Go Back
+ servings
zdravý makovec recept

Rychlý a zdravý makovec

Rychlý makovec s tvarohem, pečený ze špaldové a mandlové mouky.
4.43 from 21 votes
Vytisknout Připnout
Příprava: 15 min
Vaření: 30 min
Celkový čas: 45 min
Porce: 8
Autor: MlsnáVařečka.cz

INGREDIENCE

Tvarohová čepice

  • 250 g tučný tvaroh (vanička)
  • 70 g cukr moučka
  • 1 ks vejce

PRACOVNÍ POSTUP

  • Rozpálíme elektrickou troubu na 180 °C.
  • Kulatou formu na dort o pr. 23 cm vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou.
  • V misce umícháme tvaroh, vejce a moučkový cukr.
  • V samostatné míse promícháme mák, špaldovou a mandlovou mouku a prášek do pečiva – tedy suché složky těsta.
  • Smetanu ohřejeme, aby byla vlažná.
  • Do další mísy vlijeme ohřátou smetanu, celá vejce, cukr, špetku soli a pár kapek vanilkové esence. Elektrickým mixérem vyšleháme.
  • Do vaječné směsi přisypeme suché složky (mák, mouky, kypřicí prášek). Ručně promícháme.
  • Hotovou makovou směs nalijeme do připravené dortové formy.
  • Na vrch rozetřeme tvaroh.
  • Dáme péct do trouby zhruba na 30 minut. Zda je makovec upečený, zjistíme pomocí špejle – zapíchneme do těsta: je-li suchá, je makovec upečený, pokud na špejli ulpívá syrové těsto, necháme makovec ještě 10 minut dopéct.
  • Vyndáme z trouby, necháme vychladnou, cukrujeme, krájíme a podáváme na stůl 😊

Ještě pár slov k receptu:

Makovec se nejčastěji polévá cukrovou citronovou polevou, varianta s bílou čepicí z tvarohu je zajímavější a zdravější. Vyzkoušejte!
Líbí se vám recept?Další porci inspirace najdete na našem Pinterestu!