Go Back
+ servings
velikonoční mazanec

Špaldový mazanec s tvarohem

Velikonoční mazanec ze špaldové mouky, do těsta jsem přidávala tvaroh, aby byl mazanec hutnější. Dobrota!
4.67 from 3 votes
Vytisknout Připnout
Příprava: 15 minutes
Vaření: 45 minutes
Porce: 2 menší mazance
Autor: MlsnáVařečka.cz

INGREDIENCE

PRACOVNÍ POSTUP

  • Do rendlíku nalijeme mléko a necháme ho ohřát, až je vlahé. Přidáme lžičku cukru, rozmícháme a nadrobíme dovnitř droždí. Na teplém místě necháme vzejít kvásek, trvá to asi 10 minut.
  • Rozpustíme máslo a sádlo, nesmí však vřít nebo být horké, nechte jej zchladnout, než jej přidáte k surovinám na kynuté těsto.
  • Odvážíme mouku a nasypeme ji do mísy (špaldovou i pšeničnou), přidáme jedno celé vejce a žloutek, bílek uchováme stranou. Přidáme tvaroh, cukr, nastrouhanou citronovou kůru, vanilku, rum a rozinky.
  • Dále přidáme vzešlý kvásek s mlékem, vychladlý rozpuštěný tuk.
  • Zpracujeme v hladké těsto.
  • Necháme kynout cca 30-45 minut na teplém místě.
  • Rozpálíme troubu na 180 °C bez horkovzduchu.
  • Vykynuté těsto rozdělíme na dva bochánky, ty položíme na plech vyložený pečicím papírem. Potřeme bílkem a vložíme do trouby, pečeme asi 30-45 minut. Jestli je mazanec upečený poznáte vpichem špejlí doprostřed mazance. Je-li špejle suchá, je mazanec upečený.
  • Mazanec nechte vychladnout, pocukrujte, krájejte na klínky a podávejte.

Ještě pár slov k receptu:

15 min příprava, 40 min kynutí, 40 min pečení
Líbí se vám recept?Další porci inspirace najdete na našem Pinterestu!