Go Back
+ servings
italská focaccia recept

Domácí focaccia, italský chléb

Nadýchaná focaccia, ještě teplá máčená v olivovém oleji. Neodoláte! :)
5 z 1 hodnocení
Vytisknout Připnout
Příprava: 50 min
Vaření: 20 min
Porce: 8
Autor: Ivana Sirůčková

INGREDIENCE

  • 0,5 kg hladké mouky
  • 4 dcl vody
  • ½ kostky droždí (2,1 g)
  • špetka cukru
  • 1 polévková lžíce soli
  • 5 cl OLIVOVÝ OLEJ
  • kmín
  • rozmarýn (čerstvý nebo sušený)

PRACOVNÍ POSTUP

  • V míse smícháme vlažnou vodu, cukr a droždí. Mísu přikryjeme vlhkou utěrkou a na teplém místě necháme vzejít kvásek.
  • Do kvásku po malých částech přisypáváme mouku a vymícháváme, až vznikne vláčné a hladké těsto, do kterého zapracujeme nasekaný tymián. Poté nádobu znovu přikryjeme vlhkou utěrkou a necháme v teple kynout alespoň 50 minut.
  • Z vykynutého těsta vytvoříme bochánek (silnější placku), kterou polijeme olivovým olejem a vložíme na plech, vyložený pečicím papírem. Olej rozetřeme rukama po těstě, prsty vytvoříme v těstě důlky (olej do důlků zateče), a nakonec posypeme solí a kmínem.
  • Foccaciu pečeme v troubě předehřáté na 220-250 °C po dobu 15 minut (elektrická trouba).
  • Po upečení necháme chvilku vychladnout a servírujeme.
Líbí se vám recept?Další porci inspirace najdete na našem Pinterestu!