mlékem, chvíli na mírném plameni necháme vařit. Ochutíme rumem a dáme chladnout. Na tvarohovou nádivku umícháme dva tvarohy s moučkovým cukrem. Povidla zkontrolujeme, aby nebyla příliš tuhá a dala se dobře „kecat“ na koláč.
    • Plech vymažeme máslem a prsty na něj rozprostřeme vykynuté těsto. Okraje mírně zvedneme.
    • Pomocí dvou lžiček nabíráme náplň a klademe ji cik cak na těsto. Je jedno, v jakém pořadí, ale nejprve vždy spotřebujte jeden typ nádivky, pak začněte s dalším.
    • Připravíme si drobenku a posypeme jí povrch koláče.
    • Připravený kecaný koláč dáme péct na 30 minut do trouby vyhřáté na 170 °C (bez horkovzdušeného ohřevu).

    Ještě pár slov k receptu:

    Množství: koláč na jeden plech. Příprava: 30 min + 45 min kynutí + 30 min pečení
    Líbí se vám recept?Další porci inspirace najdete na našem Pinterestu!