Do rendlíku nalijeme mléko a necháme ho ohřát, až je vlahé. Přidáme lžičku cukru, rozmícháme a nadrobíme dovnitř droždí. Na teplém místě necháme vzejít kvásek, trvá to asi 10 minut.
Rozpustíme máslo a sádlo, nesmí však vřít nebo být horké, nechte jej zchladnout, než jej přidáte k surovinám na kynuté těsto.
Odvážíme mouku a nasypeme ji do mísy (špaldovou i pšeničnou), přidáme jedno celé vejce a žloutek, bílek uchováme stranou. Přidáme tvaroh, cukr, nastrouhanou citronovou kůru, vanilku, rum a rozinky.
Dále přidáme vzešlý kvásek s mlékem, vychladlý rozpuštěný tuk.
Zpracujeme v hladké těsto.
Necháme kynout cca 30-45 minut na teplém místě.
Rozpálíme troubu na 180 °C bez horkovzduchu.
Vykynuté těsto rozdělíme na dva bochánky, ty položíme na plech vyložený pečicím papírem. Potřeme bílkem a vložíme do trouby, pečeme asi 30-45 minut. Jestli je mazanec upečený poznáte vpichem špejlí doprostřed mazance. Je-li špejle suchá, je mazanec upečený.
Mazanec nechte vychladnout, pocukrujte, krájejte na klínky a podávejte.
Ještě pár slov k receptu:
15 min příprava, 40 min kynutí, 40 min pečení
Líbí se vám recept?Další porci inspirace najdete na našem Pinterestu!