Go Back
+ servings
plněný pita chléb recept

Bylinkový pita chléb plněný salátem a sýrem

Bylinkový pita chléb plněný kuřecím masem, směsí salátů, olivami, sýrem feta, s česnekovo-jogurtovou zálivkou.
5 from 1 vote
Vytisknout Připnout
Příprava: 20 min
Vaření: 40 min
Celkový čas: 1 hod
Porce: 6
Autor: Ivana Sirůčková

INGREDIENCE

Pita chléb:

  • 1/2 kostka čerstvé droždí (cca 20 g)
  • 1 lžička cukr krupice
  • 1/3 hrnek vlažná voda
  • 500 g polohrubá mouka
  • 1 lžička SŮL
  • 2 lžíce OLIVOVÝ OLEJ
  • 2-3 lžička bazalka (mixovaná)

Náplň:

  • 200 g kuřecí prso (grilované nebo pečené)
  • 1 sklenička nakládané olivy
  • směs salátů (polníček, čekanka, rollo rosso atp.)
  • 180 g řecký sýr Feta
  • 80 g bílý jogurt
  • 1 stroužek česnek
  • štáva z půlky citrónu
  • SŮL (dle chuti)

PRACOVNÍ POSTUP

  • V misce smícháme droždí s cukrem, s 1/2 hrnkem vlažné vody a necháme vzejít kvásek (trvá to asi 10 min).
  • Z mouky, soli, z rozmixované čerstvé bazalky, 1/2 šálku vody a kvásku uhněteme těsto. Hněteme tak dlouho, dokud nebude měkké a vláčné. Správně vypracované těsto se nelepí na ruce.
  • Těsto dáme do zakryté mísy a necháme v teple vykynout. Kynutí zabere zhruba 1 - 1,5 hodiny, kdy zdvojnásobí svůj objem.
  • Z hotového těsta tvoříme placky, které potřeme olivovým olejem.
  • Pečeme v předem vyhřáté troubě na 230 stupňů po dobu 5-7 minut
  • Hotové placky necháme lehce vychladnout a poté je podélně rozkrojíme nožem tak, aby vznikla kapsa.
  • Do misky dáme směs omytých salátů, olivy, nakrájenou FETU na kostičky, lehce osolíme a zakápneme šťávou z půlky citrónu. Utřeme česnek ze solí, přidáme bílý jogurt a promícháme. Upečené/grilované kuřecí prso nakrájíme na tenké plátky.
  • Pita chléb plníme nejdříve tak, že obě vnitřní strany potřeme česnekovým dipem, poté přidáme kousky masa a nakonec salátovou směs.

Ještě pár slov k receptu:

Celá příprava zabere cca 1 hodinu.
Líbí se vám recept?Další porci inspirace najdete na našem Pinterestu!